Αποχαιρετισμός στον Τζορτζ Φλόιντ: Συγκίνηση, οργή, αλλά και ελπίδα

Οργή, συγκίνηση, πύρινες ομιλίες και δυναμικά γκόσπελ έδωσαν τον τόνο στην τελετή. Ο 46χρονος Αφροαμερικανός ανακηρύχθηκε και ως σύμβολο της απαιτούμενης αλλαγής για τις συνθήκες διαβίωσης των μαύρων στις ΗΠΑ.

Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, επιφανείς εκπρόσωποι της αφροαμερικανικής κοινότητας και περίπου 500 προσκεκλημένοι έδωσαν το «παρών» στην κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ στο Χιούστον, όπου ενταφιάστηκε πλάι στη μητέρα του, την οποία αναζητούσε τις τελευταίες του στιγμές, προτού εκπνεύσει από τη δολοφονική λαβή του αστυνομικού Ντέρεκ Τσόβιν.

«Μπορεί να γεννήθηκε στα Κάνεϊ Χόουμς, όμως θα τον θυμάται όλος ο κόσμος. Θα αλλάξει τον κόσμο» ανέφερε ο αδελφός του Ρόντεϊ.

Η χθεσινή τελετή αποτέλεσε το αποκορύφωμα πένθους έξι ημερών για τρεις πόλεις: Το Ρέφορντ της Βόρειας Καρολίνας όπου γεννήθηκε ο Φλόιντ, το Χιούστον όπου μεγάλωσε και τη Μινεάπολις όπου δολοφονήθηκε από αστυνομικούς. 

Συγκλονισμένα τα αδέρφια του αδικοχαμένου 46χρονου

(AP Photo/David J. Phillip, Pool)

Μετά την τελετή και τις ομιλίες το χρυσό φέρετρο με τη σορό του Φλόιντ μεταφέρθηκε με άμαξα στο νεκροταφείο του Πέρλαντ, όπου και θάφτηκε δίπλα στη μητέρα του. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του μία μπάντα με χάλκινα έπαιζε μουσική.

Εκατοντάδες άνθρωποι, φωνάζοντας «πείτε το όνομά του, Τζορτζ Φλόιντ» συγκεντρώθηκαν παρακολουθώντας την πομπή μέχρι την είσοδο του νεκροταφείου.

«Δεν θέλω να δω έναν μαύρο άνθρωπο, κανέναν άνθρωποι να είναι στο έδαφος στα χέρια της αστυνομίας» δηλώνει ο Μάρκους Μπρουκς, 47 ετών, που βρέθηκε στην τελετή μαζί με άλλους εκπροσώπους του σχολείου Τζακ Γιέιτς, όπου σπούδασε ο Φλόιντ.

(AP Photo/David J. Phillip, Pool)
(AP Photo/David J. Phillip, Pool)

Ανάμεσα στους παρόντες ήταν οι ηθοποιοί Τζέιμι Φοξ και Τσάνινγκ Τέιτουμ, ο Τζέι Τζέι Βατ από την ομάδα Χιούστον Τέξανς του NFL, ο δήμαρχος της πόλης Σιλβέστερ Τέρνερ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται, πλέον,  οι πρακτικές ασφυξίας στην αστυνομία.

(AP Photo/David J. Phillip, Pool)

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλε και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, απευθυνόμενος στην 6χρονη κόρη του Φλόιντ, Κιάρα, ανέφερε «ξέρω ότι έχεις πολλές ερωτήσεις που κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να ρωτάει, ερωτήσεις που πολλά παιδιά μαύρων ρωτούν εδώ και πολλές γενιές. Τώρα είναι η ώρα για δικαιοσύνη. Αυτή είναι η απάντηση που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας όταν ρωτούν “γιατί”».

(AP Photo/David J. Phillip, Pool)

Πολύ αιχμηρός κατά του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, γνωστός ακτιβιστής της μαύρης κοινότητας, στον επικήδειό του. «Ο πρόεδρος μιλά για ενεργοποίηση του στρατού, όμως δεν είπε ούτε μία λέξη για τα 8 λεπτά και τα 46 δευτερόλεπτα της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία. Άσκησε κριτική στην Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά τι γίνεται με τα δικαιώματα του Φλόιντ;» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η δολοφονία του Φλόιντ και το απάνθρωπο βίντεο που την κατέγραψε, αποτέλεσαν τη σπίθα της έκρηξης στις ΗΠΑ με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους αμερικανικών πόλεων κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Ήδη τα αποτελέσματα της εξέγερσης είναι ορατά με αρκετές πολιτείες να απαγορεύουν τις πρακτικές ασφυξίας στην αστυνομία, ενώ σε άλλα μέρη των ΗΠΑ εξετάζονται ακόμη πιο σαρωτικές αναμορφώσεις.

(AP Photo/David J. Phillip, Pool)

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας: Καλό κλίμα, καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές στον 6ο γύρο

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία - Τι …