Ηλιοθεραπεία κατά του... κορονοϊού |

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιδημιολόγων για το αν η διάδοση της νόσου COVID-19 επηρεάζεται από την εποχιακή άνοδο ή μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Παρ’ όλα αυτά, τελευταία κερδίζει συνεχώς έδαφος μία διαφορετική υπόθεση, που δεν σχετίζεται άμεσα με τη θερμοκρασία, αλλά με την αυξημένη υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η οποία ενδέχεται να αποτελεί έναν αποτελεσματικό παράγοντα επιβράδυνσης της νέας πανδημίας.

Από καιρό είναι γνωστό ότι η ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να καταστρέφει ορισμένους βακτηριακούς και ιογενείς μολυσματικούς παράγοντες, εμποδίζοντας έτσι την αναπαραγωγή και τη διάδοσή τους σε διάφορους ζωικούς πληθυσμούς, των ανθρώπινων πληθυσμών μη εξαιρουμένων. Αραγε η πιο ισχυρή, κατά τους θερινούς μήνες, ηλιακή ακτινοβολία θα συμβάλει στην εξουδετέρωση του κορονοϊού και στον περιορισμό της πανδημίας;

Από πρόσφατες βιοϊατρικές μελέτες προέκυψαν αρκετές ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ αυτής της αισιόδοξης άποψης, αλλά και κάποιες σοβαρές αντενδείξεις.

Πράγματι, κάποιες πρόσφατες πειραματικές έρευνες έδειξαν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί όντως να καταστρέφει τον κορονοϊό Sars CoV-2. Ενα αναμενόμενο μεν αλλά κάθε άλλο παρά επιβεβαιωμένο μέχρι πολύ πρόσφατα αποτέλεσμα, διότι ενώ ήταν από καιρό γνωστό ότι η ηλιακή ακτινοβολία «καίει» κάποιους παθογόνους μικροοργανισμούς, δεν ήταν καθόλου βέβαιο αν αυτό ισχύει και για τον νέο κορονοϊό.

Πώς, όμως, και σε ποιο βαθμό η έκθεση στην αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα επηρεάσει τη διάδοση της νέας πανδημίας;

Ενώ, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιδημιολόγων για το αν όντως η διάδοση της νόσου COVID-19 επηρεάζεται από την εποχιακή άνοδο ή τη μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, κερδίζει συνεχώς έδαφος μια διαφορετική υπόθεση, που δεν σχετίζεται άμεσα με τη θερμοκρασία, αλλά με την αυξημένη υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, από την οποία όλοι προσπαθούμε να προστατευτούμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επειδή προκαλεί τα γνωστά εγκαύματα και τις άλλες παθήσεις του δέρματος.

Το ότι η παρατεταμένη έκθεση στη ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζει το δέρμα μας και τη ψυχοσωματική μας κατάσταση είναι σε όλους γνωστό. Στην πραγματικότητα, όμως, μόνο ένα σχετικά μικρό τμήμα του συνολικού φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας: η υπέρυθρη ακτινοβολία (InfraRed), το ορατό φως (Visible Light) και η υπεριώδης ακτινοβολία (UltraViolet ή UV).

Ειδικότερα, η υπεριώδης ακτινοβολία είναι η περιοχή του φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας το μήκος κύματος της οποίας κυμαίνεται μεταξύ 400 nm και 100 nm νανομέτρων. Ανάλογα με το μήκος κύματος που έχει η υπεριώδης ακτινοβολία χωρίζεται σε τρεις τύπους: την υπεριώδη ακτινοβολία τύπου UV-A (400-315 nm), τύπου UV-Β (315-280 nm) και την UV-C (280-100 nm).

Το 99% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της Γης από τον Ηλιο είναι, ευτυχώς, ακτινοβολία τύπου A, ενώ οι πολύ πιο επικίνδυνες για τη ζωή υπεριώδεις ακτινοβολίες τύπου –Β και –C φιλτράρονται και απορροφώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την γήινη ατμόσφαιρα (κυρίως από το όζον που υπάρχει στη στρατόσφαιρα).

Η υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζει τον κορονοϊό

Η αποφασιστική επίδραση της ηλιακής και ειδικότερα της υπεριώδους ακτινοβολίας στην εξάλειψη πολλών μολυσματικών παραγόντων (μικροβίων και ιών) ήταν γνωστή από πολύ παλιά.

Σήμερα, μάλιστα, οι λαμπτήρες παραγωγής υπεριώδους ακτινοβολίας θεωρούνται ο πιο γρήγορος και ισχυρός τρόπος απολύμανσης του περιβάλλοντος και χρησιμοποιούνται καθημερινά για την αποστείρωση κλειστών χώρων, π.χ. αεροπλάνων, καραβιών, αίθουσες τραπεζών και δημόσιων υπηρεσιών.

Διόλου περίεργο, λοιπόν, ότι από πρόσφατες επιστημονικές έρευνες στην Κίνα, στις ΗΠΑ και την Ιταλία προέκυψε ότι, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επειδή αυξάνει η μέση διάρκεια της ημέρας και άρα η διάρκεια της ηλιακής ακτινοβολίας, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσουμε μια σαφή μείωση της αναπαραγωγής και της διάδοσης της νόσου από τον κορονοϊό. Υπό τον όρο βέβαια ότι ο νέος κορονοϊός θα επιδείξει ανάλογη ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία με τους ιούς της γρίπης και τους άλλους μολυσματικούς παράγοντες.

Αν πράγματι, η ηλιακή υπεριώδης ακτινοβολία φαίνεται ικανή να επιβραδύνει την αναπαραγωγή και τη διάδοση του κορονοϊού, μήπως οι λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας αρκούν για να εξαλείψουν τοπικά το νέο κορονοϊό; Αυτό πρότεινε ως λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη χορήγηση απολυμαντικών ουσιών στους φορείς, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στα τέλη Απριλίου, προκαλώντας την άμεση και σφοδρή απάντηση του συνόλου της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας.

Κατά τους τελευταίους πέντε μήνες της νέας πανδημίας, ακούσαμε πλήθος ανεπιβεβαίωτες πληροφορίας, ψευδείς ειδήσεις, αλλά και συνωμοτικά σενάρια σχετικά με την δήθεν εργαστηριακή προέλευση του κορονοϊού, ή για τη μεγάλη θνησιμότητα και τις «απόκρυφες» θεραπείες της νέας πανδημίας. Και υπάρχει πράγματι μεγάλος κίνδυνος απλοποίησης και παρανόησης της σχετικής ειδησιογραφίας για τα πιο πρόσφατα –και άρα ανεπαρκώς επιβεβαιωμένα– ερευνητικά αποτελέσματα που σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται.

Θα ήταν, επομένως, μοιραίο σφάλμα να πιστέψουμε ότι η ηλιακή και η υπεριώδης ακτινοβολία αρκούν, από μόνες τους, για την αντιμετώπιση της νέας πανδημίας, ή ότι η παρατεταμένη έκθεσή μας στον ήλιο και ένα καλά μαυρισμένο σώμα μάς παρέχουν επαρκή προστασία απέναντι στη μόλυνσή μας από το νέο κορονοϊό.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

«Παρών» τελικά από Σπαρτιάτες στην υποψηφιότητα Τασούλα για ΠτΔ

«Παρών» τελικά θα δηλώσουν οι βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες» στην υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα - …