Δάνεια με «ελκυστικούς» όρους για να μπαλώσουν την ύφεση

© Nuthawut Somsuk | Dreamstime.com

Ενεργοποιήθηκε η πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης με σκοπό να καταστήσει διαθέσιμα 240 δισ. ευρώ για τα μέλη του, την ώρα που πανδημική κρίση έχει γονατίσει τις οικονομίες. Πακέτο 3,7 δισ. μπορεί να λάβει από τον ESM η Ελλάδα που αναμένει επίσης δανειακή «ανάσα» από το χρηματοδοτικό σχήμα «SURE» προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και προσωρινά να μην καταφύγουν σε απολύσεις.

Η νέα πραγματικότητα που γέννησε η υγειονομική κρίση του κορονοϊού έχει προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα στις οικονομίες σχεδόν όλων των χωρών που αναζητούν σανίδα σωτηρίας στο δανεισμό καθώς το μοντέλο της αμοιβαιοποίησης χρέους δεν περπάτησε με το Βερολίνο να βάζει φρένο στις ορέξεις των κρατών του Νότου.

Το βράδυ της Παρασκευής το διοικητικό συμβούλιο του ESM άναψε το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης των κρατών- μελών της Ευρωζώνης με τη γραμμή πίστωσης να είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022. Η ωρίμανση των δανείων θα είναι δεκαετής και τα δάνεια θα συνοδεύονται από χαμηλό επιτόκιο.

Το χορηγούμενο ποσό θα είναι ίσο με το 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας με την Ελλάδα να προσδοκά ένα ποσό περίπου 3,7 δισ. ευρώ.

Η «μάχη των Βρυξελλών» βρήκε νικητές τους Γερμανούς που κατάφεραν να αποκρούσουν την πρόταση των χωρών του Νότου για κορονο-ομόλογα και τα δάνεια που θα χορηγούνται θα συνοδεύονται από όρου, που όμως όπως επισημαίνουν οι Βρυξέλλες δεν θα είναι μνημόνιο.

EUROKINISSI/POOL European Union

«Για τα επόμενα 2,5 χρόνια ο ESM θα έχει στη διάθεσή του 240 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τα μέλη του να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαλείο με ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης και χωρίς μακροοικονομικούς όρους να συνδέονται με αυτό» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mάριο Σεντένο.

«Με τον μηχανισμό Pandemic Crisis Support, οι χώρες μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέρος των αναγκών τους με ασφαλή τρόπο και πολύ χαμηλά επιτόκια. Αυτό είναι ελκυστικό, από τη στιγμή που ο μόνος όρος της χρηματοδοτικής στήριξης είναι η προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια για την κάλυψη άμεσων και έμμεσων δαπανών στον τομέα υγείας, σε σχέση με την πανδημία», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά το πέρας της σημερινής (Παρασκευή) τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Στο Eurogroup εξετάστηκαν τρεις πυλώνες στήριξης:

  • Τα δάνεια από τον ESM.
  • Το πρόγραμμα SURE που μέσω και πάλι δανεισμού έχει στόχο να στηρίξει τις επιχειρήσεις για να μην απολύσουν εργαζομένους
  • Το πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Μόνο ο πρώτος πυλώνας έχει πάρει το δρόμο του καθώς οι άλλοι δύο θα χρειαστούν χρόνο ακόμα για να οριστικοποιηθούν.

Όπως είπε ο Μ. Σεντένο θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, δείχνοντας το Ταμείο Ανάκαμψης που θα έρθει να καλύψει τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την πανδημία.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ακόμη ότι υπάρχει πολιτική σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών και ανέφερε πως περιμένει την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης έως τα τέλη του μήνα.

«Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία» μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το πόσο θα πρέπει να διατεθεί το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, φανερώνοντας πως ο δρόμος είναι μακρύς. 

Ο αξιωματούχος που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας ανέφερε πως έχει να γίνει «πολλή δουλειά...» όμως, «αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά εύθραυστη».

Οι επιδιώξεις της Ελλάδας

INTIME

«Το σημερινό Eurogroup επιβεβαίωσε τη βούληση των κρατών-μελών να υλοποιηθούν άμεσα οι πρόσφατες αποφάσεις χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις αποφάσεις που πάρθηκαν στο σημερινό Eurogroup δίνοντας έμφαση στην «άμεση ενεργοποίηση, από τον Ιούνιο, του Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού σχήματος “SURE”» που προσδοκά να λειτουργήσει ως ένα «σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των θέσεων εργασίας, από το οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να λάβει σημαντικά κονδύλια για τη βραχυχρόνια στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων».

Ο Χρ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στις επιδιώξεις της χώρας μας που δεν είναι άλλες «όλες αυτές οι πολιτικές να υλοποιηθούν άμεσα, ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία να είναι οι ελάχιστες δυνατές και να επιστρέψουμε, σύντομα, σε βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

H United Group εισέρχεται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αρχική επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία

Η επένδυση της United Group στη Βουλγαρία περιλαμβάνει τρία φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και ένα αιολικό …