Βρούτσης-Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Βιώσιμο, αξιόπιστο ασφαλιστικό-ήρθε για να μείνει

Κατά την συζήτηση μεταξύ του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων,  Γιάννη Βρούτση,  και της δημοσιογράφου Αμαλίας Κάντζου κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, κεντρικό θέμα αποτέλεσε το ασφαλιστικό σύστημα καθώς και τα εργασιακά ζητήματα. 

«Από τον Φεβρουάριο του 2020 η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα σταθερό, βιώσιμο και αξιόπιστο ασφαλιστικό σύστημα που ήρθε για να μείνει», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Υπουργός. Διευκρίνισε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας θα ικανοποιήσει όλες τις συνταγματικές απαιτήσεις και θα καταβάλει τα αναδρομικά και των επικουρικών και των κύριων συντάξεων. 

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, ο κ. Βρούτσης εκτίμησε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει έρθει η νέα κύρια σύνταξη και τον Οκτώβριο θα δοθούν τα αναδρομικά των 8 μηνών επικουρικών συντάξεων και 12 μηνών κύριων συντάξεων. Ο Υπουργός άφησε ωστόσο παράθυρο, όλα αυτά να πραγματοποιηθούν ακόμα νωρίτερα, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. 

Για «μεγάλη τομή», «άλμα στο μέλλον» και «καταπολέμηση παθογένειας δεκαετιών» έκανε λόγο στη συνέχεια ο κ. Βρούτσης, μιλώντας για το σύστημα Άτλας που ήδη λειτουργεί πιλοτικά. «Στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου θα παρουσιάσουμε την ψηφιακή σύνταξη Άτλας», αποκάλυψε, εκτιμώντας ότι η απονομή της ψηφιακής αυτής σύνταξης θα φτάνει το 55% τον Ιανουάριο του 2021. «Στόχος μας στα τέλη του 2021 να έχουμε φτάσει το 80% - 85%», πρόσθεσε. 

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για την διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ψηφιακή σύνταξη Άτλας θα βγαίνει σε λίγα δευτερόλεπτα, δεν θα απαιτεί την φυσική παρουσία κανενός πουθενά ούτε και κανένα συνοδευτικό έγγραφο. 

Αναφερόμενος στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Βρούτσης την χαρακτήρισε προαπαιτούμενο για το μέλλον της χώρας μας. «Ήδη ξεκινήσαμε την μείωση και έχουμε δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουμε με μείωση 5 μονάδων», επισήμανε. Έκανε λόγο για πολλαπλά οφέλη της μείωσης αυτής όπως η διεύρυνση της ελκυστικότητας των προσλήψεων, η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων και του διαθέσιμου των επιχειρήσεων, η μείωση των κινήτρων για παραβατικότητα και η ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. 

Σχετικά με την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση πήρε ισόρροπα μέτρα υπέρ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ενώ δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολιτικές αυτές έφεραν θετικό αποτέλεσμα. Αναφέρθηκε σχετικά σε ένα νέο εργαλείο που λέγεται «Συνεργασία» μέσα από το οποίο δίνονται κίνητρα για το επίδομα στην εργασία και όχι το επίδομα στην ανεργία. 

Κλείνοντας και με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος του Κοινωνικού Τουρισμού που θα πραγματοποιηθεί αύριο, ο κ. Βρούτσης είπε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία φέτος να απολαύσουν πιο φθηνές και πιο ποιοτικές διακοπές», ενώ εξήγησε ότι ο σχετικός προϋπολογισμός έχει τριπλασιαστεί.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συρία: Ενισχύθηκε η ισοτιμία της συριακής λίρας έναντι του δολαρίου

Ενισχύθηκε κυμαινόμενη μεταξύ των 11.500 και 12.500 λιρών Συρίας ανά δολάριο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα …