Κοινή σύνοδος Ε.Ε.-ΟΗΕ για τη συγκέντρωση βοήθειας υπέρ των Σύρων προσφύγων

Προσφυγόπουλα από τη Συρία σε στρατόπεδο του Λιβάνου

AP Photo/Bilal Hussein, File

Παρούσα η Άγκυρα, που διεκδικεί σημαντικό μέρος της οικονομικής βοήθειας που θα συγκεντρωθεί

Ημερίδα-τηλεδιάσκεψη υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα μέσω δωρητών τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στη Συρία πραγματοποιείται αυτή την Τρίτη 30 Ιουνίου. Στόχος της διάσκεψης, εκτός από τη συγκεντρωση χρημάτων είναι να συζητηθεί και η ευρύτερη κρίση στη χώρα της Μέσης Ανατολής, με την προοπτική να βρεθεί πολιτική λύση έπειτα από 10 χρόνια αιματηρών συγκρούσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη, όπου ιδιώτες δωρητές και κυβερνήσεις θα «υποσχεθούν» οικονομική βοήθεια, θα συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς η Άγκυρα διεκδικεί σημαντικό μέρος των πόρων που διαθέτει η Ε.Ε. για τις χώρες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός τους.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι η σύνοδος IV Σύνοδος των Βρυξελλών για τη Στήριξη της Συρίας και τηνς ευρύτερης περιοχής (Syria and the region - Brussels IV Conference) είναι η ευκαιρία για να συναντηθούν όλοι οι ενεργοί δρώντες στην περιοχή και να συμβάλουν οικονομικά και πολιτικά για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο της Συρίας. Στόχος να συγκεντρωθούν επαρκείς πόροι ώστε οι εκτοπισμένοι, εντός και εκτός Συρίας, να μπορέσουν να ανακουφιστούν από την προσφυγιά, αλλά και από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μέσω της συνόδου πρέπει να καταστεί σαφής η «αλληλεγγύη προς τις χώρες και τις κοινότητες που φιλοξενούν πρόσφυγες» στον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, αλλά και την Αίγυπτο και το Ιράκ.

Τσαβούσογλου: Να στηριχθούμε για τα βάρη που σηκώνουμε

Ανακοινώνοντας τη συμμετοχή του και του επιτελείου του στην τηλεδιάσκεψη μαζί με τους διεθνείς ομολόγους του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι εν όψει των υποσχέσεων για παροχή οικονομικής βοήθειας που θα κατατεθούν για το επόμενο διάστημα η Άγκυραπρέπει να είναι παρούσα.

Turkish Foreign Ministry via AP, Pool

«Η Τουρκία, ακολουθώντας τη γραμμή ότι πρέπει τα βάρη και η ευθύνη να μοιράζονται, αναμένει από τη διεθνή κοινότητα στήριξη, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης των εκτοπισμένων Σύρων λόγω της Covid-19 έχουν επιδεινωθεί, αυξάνοντας τα βάρη για τις χώρες που τους φιλοξενούν».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας: Καλό κλίμα, καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές στον 6ο γύρο

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία - Τι …