Παράξενη δήλωση του Τσαβούσογλου |

«Δεν είναι διεθνές θέμα. Είναι θέμα εθνικής μας κυριαρχίας» διεμήνυσε για την Αγία Σοφία ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Turkish Foreign Ministry via AP, Pool

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε θετική για τη χώρα του την ελληνο-ιταλική συμφωνία για την ΑΟΖ που αναγνωρίζει πλήρη δικαιώματα στα νησιά. Παρεμβάσεις για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας εξέφρασε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προβάλλοντας τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι «η συμφωνία αποδεικνύει την ορθότητα των τουρκικών επιχειρημάτων σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών», καθώς Ελλάδα και Ιταλία «αποδέχτηκαν αυτά τα επιχειρήματα».

Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο» και υποστήριξε ότι η συμφωνία «είναι θετική για την Τουρκία» και ότι δικαιώνει την τουρκο-λιβυκή συμφωνία.

Σημειώνουμε ότι η Τουρκία, σε πλήρη αντίθεση με όσα ρητά προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, δεν αποδέχεται να έχουν τα ελληνικά νησιά υφαλοκρηπίδα ή δικαιώματα ΑΟΖ, παρά μόνο χωρικά ύδατα έξι μιλίων. Η Ιταλία με τη συμφωνία αναγνώρισε στα ελληνικά νησιά πλήρη δικαιώματα, όπως άλλωστε αναγνωρίζει και το Διεθνές Δίκαιο.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν χθες: «Χαιρόμαστε που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Βεβαίως, συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο. Οσον αφορά την ουσία πάντως της συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας».

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην Αγία Σοφία και στην πρόσφατη ετήσια (για το 2019) έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, στην οποία η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει το προστατευόμενο από την UNESCO μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως «μνημείο εξαιρετικής σημασίας το οποίο πρέπει να διατηρηθεί με τρόπο που να σέβεται και να είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία».

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται η παρότρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Τουρκία «να ανοίξει ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα».

«Δεν είναι διεθνές θέμα. Είναι θέμα εθνικής μας κυριαρχίας» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος χαρακτήρισε «παράξενη την εμπλοκή των ΗΠΑ», χώρα στην οποία «κυριαρχούν ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η εχθρότητα προς τους μουσουλμάνους». Με αέρα μεγάλης δύναμης, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, με αφορμή την υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες «να επικεντρωθούν στα εσωτερικά τους ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες».

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι η Αγία Σοφία «δεν είναι ένα διμερές ζήτημα ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Είναι ένα διεθνές ζήτημα. Η Αγία Σοφία είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ως τέτοιο πρέπει να το βλέπουμε».

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου

O δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, εξέφρασε χτες από το φόρουμ των Δελφών τη λύπη του επειδή το ιστορικό μνημείο εργαλειοποιείται προς χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Τη λύπη του γιατί το θέμα της Αγίας Σοφίας εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής διατύπωσε χθες ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στο πλαίσιο παρέμβασής του στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και τη θρησκεία», είπε ο κ. Ιμάμογλου, ο οποίος αποτελεί την πλέον σημαίνουσα προσωπικότητα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και θεωρείται ως ο πιο σημαντικός πολιτικός που μπορεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στήριξη στον Μερτς από το ΕΛΚ για επόμενο Καγκελάριο στη Γερμανία

Οι ηγέτες του ΕΛΚ, με την συνάντησή τους στην έδρα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο, …