Το «θύμα» πληρώνει τους «θύτες» |

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αριστερά: Εγγραφο στη Διαύγεια (2/6/2020) σχετικά με την κάλυψη των δικηγόρων των κατηγορουμένων για απιστία κατά του ΔΠΘ από το ίδιο το ΔΠΘ...

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Πανεπιστήμιο καλύπτει τα δικαστικά έξοδα και τους 8 (!) δικηγόρους για δίκες μελών της προηγούμενης διοίκησης που κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος και απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του ίδιου του ΔΠΘ.

Συνεχίζεται ο διοικητικός κατήφορος στο πολύπαθο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Την ώρα που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης για παράβαση καθήκοντος και απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε εννέα μέλη της πρώην διοίκησης του Δημοκρίτειου, έρχεται το Πανεπιστήμιο όχι να διεκδικήσει ως πολιτική αγωγή τα συμφέροντά του, αλλά να καλύψει από τον προϋπολογισμό του τα δικηγορικά έξοδα αυτών που κατηγορούνται για απιστία κατά του ΔΠΘ. Και δεν τα καλύπτει με έναν δικηγόρο, αλλά με 8 δικηγόρους (Διαύγεια, ΑΔΑ: Ω6ΟΡ46ΨΖΥ1-Η62, Απόφαση 2-6-2020).

Πρόκειται για την εξέλιξη μιας υπόθεσης που αποκάλυψε σε σειρά δημοσιευμάτων η «Εφ.Συν.» («Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στο Δημοκρίτειο Θράκης, 15.10.2016, «Ο πρύτανης, η μονταζιέρα και το... Διάστημα», 23.5.2017) και αφορούσε διώξεις των συγκεκριμένων μελών, πολλοί από τους οποίους ασκούν διοίκηση και σήμερα, καθώς με τις πράξεις τους φέρονται να προκάλεσαν ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο όταν αποφάσιζαν -όπως αποδείχθηκε, για εκδικητικούς λόγους- την οριστική αναστολή δύο ερευνητικών προγραμμάτων (τα μεγαλύτερα που πήρε ποτέ το ΔΠΘ) με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Βασίλη Τσαουσίδη, τα οποία χρηματοδοτούνταν εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τελικά, όπως αποδείχθηκε από τις αποφάσεις των ελεγκτικών οργάνων, όλα τα έργα που αναίτια σταμάτησε το Πανεπιστήμιο εκτελούνταν σωστά. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», αποδεικνύεται ότι ακόμα και η OLAF επιβεβαίωσε πως για όλα τα αναφερόμενα ευρωπαϊκά έργα δεν υπήρξε όχι απλώς ατασθαλία αλλά ούτε καν κάποια παρατυπία. Το εντυπωσιακό είναι πως την απόφαση για την κάλυψη των δικηγορικών εξόδων την έλαβε το πενταμελές πρυτανικό συμβούλιο, στο οποίο ανήκουν εκτός από τον πρύτανη και δύο κατηγορούμενοι.

Τα παράδοξα

Σε ανοιχτή επιστολή του ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ Βασίλης Τσαουσίδης αναφέρει πως η απόφαση για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων αντίκειται στην κοινή λογική για δύο λόγους: «Πρώτον, γιατί το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται τα συγκεκριμένα μέλη της διοίκησης είναι αυτό της απιστίας κατά του ΔΠΘ. Το πρυτανικό συμβούλιο θα έπρεπε να αποφασίσει να παραστεί ως πολιτική αγωγή ώστε να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του και όχι αυτά των κατηγορουμένων για απιστία [...] Δεύτερον, γιατί στο πρυτανικό συμβούλιο συμμετέχουν μέλη που είτε είναι οι ίδιοι κατηγορούμενοι ή έχουν ψηφίσει τη διακοπή των ερευνητικών έργων που έβλαψε το Πανεπιστήμιο».

Τα παράδοξα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Οπως αναφέρει ο κ. Τσαουσίδης, «το ίδιο συμβούλιο πληρώνει δαπάνες μελών της προηγούμενης διοίκησης που κατηγορούνται για συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση κατ’ εξακολούθηση, πληρώνει δαπάνες για μηνύσεις και αγωγές κατά μελών ΔΕΠ στις οποίες τα μέλη ΔΕΠ αθωώνονται, πληρώνει προσφυγές κατηγορουμένων, πληρώνει αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, πληρώνει δικαστικές και δικηγορικές δαπάνες για παράνομες πειθαρχικές ποινές που επέβαλε σε καθηγητές των οποίων κράτησε παρανόμως τον μισθό τους. Με λίγα λόγια, πληρώνει σωρεία δικαστικών δαπανών για παράνομες ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης, με αποφάσεις του πρυτανικού συμβουλίου που τα μέλη του, στην πλειονότητά τους, λίγο ή πολύ, έχουν εμπλοκή στις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης». Το οξύμωρο είναι πως σήμερα το ΔΠΘ δανείζεται χρήματα για να χτίσει ένα κέντρο για την έρευνα, όμως η διοίκησή του σταμάτησε την ίδια την έρευνα.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο των προγραμμάτων που σταμάτησε η πρώην διοίκηση Α. Καραμπίνη, δεκάδες από τους ερευνητές που συμμετείχαν σε αυτά είχαν την ευκαιρία να εργαστούν στη NASA, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, στα Πανεπιστήμια ΜΙΤ και Cambridge. Ακριβώς λόγω αυτής της -υψηλών προδιαγραφών- έρευνας, πολλοί από τους τότε διδακτορικούς φοιτητές προσλήφθηκαν, αφού το ΔΠΘ ουσιαστικά τους έδιωξε, από κορυφαία ιδρύματα, όπως το UCL, το Leibniz University of Hannover, το Simula Research Center του Οσλο, το University of Surrey, το University of Lancaster και άλλα.

Με επιστολή του ο καθηγητής Τσαουσίδης ζητά πλέον την παραίτηση των πρυτανικών αρχών «καθώς στην πλειονότητά τους όχι μόνο συμμετείχαν στις αποφάσεις να σταματήσουν τα μεγαλύτερα έργα του Πανεπιστημίου μας, αλλά συνεχίζουν το καταστροφικό έργο της προηγούμενης διοίκησης».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μπακογιάννης κατά Δούκα: Απέκρυπτε επιστολή των τραπεζών για τον προϋπολογισμό των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού

Ακόμη ένα επεισόδιο ξέσπασε στην κόντρα του πρώην δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και του νυν …