Στα πακέτα θα στηριχτεί ο τουρισμός φέτος

Χωρίς τεστ -παρά μόνο δειγματοληπτικά- και χωρίς καραντίνα για τους ξένους επισκέπτες ξεκινάει, μέσω του yachting, τoυ ασφαλέστερου κλάδου του τουρισμού, στις 25 Μαΐου η σταδιακή απελευθέρωση των περιορισμών για τον ελληνικό τουρισμό, υπό την κωδική ονομασία «Restart Tourism». Και η πλήρης άρση των περιορισμών δρομολογείται για τις 15 Ιουλίου.

Η επιβίωση της «βαριάς βιομηχανίας» φέτος θα στηριχθεί στην... επιδότηση εργασίας, στην εσωτερική κίνηση και στις κινήσεις των μεγάλων tour operators, όπως η ΤUI, που διαθέτει στην Ελλάδα 49 ξενοδοχεία είτε ως ιδιόκτητα είτε κοινοπρακτικά με την Atlantica Hotels & Resorts και φέτος είναι προγραμματισμένο να ανοίξει στην Ιεράπετρα της Κρήτης ένα νέο Robinson Club. Το 2019, με 144 πτήσεις την εβδομάδα, η Ελλάδα ήταν ένας από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς για την ΤUI fly.

Ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και κάμπινγκ ανοίγουν τις πύλες τους για τους επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου και στις 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα καταλύματα και μαζί το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που θα υποδεχθεί τις πρώτες πτήσεις από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και αξιολόγηση επιπλέον κριτηρίων, όπως οδική πρόσβαση, μεσαία απόσταση αεροπορικώς, ομογενειακές κοινότητες. Σταδιακά, από την 1η Ιουλίου θα προσγειώνονται και στα άλλα αεροδρόμια πτήσεις από όλες τις χώρες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και στις 15 Ιουλίου η κυβέρνηση προσδοκά σε πλήρη άρση όλων των περιορισμών.

Υποδομές υγείας

Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό σκέλος του σχεδιασμού, ήταν αρκετά θεωρητική η παρουσίαση και αναμένονται διευκρινίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία. Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας προορισμών με εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων, ορισμό συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα για την πρώτη αξιολόγηση κρούσματος και διαχείριση κρουσμάτων με ορισμό καταλυμάτων καραντίνας ανά περιφέρεια/νησί και μεταφορά σε δομή υγείας, αν κριθεί απαραίτητο.

Επίσης, ενισχύονται υποδομές υγείας με τη δρομολόγηση εγκατάστασης συνολικά 20 νέων αναλυτών για τεστ στα νησιά, εξασφάλιση 600 κλινών COVID-19 στα νησιά και κάλυψη από κοντινούς προορισμούς μέσω της αξιοποίησης υποδομών της ηπειρωτικής Ελλάδος με εξασφάλιση χρόνου μεταφοράς σε λιγότερο από 2 ώρες.

Για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς έχει καταρτιστεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο και έγινε εκτίμηση κινδύνου των προορισμών με κριτήριο την προσβασιμότητα σε υποδομές υγείας.

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι περιοχές με καθόλου ή απλές υποδομές υγείας (όπως Κέντρα Υγείας) και διενέργειας τεστ. Μεσαίου κινδύνου είναι οι προορισμοί με γενικά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με κλίνες COVID-19 και υποδομές για ελέγχους (Θήρα, Κάλυμνος, Κως, Νάξος, Πάρος, Ρόδος, Σύρος). Ενώ το μικρότερο ρίσκο υπάρχει στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη, όπου υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στις βασικές υποδομές υγείας σε 2 ώρες (με πλοίο ή αυτοκίνητο).

Και στο χαρτί του εσωτερικού τουρισμού ποντάρει η «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Ετσι, αυξάνεται στα 30 εκατ. ευρώ (από 10 εκατ.) το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ, ενώ το υπουργείο Τουρισμού θα υλοποιήσει το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, που θα αφορά 250.000 δικαιούχους (e-voutcher 120 ευρώ ανά δικαιούχο) για τουλάχιστο 4 διανυκτερεύσεις. Επίσης, θα υπάρξουν εταιρικά holiday vouchers για επιπλέον αφορολόγητο voucher διακοπών αξίας 300 ευρώ.

Βελτιώσεις ζητά ο ΣΕΤΕ

Πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών στα εργασιακά ζητήματα και τα φορολογικά, όπως επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, διαβλέπει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος. Και εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, «αλλά και ακραία ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν», όπως υπογραμμίζει σε δήλωσή του με αφορμή τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία, την εργασία και τον τουρισμό, τα οποία -όπως είπε- κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ξεκίνησε η υποβολή από χθες - Όλες οι αλλαγές

Δείτε όλες τις αλλαγές που αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2023 Ξεκίνησε …