Προανακριτική: Όχι από Συμβούλιο Βουλής σε κλήση μη πολιτικών ως υπόπτων

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ρητά όχι στην κλήση μη πολιτικών προσώπων με την ιδιότητα του υπόπτου στην Προανακριτική Επιτροπή, είπε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής με τη γνωμοδότησή του για το σχετικό ερώτημα,  ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να κληθούν ούτε καν ως μάρτυρες από τη στιγμή που έχουν θεωρηθεί εμπλεκόμενοι.

Η γνωμοδότηση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι για φυσικά πρόσωπα δεν νοείται καμία ανακριτική πράξη σε βάρος τους από την Επιτροπή, δίνοντας περιθώριο μόνο για την υπόδειξή τους ως υπόπτων, προκειμένου να κρίνει μετά το Δικαστικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το ερώτημα είχε τεθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο με αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας να καλέσει ως υπόπτους τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, τον εκδότης Γιάννη Φιλιππάκη και τον συνεργάτη του Αλέξανδρο Τάρκα, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που θεώρησε ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη τα τρία συγκεκριμένα πρόσωπα δεν θα περάσουν εντέλει για παροχή εξηγήσεων το κατώφλι της Προανακριτικής.

Παράλληλα, το Επιστημονικό Συμβούλιο, τονίζει πως αν η Επιτροπή αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τότε ασκείται και σε αυτά τα πρόσωπα εφόσον έχουν υποδειχθεί ως ύποπτοι, ενώ από εκείνη τη στιγμή δεν νοείται αρχειοθέτηση της υπόθεσης από την τακτική Δικαιοσύνη. Επισημαίνεται, ωστόσο, πως ακόμα κι αν γίνει αρχειοθέτηση της υπόθεσης μετά τη δίωξη αυτή υποχρεωτικά ανασύρεται.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση παραπομπής του πρώην αναπληρωτή  Υπουργού Δικαιοσύνης στο Ειδικό Δικαστήριο, παγώνει κάθε ενέργεια του φυσικού δικαστή. Συνεπώς, οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που ερευνούν τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην υπόθεση Novartis, κατεβάζουν μολύβια.

Από πλευράς Επιτροπής ως προς τα 3 μη πολιτικά πρόσωπα, η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, καταδεικνύει δύο δρόμους. Είτε να κατονομαστούν στο πόρισμά της ως συμμέτοχοι πιθανότατα στο αδίκημα της σύστασης συμμορίας κι άρα με την παραπομπή Παπαγγελόπουλου συμπαραπέμπονται αυτομάτως κι εκείνοι, είτε να κάνει απλώς περιγραφικές κρίσεις γι' αυτά και να εξετάσει το ζήτημα το Δικαστικό Συμβούλιο.

Πηγές της ΝΔ πάντως έδειχναν προς την πρώτη οδό της υπόδειξής τους ως υπόπτων, ενώ δεν αποκλείεται να κινηθούν με τον ίδιο τρόπο και για άλλη μη πολιτικά πρόσωπα, όπως η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. 

 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βουλή: Οκτάωρη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, για το ν/σ με το νέο δικαστικό χάρτη

Στη συνεδρίαση, παρόντες ήταν 20 αρμόδιοι εξωκοινοβουολευτικοί φορείς, οι οποίοι είχαν κληθεί για να εκφράσουν …