© Graphixchon | Dreamstime.com
Σήμερα το απόγευμα (18.00) θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες.
Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις βρίσκεται η κυβέρνηση που καλείται να δώσει λύσεις στον τουριστικό κλάδο που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19.
Υπό το φόβο μιας τεράστιας έκρηξης της ανεργίας από τις επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν φέτος το καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σήμερα (18.00) ένα «συνεκτικό σχέδιο» για εργασία, οικονομία και τουρισμό ποντάροντας στην «ψυχολογική τόνωση» καθώς γνωρίζει καλά πως η αντιστροφή του κλίματος είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.
Το σχέδιο της κυβέρνησης θα εξειδικευθεί αμέσως μετά, σε παρουσίαση που θα γίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έδωσε τις κατευθύνσεις που θα κινηθεί το κυβερνητικό σχέδιο τονίζοντας πως «σκοπός μας είναι ένα συνεκτικό σχέδιο» και πως «δεν θα έχει μόνο τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, που πρέπει να ξέρουν οι ταξιδιώτες και οι επαγγελματίες του χώρου, αλλά θα περιλαμβάνει τη στήριξη για την εργασία, τη φορολογία και τη ρευστότητα που θα παράσχει η Πολιτεία, για να μπορέσουν οι άνθρωποι του χώρου να καταλάβουν ότι τους συμφέρει ν’ ανοίξουν και όχι να παραμείνουν κλειστοί».
Τι θα προβλέπει το σχέδιο
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει μικρότερο ΦΠΑ στους καφέδες, τα ροφήματα σοκολάτας και τσαγιού αλλά και τα αναψυκτικά που θα πωλούνται από καταστήματα εστίασης. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει και μείωση του ΦΠΑ σε αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Οι μειώσεις θα αφορούν την περίοδο από την 1η Ιουνίου έως και τον Σεπτέμβριο και τα παραπάνω προϊόντα και υπηρεσίας θα μετατάσσονται από τον κανονικό συντελεστή 24% στο 13%.
Το σχέδιο θα προβλέπει επίσης κατηγορίες εργαζομένων και επιχειρηματιών που «θα μπουν κάτω από την ομπρέλα προστασίας, που θα ανοίξει η κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα:
- Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης «θα στηριχθούν όχι μόνο στο κομμάτι των εισφορών, αλλά και στο μισθολογικό κόστος».
- Οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης «που έχουν συνηθίσει να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας για αρκετούς μήνες και όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν, να επαναπροσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν» θα τύχουν στήριξης από την Πολιτεία.
- Οι επαγγελματίες που σκέφτονται να ανοίξουν στις 25 Μαΐου και έχουν το φόβο ότι εάν προσλάβουν εργαζόμενους, κάνουν την ανακαίνιση που είχαν σχεδιάσει ή οποιοδήποτε άλλο έξοδο συνδέεται με τη λειτουργία της επιχείρησής τους, θα ''μπούνε μέσα'' «θα δουν ότι με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε δεν θα συμβεί αυτό».
Η έκρηξη της ανεργίας τρομάζει την κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει λύσεις ποντάροντας καταρχήν στη «θετική ψυχολογία» όμως το δίμηνο lockdown έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στις οικονομίες σχεδόν όλων των χωρών με ότι αυτό συνεπάγεται.
«Αισιοδοξούμε τώρα, με τα στοιχεία που φαίνεται να υπάρχουν στο υγειονομικό πεδίο, αλλά και με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε, ότι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τον τουρισμό. Επομένως, ό,τι κερδίσουμε, θα είναι επιτυχία σε σχέση με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας όλοι, κυβέρνηση, εργοδότες, εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός αξιωματούχος, κρατώντας χαμηλά τον πήχη.