Μπορεί οι ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν όλο και πιο τολμηρά βήματα, επιτρέποντας τα ταξίδια και ανοίγοντας όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας, ωστόσο η πανδημία είναι εδώ και συνεχίζει να εξαπλώνεται. Σύμφωνα με τον χάρτη για τη διάδοση του κορονοϊού του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τα επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα της ασθένειας έχουν ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια, με πάνω από το 25% να βρίσκονται στις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, έρευνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε ότι το φθηνό και ευρέως διαδεδομένο στεροειδές δεξαμεθαζόνη, που χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Στις ΗΠΑ, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 100.000 άνθρωποι από κορονοϊό, 17 πολιτείες έχουν ανακοινώσει αύξηση των κρουσμάτων με την Αλαμπάμα και τη Νότια Καρολίνα να παρουσιάζουν διπλασιασμό κρουσμάτων σε περίοδο μίας εβδομάδας. Για την ακρίβεια 97% στην Αλαμπάμα και 86% στη Νότια Καρολίνα. Οι αρχές των δύο πολιτειών κάνουν έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς φοβούνται ότι η έξαρση αυτή θα έχει καταστροφικές συνέπειες.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνει για ακόμη ένα μήνα την ισχύ του διατάγματος για κλειστά σύνορα με τον Καναδά και το Μεξικό, ώστε να αποφευχθεί η διάδοση της ασθένειας.
Επίκεντρο η Λατινική Αμερική
Όσο περνάει ο καιρός το επίκεντρο της πανδημίας αλλάζει και ενώ ξεκίνησε από την Κίνα και πέρασε στην Ευρώπη, πλέον η ήπειρος που πλήττεται περισσότερο είναι η αμερικανική.
Στη Λατινική Αμερική μάλιστα η κατάσταση εξελίσσεται με δραματικό τρόπο, καθώς η Βραζιλία έχει 889.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έναν πρόεδρο που αρνείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα, το Περού 232.00 και η Χιλή 179.000. Στη Χιλή δε ανακοινώθηκε ότι λόγω λάθος μετρήσεων, είχαν «ξεχάσει» να καταγράψουν 31.000 περιστατικά της ασθένειας.
«Ανακαλύψαμε ότι σημαντικός αριθμός ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί δεν ενημερώθηκαν ποτέ ή δεν καταγράφηκαν ως περιστατικά», δήλωσε εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα.
Η Χιλή έχει ανακηρυχθεί σε κατάσταση εθνικής καταστροφής και τη Δευτέρα η κυβέρνηση παρέτεινε αυτό το καθεστώς για ακόμη ενάμιση μήνα.
Τα βλέμματα στη Νότια Ασία
Η Κίνα, αν και έχει ανακοινώσει ότι το πρώτο κύμα έχει τελειώσει για τη χώρα, παραμένει σε εγρήγορση καθώς έξαρση κρουσμάτων παρατηρείται στο Πεκίνο.
Αλλά στην Ασία το πρόβλημα μετατίθεται στον Νότο και προς την Ινδία και το Πακιστάν. Στην Ινδία τα περιστατικά αυξάνονται διαρκώς, έχοντας φτάσει τις 343.000, ενώ στο Πακιστάν οι αρχές είναι έτοιμες να επιβάλλουν ξανά καραντίνα σε τοπικό επίπεδο. Εκφράζονται φόβοι ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν το 1,2 εκατ. Είχαν άρει τους περιορισμούς σε μια προσπάθεια να ανακάμψει η πληγείσα οικονομία, αλλά το άνοιγμα επιχειρήσεων και καταστημάτων έφερε νέα έξαρση κρουσμάτων.