Στις 19 Ιουνίου 1865 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Juneteenth, η επέτειος της λήξης της δουλείας στις ΗΠΑ, για να τιμηθούν όλοι όσοι αγωνίστηκαν για να αποκτήσουν οι Αφροαμερικανοί το αυτονόητο για κάθε άνθρωπο, την ελευθερία. Και αυτό είναι η Juneteenth, συνδυασμός των λέξεων Ιούνιος (June) και 19η (19th), όταν ο στρατηγός των Νοτίων, Γκόρντον Γκρέιντζερ, ανέγνωσε τη Διακήρυξη Χειραφέτησης του Αβραάμ Λίνκλολν, στους τελευταίους εναπομείναντες δούλους σε φυτεία στο Γκάλβεστον του Τέξας μετά τον αμερικανικό Εμφύλιο.
Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, πολλές από τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί ακυρώθηκαν, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την προστασία των πολιτών. Ωστόσο η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς ήρθε να υπενθυμίσει ότι ο ρατσισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην αμερικανική κοινωνία και μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας να ζητήσει ουσιαστικές αλλαγές στην αστυνομία και στον τρόπο που αντιμετωπίζει τους έγχρωμους πολίτες.
155 χρόνια μετά τη λήξη της δουλείας στις ΗΠΑ
Οι φετινές εκδηλώσεις, που όπως ήταν αναμενόμενο, τελικά θα πραγματοποιηθούν και θα έχουν λίγο από το χρώμα και την οργή των διαδηλωτών που ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και δεκάδων άλλων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της αστυνομικής βίας, αλλά δεν είχαν την τύχη να κινηματογραφηθεί ο θάνατός τους.
Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών πιέζουν πλέον η 19η Ιουνίου να γίνει εθνική γιορτή για τις ΗΠΑ, ενώ η διοργανώτρια του συλλαλητηρίου «Είμαι κι εγώ η Αμερική: Πορεία της 19ης Ιουνίου για Δικαιοσύνη» στην Τούλσα της Οκλαχόμα, Σάρα Γκρέι, ανακοίνωσε ότι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, εξέχων ηγέτης του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αλ Σάρπτον, θα ζητήσει «σαρωτικές αλλαγές στην αστυνομία της Τούλσα και σε όλες τις ΗΠΑ».
«Δεν αρκούν ημίμετρα και “νερωμένες” μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται ουσιαστική δράση», τόνισε.
«Οι Αφροαμερικανοί δεν απλώς παθητική συμμετέχοντες στον αγώνα για την ελευθερία τους. Οι Αφροαμερικανοί του Τέξας έμαθαν για τη Διακήρυξη της Χειραφέτησης (σ.σ. που υπέγραψε ο Αβραάμ Λίνκλολν το 1863), ελευθερώθηκαν μόνοι τους, διεκδικώντας να αναγνωριστούν άνθρωποι με τα ίδια δικαιώματα και θεσμοθετώντας παραδόσεις τις οποίες γιορτάζουμε έκτοτε».