Αφύσικα πράγματα σε Τμήμα... Φυσικής

Άποψη από τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης. Δεξιά το κτίριο που στεγάζει το Φυσικό Τμήμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καθηγητές στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Κρήτης απαιτούν... φυσική παρουσία των φοιτητών στην εξεταστική του Ιουνίου παρά τις αντίθετες συστάσεις της πρυτανείας • Καταγγελίες και για καθηγητή που απειλούσε με «στιγματισμό» τους φοιτητές του • Τι απαντά στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του τμήματος Αλ. Γεωργακίλας.

Σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης φτάνουν στην «Εφ.Συν.» από φοιτητές του τμήματος. Οι φοιτητές καταγγέλλουν πως υπό τις αντίξοες συνθήκες εν μέσω της πανδημίας καλούνται να εξεταστούν στα μέσα Ιουνίου αποκλειστικά και μόνο με φυσική παρουσία, παρά το γεγονός ότι από την πρυτανεία του ιδρύματος έχει ήδη γίνει σύσταση στα τμήματα και στους διδάσκοντες να πραγματοποιήσουν διά ζώσης εξετάσεις μόνον εφόσον αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο.

Παρ' όλα αυτά η Συνέλευση του τμήματος στην οποία, όπως καταγγέλλεται, δεν επετράπη να συμμετάσχει και ο πρόεδρος του συλλόγου των φοιτητών, αποφάσισε να γίνουν όλες οι εξετάσεις με φυσική παρουσία και μάλιστα σε αίθουσες και αμφιθέατρα το σύνολο των οποίων (πλην μίας) βρίσκονται σε ημιυπόγειο, χωρίς φυσικό αερισμό, όπως ρητά επιβάλλει η κοινή υπουργική απόφαση της 21ης Μαΐου για την επαναλειτουργία των ΑΕΙ.

Το χειρότερο όμως για τους φοιτητές είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν καν καταφέρει να παρακολουθήσουν τις παραδόσεις μαθημάτων μέσω τηλεδιασκέψεων, καθώς οι καθηγητές τους αρνούνταν να καταγράφονται οι διαλέξεις, παρά τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, υπήρξαν συνεχόμενες διαμαρτυρίες για καθηγητή που αρνήθηκε να καταγράφει τις τηλεδιασκέψεις του μαθήματος, το οποίο έχουν δηλώσει περισσότερα άτομα από όσα μπορούσε να υποστηρίξει η πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν όλοι να το παρακολουθήσουν την προγραμματισμένη ώρα.

«Τρομοκράτηση φοιτητών»

Τέλος, καταγγέλλεται η προσπάθεια τρομοκράτησης των φοιτητών από καθηγητή ο οποίος σε επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου για το μάθημά του ανακοίνωσε στους φοιτητές πως πρέπει να δηλώσουν από πριν αν θα έρθουν για εξέταση και προειδοποιούσε πως «είναι σημαντικό να απαντήσετε ειλικρινά και όχι να πείτε ότι θα συμμετάσχετε και μετά να μην έρθετε. Ούτε να έρθετε απροετοίμαστοι για να δείτε τα θέματα. Και οι δύο συμπεριφορές είναι απαράδεκτες και θα στιγματιστούν».

Οι φοιτητές, που όπως είναι λογικό υπό αυτές τις συνθήκες επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους (τα στοιχεία τους στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), τονίζουν πως συνεχίζεται η παράδοση της αυταρχικής συμπεριφοράς των καθηγητών του Φυσικού Τμήματος (σ.σ.: στο ίδιο τμήμα όπου μετά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο Διαμαντοπούλου, οι καθηγητές έστειλαν στα ποινικά δικαστήρια τους φοιτητές τους, κάτι που είχε να συμβεί από την περίοδο της χούντας). Πάνω απ’ όλα, ακόμα και από την υγεία μας, μπαίνουν η αριστεία, η ακαδημαϊκή καριέρα και η φήμη του τμήματος, λένε οι φοιτητές.

Λάθος φράση

Απαντήσεις για όλα αυτά ζήτησε η «Εφ.Συν.» από τον πρόεδρο του τμήματος, καθηγητή Αλέξανδρο Γεωργακίλα, ο οποίος εξ αρχής μιλά για λάθος διατύπωση στο κείμενο του καθηγητή περί «στιγματισμού». «Του έγιναν συστάσεις και η σχετική φράση διορθώθηκε, δεν μεροληπτούμε εις βάρος κανενός φοιτητή μας», αναφέρει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.», ενώ όντως στο επίμαχο κείμενο η φράση περί στιγματισμού έχει πλέον αφαιρεθεί. Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εξετάσεων ο κ. Γεωργακίλας ισχυρίζεται πως η φύση των μαθημάτων του Φυσικού Τμήματος είναι τέτοια που δεν επιτρέπει αυτές να γίνουν αποδοτικά και αδιάβλητα. «Θα είναι άδικο και για τους φοιτητές να πρέπει να αποφασίσουμε μέσα σε πέντε-δέκα λεπτά αν πρέπει αν περάσουν ή να κοπούν», λέει ο ίδιος. Πάντως σημειώνει πως στο τμήμα έχει ήδη υποβληθεί αίτημα από μία φοιτήτρια που ανήκει σε ευπαθή ομάδα και έχει ήδη γίνει δεκτό ώστε να εξεταστεί χωρίς φυσική παρουσία.

Ο καθηγητής Αλέξανδρος Γεωργακίλας, πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα καταγραφής των διαλέξεων των καθηγητών, ο πρόεδρος του Φυσικού Τμήματος λέει πως αυτό προσκρούει σε ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων για το περιεχόμενο κάθε διάλεξης και σε θέματα προσωπικών δεδομένων. «Οι φοιτητές μπορούν πάντα να διαβάσουν και να προετοιμαστούν. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι μέσω της τηλεκπαίδευσης η συμμετοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη ακόμα και από τη φυσική παρουσία στο αμφιθέατρο τις περιόδους προ κορονοϊού», αναφέρει ο ίδιος.

Τέλος, για το θέμα του αποκλεισμού των φοιτητών από τη Συνέλευση του τμήματος ο κ. Γεωργακίλας απαντά πως ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου δεν συμμετέχει αυτοδίκαια και είναι οι ίδιοι οι φοιτητές που αρνούνται να ορίσουν εκπρόσωπό τους στα όργανα διοίκησης (ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου δεν συμμετέχει αυτοδίκαια) και επομένως είναι λογικό να μην εκπροσωπούνται.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με την πρόεδρο Βουλής Αντιπροσώπων Κυπριακής Δημοκρατίας

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι νεότερες εξελίξεις στο Κυπριακό Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης …