Κάθε άλλο παρά ακριβές αποδείχθηκε ένα γρήγορο διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό που επαίνεσε πρόσφατα δημόσια ο Ντόναλντ Τραμπ και χρησιμοποιείται καθημερινά στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με το προκαταρκτικό συμπέρασμα μελέτης που έκαναν ερευνητές του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), το τεστ της Abbott Laboratories δίνει πολύ συχνά — στο ένα τρίτο, ως ακόμη και στο ένα δεύτερο των περιπτώσεων — ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.
Το τεστ αυτό, που επιτρέπει να βγαίνει αποτέλεσμα σε 5 λεπτά αν είναι θετικό και σε 13 λεπτά αν είναι αρνητικό, συγκρίθηκε με άλλη, αρκετά πιο βραδεία διαγνωστική μέθοδο. Όταν το δείγμα για το γρήγορο τεστ είχε τοποθετηθεί σε μέσο καλλιέργειας (υγρό σε φιαλίδιο μεταφοράς στο εργαστήριο), το αποτέλεσμα ήταν λαθεμένα αρνητικό στο ένα τρίτο των περιπτώσεων.
Το ποσοστό των λαθεμένων αποτελεσμάτων ανέβηκε στο 48% όταν ο στυλεός με το δείγμα παρέμενε στεγνός, όταν δηλαδή ακολουθείτο η μέθοδος που συστήνουν τα εργαστήρια Άμποτ.
Το αυξημένο επίπεδο ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων «καθιστά αυτή την τεχνολογία απαράδεκτη στο κλινικό μας περιβάλλον», κρίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Ωστόσο, το τεστ της Άμποτ είναι σχετικά αξιόπιστο όταν το δείγμα είναι θετικό, όμως η αξιοπιστία του μειώνεται γρήγορα όταν η ποσότητα του ιού στο δείγμα είναι μικρότερη.
Ερωτηθείς για τη μελέτη, εκπρόσωπος της Άμποτ υποστήριξε πως τα ευρήματα δεν είναι «συνεπή» με εκείνα που προέκυψαν από άλλες. Άλλες έρευνες, διαβεβαίωσε, έδειξαν ότι «το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων (...) είναι 0,02%», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ίδιος αμφισβήτησε το «εάν και καρά πόσον ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία χρήσης του τεστ» σε αυτή τη μελέτη.
Πυρά Τραμπ κατά Φάουτσι
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των χαρακτήρισε χθες απαράδεκτη την προειδοποίηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα του επιδημιολόγου Δρ. Άντονι Φάουτσι εναντίον των κινδύνων που ελλοχεύουν σε περίπτωση που η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας γίνει με υπερβολική βιασύνη.
«Για εμένα, αυτή δεν είναι αποδεκτή απάντηση», δήλωσε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας πως τον εξέπληξε η τοποθέτηση που έκανε ο Φάουτσι καταθέτοντας ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας προχθές Τρίτη.
Ο Φάουτσι, ο οποίος διευθύνει το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών, προειδοποίησε πως η πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε νέα ξεσπάσματα της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 82.000 Αμερικανούς κι έχει γονατίσει την αμερικανική οικονομία.
Πάνω από 1.800 νεκροί σε 24 ώρες
Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν χθες άλλοι 1.813 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας σε 24 ώρες, αριθμός σχετικά σταθερός σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Οι νέοι θάνατοι ανεβάζουν τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στις ΗΠΑ σε πάνω από 84.000. Στη χώρα εξάλλου έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα 1,39 εκατ. κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό (+22.000 σε 24 ώρες).
Παρά τους αριθμούς αυτούς, αμερικανικές πολιτείες συνεχίζουν να αίρουν τα μέτρα περιορισμού των κατοίκων τους, η καθεμιά με τους δικούς της ρυθμούς.