Αναζητούν σωσίβιο στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Με εξαίρεση τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς εκτιμά ότι οι περιορισμοί που θέτει το πακέτο ενίσχυσης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι περισσότεροι από τα οφέλη.

Την ώρα που στο υπουργείο Εργασίας ολοκληρώνεται η επεξεργασία του σχεδίου νόμου για να κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή, θεσμοθετώντας συνδυασμό πλήρους ευελιξίας και εκ περιτροπής εργασίας με επιδότηση μισθών και ημερομισθίων από δανεισμό του Δημοσίου (δανειοδοτική γραμμή SURE), η εκτίμηση ότι το πακέτο μέτρων θα αποδειχτεί πολύ σύντομα... ανεπαρκές κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Οι πιέσεις των επιχειρήσεων για μια γενναία μείωση των εργοδοτικών εισφορών -που δεν καλύπτει η εξαγγελθείσα δημόσια χρηματοδότηση του πακέτου στήριξης- αλλά και η προχθεσινή έμφαση του πρωθυπουργού στη σημασία μείωσης των εργοδοτικών εισφορών δίνουν τον τόνο του νέου κύματος αλλαγών που προετοιμάζει η κυβέρνηση.

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση εργοδοτικών εισφορών μετά το καλοκαίρι», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο STAR.

Λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Εργασίας με ανακοίνωση του σημείωνε: «Οπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχεδιάζουμε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το επόμενο χρονικό διάστημα ως μια πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που θα επιταχύνει την αποκλιμάκωση της ανεργίας και θα αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης».

Ταυτοχρόνως, ο κ. Βρούτσης υπενθυμίζει, όπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύουμε, την επικείμενη, από 1/6/2020, μείωση της εργοδοτικής και εργατικής εισφοράς κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες. Μείωση η οποία δεν προέρχεται από το τμήμα των εισφορών που κατευθύνεται στον ΕΦΚΑ αλλά στον κλάδο ανεργίας και στον λογαριασμό ΕΛΕΚΠ που αφορά την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών.

Παρόλο που από το Γραφείο του κ. Βρούτση δεν επιβεβαιώνεται ότι επίκειται και νέα, πέραν της ήδη νομοθετημένης, ρύθμιση, δεν αποκλείεται η μείωση των 5 ποσοστιαίων μονάδων μέχρι το 2023, που αποτελεί κεντρική προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ., να εφαρμοστεί εμπροσθοβαρώς και μάλιστα αντί της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%.

Γιατί όμως ανοίγει θέμα περαιτέρω μείωσης εργοδοτικών εισφορών, με κίνδυνο να ξανατεθεί σε κίνηση ο φαύλος κύκλος απομείωσης πόρων από το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο προσμετρά ξανά απώλειες από την αύξηση της ανεργίας και την αναστολή πληρωμών; Διότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, όσο εντυπωσιακά κι αν φαίνονται, αντιστοιχούν στις ανάγκες μιας άλλης, προηγούμενης περιόδου στην αγορά εργασίας και όχι στις σημερινές συνθήκες της πλήρους στασιμότητας.

Αλλωστε, με εξαίρεση τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς εκτιμά ότι οι περιορισμοί που θέτει το πακέτο ενίσχυσης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου (διατήρηση της θέσης εργασίας που θα επιδοτηθεί εφόσον ο τζίρος είναι κατώτερος του 20%) είναι περισσότεροι από τα οφέλη (δυνατότητα μείωσης χρόνου εργασίας κι επιδότησης από το Δημόσιο σε έως και 35% του μισθολογικού κόστους). Η έμφαση από την πλευρά τους δίδεται στην ανάγκη μείωσης του φορολογικού και του μη μισθολογικού κόστους με μια γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Εξυπακούεται, κι αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή ακρόαση των εκπροσώπων όχι μόνο της ΓΣΕΕ αλλά και της ΓΣΕΒΕΕ, ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που υπέστησαν και μείωση εισοδήματος -μέσω των αναστολών συμβάσεων- και αλλοίωση της εργασιακής τους ρουτίνας, με την τηλεργασία και την εκ περιτροπής απασχόληση, δοκιμάζονται από μεγάλη αβεβαιότητα.

«Ακόμη κι αν υπάρξει ανάταξη της οικονομίας, πάμε σε απορρύθμιση της εργασίας και μεγάλη επισφάλεια. Το κόστος -κι αυτό είναι σίγουρο, δεδομένου ότι η εργοδοσία είναι ανεξέλεγκτη- θα το πληρώσει ο εργαζόμενος», σημείωσε ο Δημ. Καραγεωργόπουλος από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

ΓΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ

Περιγράφοντας «εκτεταμένες παραβιάσεις στο ωράριο εργασίας, ψευδείς αναστολές συμβάσεων, ανεξέλεγκτη τηλεργασία με πλήρη κατάχρηση εργασιακών δικαιωμάτων, εργασία τις ημέρες υποχρεωτικής ανάπαυσης, γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές», υποστήριξε ότι «η αναστολή προαναγγελίας των εργασιακών μεταβολών στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ακυρώνει τον έλεγχο για παραβίαση των ωραρίου εργασίας».

Στην ίδια συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση στην αγορά και την επίπτωση στις απολύσεις. «Σε ό,τι αφορά τον κλάδο αμιγώς της εστίασης, ο κύκλος εργασιών είναι κάτω σε ποσοστό 95%...Αυτό που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα είναι ότι τα μέτρα έρχονται ανά εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει ένας προγραμματισμός για το επόμενο εξάμηνο...Είναι σαφές ότι αυτό το κλίμα μεταφέρεται και στην αγορά εργασίας κι εδώ θα έχουμε -που απευχόμαστε βέβαια- κύμα απολύσεων, γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει η επόμενη μέρα».

Αναφερόμενος δε στο υπουργείο Εργασίας, ο εκπρόσωπος του εργοδοτικού φορέα των μικρών επιχειρήσεων το επέκρινε διότι, όπως είπε, οδηγεί τις επιχειρήσεις σε ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης, καθώς αυτές θα κληθούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο του μισθού. «Είναι προτιμότερο να προχωρήσει σε επιδότηση κατά 50% του μη μισθολογικού κόστους, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα διατήρησης των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων και να μην εξευτελίζονται», τόνισε ο κ. Καββαθάς.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο 20.4.2024

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο …