«Ευρω-Πακέτο» 60 δις για την Ελλάδα: Που θα πάνε τα χρήματα

Μιλώντας για το ευρωπαϊκό «πακέτο» που θα λάβει η Ελλάδα, από το ταμείο των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων των 500 δισ., η Έλενα Λάσκαρη εξηγεί τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτό.  

Αναλυτικότερα, το ευρωπαϊκό «πακέτο» που θα λάβει η Ελλάδα αποτελείται από:

•    22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις
•    9,5 δισ. ευρώ δάνεια 
•    4 δισ. ευρώ για δαπάνες υγείας που ήδη έχουν εγκριθεί και είναι στην διάθεση της Ελλάδας 
•    1,5 δισ. Ευρώ από το πρόγραμμα SURE, ήδη εγκεκριμένο για τη στήριξη απασχόλησης
•    2,5-3,5 δισ. ευρώ εγγυήσεις δανείων επιχειρήσεων επίσης εγκεκριμένο 
•    19 δισ. ευρώ το νέο ΕΣΠΑ

Συνολικά, δηλαδή, ένα πακέτο 60 δις ευρώ, το 1/3 περίπου του Ακαθάριστου Εθνικού Προιόντος. 

Πού θα πάνε τα λεφτά αυτά 

Η κομισιόν παρουσιάζοντας τις προτάσεις έχει θέσει τρείς πυλώνες οι οποίοι είναι:

1.    Στήριξη συστημάτων υγείας
2.    Ανακεφαλαιοποίηση υγιών επιχειρήσεων
3.    Επενδύσεις για πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή σύγκλιση

Κερδισμένοι και χαμένοι - Οι συμμαχίες στην Ευρώπη

Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρος είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την πρόταση της Κομισιόν καθώς σύμφωνα με ανάλυση της Citigroup θα αντλήσουν το 50,6% των επιχορηγήσεων.

Η Ιταλία λαμβάνει τα περισσότερα χρήματα, κοντά στα 82 δισ., η Ισπανία λίγο πάνω από τα 77, η Γαλλία σχεδόν 39 και ακολουθούν: Η Πολωνία με 37,7 δισ, η Γερμανία με 28,8 και η χώρα μας με 22,5 δισ. ευρώ.

«Αυτά τα ποσά αν συνδυαστούν με άλλα ποσά τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα τόσο από εθνικούς όσο και από κοινοτικούς πόρους -γιατί μην ξεχνάτε ότι αυτά τα ποσά είναι εκτός ΕΣΠΑ- πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν σε μία γρήγορη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Οικονομολόγος Καθηγητής Πανεπιστημίου, Πάνος Τσακλόγλου

Οι διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή σκακιέρα δεν θα είναι εύκολες. Η Ευρώπη είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα και από τη μία πλευρά βρίσκονται οι χώρες οι οποίες έχουν ήδη πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ των επιχορηγήσεων. Πρόκειται για την Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Απέναντί τους βρίσκονται τέσσερις βόρειες χώρες: Η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Αυστρία οι οποίες ζητούν να δοθούν μόνο δάνεια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μάλιστα με αυστηρούς όρους.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και κράτη που δεν έχουν ξεκάθαρη θέση. Η Φινλανδία και η Ουγγαρία καταγράφονται σε διάφορες αναλύσεις ως οι χώρες που μπορούν ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα στη συμφωνία.

Τις διαφορετικές θέσεις των κρατών-μελών επιχειρεί να συγκεράσει η Κομισιόν εμπλουτίζοντας την αρχική της πρότασή που περιείχε μόνο επιχορηγήσεις και με την δυνατότητα δανειοδοτήσεων προς τα κράτη-μέλη.

Το Bloomberg σε άρθρο γνώμης υποστηρίζει πως η πρόταση  της Κομισιόν ανοίγει  το δρόμο για ιστορικές αλλαγές και μπορεί να σώσει την Ευρώπη από το χείλος της αβύσσου.

Οι πρώτες επίσημες συζητήσεις αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, με την καγκελάριο Μέρκελ να κάνει λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις φιλοδοξώντας όμως το σχέδιο να τεθεί σε πρακτική εφαρμογή από του χρόνου.

Η Ελλάδα εκτός από τα 22,5 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων, θα έχει την ευχέρεια να λάβει και 9,5 δισ. ευρώ δανείων με βάση την πρόταση της Κομισιόν.

Το σχέδιο που παρουσίασε η Κομισιόν πρέπει να εγκριθεί και από τα 27 κράτη της Ενωμένης Ευρώπης.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

K. Xατζηδάκης: Δεν είμαστε έθνος αποτυχημένο - 5 συλλογικές εθνικές επιτυχίες

«Αλλά μία στιγμή. Η τάση ορισμένων να τα βλέπουν όλα μαύρα θα δημιουργήσει το τέλος …