Ταξίδι-αστραπή Τσαβούσογλου στην Τρίπολη |

(Fatih Aktas/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Ως προάγγελος εξελίξεων μπορεί να ερμηνευθεί η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην πρωτεύουσα της Λιβύης, συνοδεία μεγάλης αντιπροσωπείας αξιωματούχων.

Στην πρωτεύουσα της Λιβύης βρέθηκε αιφνιδίως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εν μέσω μπαράζ διπλωματικών και παρασκηνιακών διεργασιών για το μέλλον της χώρας και την προσπάθεια τερματισμού του εμφυλίου πολέμου.

Τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών συνόδευσαν ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραχίμ Καλίν και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν.

(Fatih Aktas/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγέζ Αλ Σαράτζ, αλλά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις σε θέματα συνεργασίας των δύο κρατών σε διάφορους τομείς (πετρέλαιο, επενδύσεις, υποδομές), αλλά και η ενίσχυση κοινών δράσεων για δημιουργία δυνάμεων ασφαλείας, εκπαίδευση στρατευμάτων και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και την αντιπροσωπεία συναντήθηκε ο ίδιος ο Φαγέζ αλ Σαράτζ, ενώ στο πλαίσιο των συνομιλιών συζητήθηκαν και οι περιοχές δικαιοδοσίας στη θάλασσα, κάτι που ενδεχομένως να σχετίζεται με το τουρκολιβυκό μνημόνιο κατανόησης, που καταγγέλλεται μεταξύ άλλων από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ.

(Fatih Aktas/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Η ανακοίνωση της GNA επισημαίνει ότι η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας αποτέλεσε και την κατάλληλη ευκαιρία για να συζητηθεί η «επιστροφή τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα», ενώ τουρκικά μέσα επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή εδραιώνει την παρουσία της Άγκυρας στην βορειοαφρικανική χώρα.

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο στην Άγκυρα, όμως αναβλήθηκε για την Παρασκευή εξαιτίας… αλλαγών στο πρόγραμμα του Τούρκου ΥΠΕΞ.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βασίλης Γραμμένος: Δήλωσε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας

Ο βουλευτής, συνοδευόμενος από το δικηγόρο του, προσήλθε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων Παράσταση …