Πολιτική φαρμάκου για το καλό τους

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία από τη μία εξισώνει προκλητικά τη στάση της με εκείνη των γιατρών και νοσηλευτών βροντοφωνάζοντας ότι πορεύεται με γνώμονα το καλό του ασθενούς, αλλά την ίδια ώρα «ξεγυμνώνεται» και μασά τα λόγια της όσον αφορά δημοσιεύματα (Guardian) που θέλουν τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες να έχουν απορρίψει σχέδιο των Βρυξελλών για γρήγορη παραγωγή μαζικών εμβολίων για παθογόνους ιούς, όπως ο κορονοϊός.

Ηχηρή αντίφαση λόγων και έργων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Από τη μία διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι πορεύεται με γνώμονα το καλό του ασθενούς, όπως διατρανώθηκε και χθες στη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), και από την άλλη απορρίπτει σχέδιο των Βρυξελλών για γρήγορη παραγωγή μαζικών εμβολίων για παθογόνους ιούς, όπως ο κορονοϊός, όπως αποκάλυψε προχθές o Guardian. Γίνεται μάλιστα και προκλητική η φαρμακοβιομηχανία, όταν φτάνει στο σημείο να εξισώνει τη στάση της στη διάρκεια της πανδημίας με εκείνη των γιατρών και των νοσηλευτών των συστημάτων υγείας που έδωσαν τα πάντα, υπερβάλλοντας εαυτόν, εργαζόμενοι με ανιδιοτέλεια, που δεν κοστολόγησαν ούτε την εργασία τους ούτε τον κίνδυνο στον οποίο εκτέθηκαν και κέρδισαν τη διεθνή αναγνώριση και τον σεβασμό.

«Ο φαρμακευτικός κλάδος και η ιατρική επιστήμη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των πανδημιών και των ανίατων», επισήμανε χθες ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, καταθέτοντας τις προτάσεις του παντοδύναμου κλάδου «για ένα ισχυρό, βιώσιμο και αποδοτικό Εθνικό Σύστημα Υγείας και μια φαρμακευτική πολιτική προς όφελος του ασθενή και της ελληνικής οικονομίας». Ο ίδιος μίλησε για «πολιτική φαρμάκου με επίκεντρο τον ασθενή» και «το όφελος του ασθενή στην καρδιά λήψης των αποφάσεων», σε μια παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε μόλις δύο μέρες μετά την αποκάλυψη του Guardian για απόρριψη από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες -πριν από τρία χρόνια- σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για γρήγορη παραγωγή μαζικών εμβολίων για παθογόνους ιούς όπως ο κορονοϊός, ώστε να έχουν αναπτυχθεί πριν από το ξέσπασμα πανδημίας

Προτεραιότητες

Οι μεγαλόσχημες προτάσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας συγκρούονται με την πραγματικότητα

Η δυσφορία των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας ήταν εμφανής όταν ρωτήθηκαν για το σχετικό δημοσίευμα του Guardian από την «Εφ.Συν.», ενώ ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να προτεραιοποιείται στην έρευνα -που κακώς έχει εκχωρηθεί στη φαρμακοβιομηχανία- ένας θεωρητικός κίνδυνος. Οταν όμως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αλλά ακόμα περισσότερο επικερδής, θα προσθέταμε, όπως τώρα με τον Covid-19, οπωσδήποτε απ’ ό,τι φαίνεται μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας ιός ήταν γνωστός, ήταν γνωστό το εμβόλιο για την αντιμετώπισή του, αλλά κάποιοι αποφάσισαν να πετάξουν στα σκουπίδια τα πιθανά εμβόλια. Η φαρμακοβιομηχανία, η έρευνα ασχολείται κατά κύριο λόγο με ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες και είναι κυριολεκτικά ένας αγώνας δρόμου, ειδικά η μάχη των εμβολίων», είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ και πρόσθεσε: «Kάθε χρόνο η βιομηχανία αγωνίζεται να εξελίξει το επόμενο αντιγριπικό για να καλύψει τυχόν μεταλλάξεις του ιού της γρίπης. Αυτό δεν είναι αυτονόητο, δεν συμβαίνει επειδή είναι εύκολο, χρειάζεται κάποια προσπάθεια. Επομένως είναι λογικό η έρευνα να προτεραιοποιείται σε υπαρκτούς κινδύνους και όχι σε θεωρητικούς κινδύνους». «Είναι η ίδια λογική τού ότι έχει βρεθεί το φάρμακο για τον καρκίνο και δεν το βγάζουμε για να πουλάμε φάρμακα. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε», είπε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας.

Τεστ και εμβόλια

Οσον αφορά την πρόταση του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν τον κορονοϊό, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλία Μόσιαλου, για αγορά πατεντών για τεστ και εμβόλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετατρέποντάς τα κατ’ αυτόν τον τρόπο σε «δημόσια αγαθά», ο ΣΦΕΕ δεν πήρε σαφή θέση. Απαντώντας στο δεύτερο ερώτημα της «Εφ.Συν.» για την πρόταση Μόσιαλου, ο πρόεδρός του, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (EFPIA), «η οποία έχει δηλώσει ότι είναι βασικό μέλημά της αφενός μεν, εφόσον υπάρξει εμβόλιο για τον κορονοϊό, να είναι διαθέσιμο σε απόλυτη επάρκεια, αφετέρου οικονομικά προσιτό για τα συστήματα υγείας». Οσο για την πρόταση Μόσιαλου, αποσαφήνισε ότι η λύση θα πρέπει να είναι βιώσιμη για τη φαρμακοβιομηχανία: «Μένει να βρεθούν βιώσιμοι τρόποι για να καταστεί ένα πιθανό εμβόλιο για τον κορονοϊό ένα δημόσιο αγαθό για όλους».

Κλείνοντας -πάλι προσγειώνοντας τη συζήτηση- ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ απάντησε περιγράφοντας την πρωινή του διαδρομή στη λεωφόρο Κηφισίας, όπου σε ένα φανάρι «που σταματάω κάθε πρωί, ο άνθρωπος που πουλάει τα μαντιλάκια μού λέει “πότε θα βγει αυτό το εμβόλιο;”. Το άγχος του δεν ήταν πόσο θα κάνει, αλλά πότε θα βγει. Κι εμένα το άγχος μου το προσωπικό είναι πότε θα βγει, όχι πόσο θα κάνει»...

 

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γεωργιάδης στη Βουλή: «Αραιώσατε λίγο στον ΣΥΡΙΖΑ – Δεν στεναχωριέμαι. Με κόπο θα συγκρατήσω τα δάκρυά μου»

Την παρουσία στην αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα της συζήτησης των περίπου 10 βουλευτών του …