Ηράκλειο: Εκδήλωση μνήμης στη «Στοά Μακάσι»

Τελετή-εκδήλωση μνήμης για τους πατριώτες Κρητικούς που αιχμαλωτίστηκαν στη «Στοά Μακάσι» στις 15 Ιουνίου 1943 από τους Γερμανούς κατακτητές πραγματοποιήθηκε στο μνημείο το οποίο βρίσκεται στο κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο.

Στο μνημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού και κατατέθηκαν στεφάνια, ενώ παραβρέθηκαν συγγενείς των εκτελεσθέντων.

O αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης μνήμης ανέφερε: «Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα, βρισκόμαστε σε έναν μνημειακό χώρο με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Η στοά Μακάσι είναι ένα "ζωντανό" μνημείο που θυμίζει σε όλους μας τον αγώνα των Κρητικών ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Εμείς οφείλουμε και έχουμε υποχρέωση να τιμούμε τους ήρωές μας, όπως πράξαμε και σήμερα, όπως επίσης έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε τις παρακαταθήκες τους και να μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά τις αξίες και τα ιδανικά τους για ελεύθερη πατρίδα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, δήλωσε: «Η Στοά Μακάσι, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, υπήρξε χώρος κράτησης πολλών συμπατριωτών μας, που αγωνίζονταν για την ελευθερία του τόπου μας. Το σημείο αυτό στάθηκε, συνάμα, και αφετηρία τραγικότερων γεγονότων, καθώς, το 1943, αποφασίστηκε από τους κατακτητές να μεταφερθούν στα ναζιστικά στρατόπεδα αιχμαλώτων 300 συλληφθέντες. Την επομένη χρονιά, 400 όμηροι, ενώ κατευθύνονταν προς αυτούς τους τόπους των μαρτυρίων, έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του γερμανικού πλοίου "Δαναΐς". Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους, που με την αντιστασιακή τους δράση και τη θυσία τους εκπλήρωσαν το ύψιστο καθήκον τους προς την πατρίδα και την ελευθερία. Η μνήμη τους παραμένει πάντα ζωντανή, συνδεδεμένη με τις αξίες του ανθρωπισμού, της αξιοπρέπειας και της ειρήνης».

Στην εκδήλωση μνήμης στη στοά Μακάσι παρευρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, απ΄ όπου δήλωσε:

«Σήμερα τιμούμε τους νεκρούς αλλά και όσους μαρτύρησαν στο όνομα της ελευθερίας τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Καθήκον όλων μας να θυμόμαστε και να τιμούμε την ιστορία μας. Να τιμούμε τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για εθνική ανεξαρτησία.

Η στοά Μακάσι αποτελεί ζωντανό μνημείο ιδιαίτερου συμβολισμού και αποτυπώνει τις διαχρονικές αρχές και αξίες που παραλάβαμε από τους ήρωες προγόνους μας και τις οποίες έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε.

Η στρατιωτική στοά Μακάσι μετατράπηκε σε χώρο συγκέντρωσης και προσωρινού εγκλεισμού αμάχων και ομήρων αγωνιστών από ολόκληρο το νησί, την περίοδο 1941-1944. Ανάμεσα σε αυτούς οι 300 όμηροι από το «μεγάλο μπλόκο» της 15ης Ιουνίου 1943 που αφήνοντας τη στοά Μακάσι μεταφέρονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, όπου οι περισσότεροι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας: Καλό κλίμα, καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές στον 6ο γύρο

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία - Τι …