Επιστρεπτέα προκαταβολή: Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων- Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

Της Γωγώς Κατσέλη 

Αν και σήμερα, 22 Ιουνίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από τις πληττόμενες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους στον δεύτερο «κύκλο» της επιστρεπτέας προκαταβολής, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει παράταση.  

Λαμβάνοντας υπόψη το έντονο ενδιαφέρον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για κρατικά χαμηλότοκα δάνεια ύψους 1,42 δισ. ευρώ, αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινωθεί ότι παρατείνεται η προθεσμία ώστε να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myBusinessSupport, όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι επιχειρηματίες. 

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν ανεξαρτήτως ΚΑΔ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, λειτουργούν νομίμως κι έχουν πληγεί οικονομικά καταγράφοντας μείωση του τζίρου τους λόγω πανδημίας του κορωνοϊού. 

Μάλιστα, θα μπορούν να συμμετέχουν και εταιρείες που είχαν συμμετάσχει και στον πρώτο κύκλο, ωστόσο, από το συνολικό ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται, βάσει του τζίρου τους τη νέα περίοδο, θα αφαιρείται το δάνειο που ήδη έχουν λάβει.
Για παράδειγμα, εάν μία επιχείρηση δικαιούται 15.000 ευρώ για αυτό το τρίμηνο και στην πρώτη φάση έλαβε 9.000 ευρώ, τώρα θα πάρει 6.000 ευρώ. Σε περίπτωση όμως που δεν είχε συμμετάσχει στο α΄ γύρο θα πιστωθούν στο λογαριασμό της και τα 15.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι  σε αυτόν τον κύκλο, σε αντίθεση με τον πρώτο, δικαιούχοι είναι και: 
1.    Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) 
2.    Οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020 και οι οποίες διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή.

Αντίθετα, εξαιρούνται επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο αυτή.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να οι ενισχυόμενες επιχειρήσεις να μην εμφάνιζαν προβλήματα  στις 31 Δεκεμβρίου 2019 (σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΕ), αλλά και να μην έχουν εξαντλήσει το ανώτατο όριο ενισχύσεων για την τριετία 2018-2020 που θέτει ο ευρωπαϊκός Κανονισμός.  

Επιπλέον, στον δεύτερο κύκλο λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου τους μήνες Απρίλιο και Μάιο σε αντίθεση με τον πρώτο κύκλο που είχε υπολογιστεί ο κύκλος εργασιών του πρώτου τριμήνου συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.  Επιπλέον ζητούνται στοιχεία για το σύνολο του 2020 που θα πρέπει να συμπληρώνει κάθε μήνα ο επιχειρηματίας.

Δικαιολογητικά 
1) Για τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάιο 2020:

α) επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών διακριτά για κάθε μήνα.

β) επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν:
•    Τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα
•    Το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019
•    Το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

2) Για τους μήνες Ιούνιο έως και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τα βιβλία που τηρούν, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση.

Σημειώνεται ότι στον πρώτο κύκλο η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 602 εκατ. ευρώ χορηγήθηκε σε 52.494 επιχειρήσεις, που αντιστοιχεί σε 11.500 ευρώ κατά μέσο όρο η καθεμία. 

 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Διεθνείς αγορές: Αναταραχή από τις προβλέψεις για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Μετά τις προβλέψεις της Fed για αύξηση του πληθωρισμού το 2025, το ιδανικό αυτό σενάριο …