Βουλή: Σκληρό «ροκ» στην έναρξη της μάχης επί του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σε τεταμένο κλίμα και με βαριές αλληλοκατηγορίες ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο χειρότερο κι από τα σχετικά διατάγματα της Χούντας και καταγγέλλοντας ως «απολυταρχικό» το μοντέλο διακυβέρνησης.

«Αυτό που θέλετε είναι να ποινικοποιήσετε την ελεύθερη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις. Επιδιώκετε να αφοπλίσετε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, από το δικαίωμά τους να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Εισάγετε ένα νέο είδος εγκληματία. Δίπλα στον δολοφόνο, τον καταχραστή, τον βιαστή, τον πολίτη διαδηλωτή, που αν συμμετέχει σε συγκέντρωση που δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΛ.ΑΣ είναι κατηγορούμενος και τον οδηγείτε και σε ποινή φυλάκισης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ραγκούσης.

Εξίσου σκληρή ήταν και η κριτική του ΚΚΕ, τα οποίο δια του ειδικού αγορητή του Γιάννη Γκιόκα, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντάς το ως «κατάπτυστο» και «τερατούργημα» και υποστηρίζοντας ότι με την εισαγωγή σύγχρονων κανόνων καταστολής και τρομοκρατία έχει στόχο να ποινικοποιήσει κάθε αμφισβήτηση κι αντίδραση.

Στο «ναι μεν αλλά...» κινήθηκε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της προώθησης κανόνων για τη διεξαγωγή διαδηλώσεων και πορειών, αλλά έκρινε ότι η υφιστάμενη μορφή του νομοσχεδίου έχει ελλιπείς εγγυήσεις και συνεπώς καθίσταται προβληματικό.

Ο κ. Καμίνης εστίασε κυρίως στο ζήτημα του συνόλου των αρμοδιοτήτων στην ΕΛ.ΑΣ χωρίς την προηγούμενη εμπλοκή εισαγγελικής αρχής, ζητώντας βελτιώσεις και τηρώντας στάση αναμονής για την υπερψήφιση ή μη του νομοσχεδίου.

Στα ενδιαφέροντα καταγράφονται τα στοιχεία της αστυνομίας, που παρουσίασε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, για την περίοδο 2011-2015, σύμφωνα με τα οποία κατά μέσο όρο πραγματοποιούνταν 1.476 διαδηλώσεις ετησίως στο κέντρο της Αθήνας εκ των οποίων μόλις οι 70 είχαν συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων.

Τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί χουντικής εμπνεύσεως νομοσχέδιο, απέκρουσε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ  «φαιδρότητες» και «άκρατο λαϊκισμό» και κατηγορώντας τον εμμέσως ότι ταυτίζεται με την ανομία και την ατιμωρησία.

«Είναι αυτονόητο μια ευρωπαϊκή χώρα και η πρωτεύουσα της να μην παραλύουν επειδή κάποιες μικρές μειοψηφίες με το έτσι θέλω μπορούν να χρησιμοποιούν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι με καταχρηστικό τρόπο. Δεν τσουβαλιάζω προφανώς. Το νομοσχέδιο σταθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι με το δικαίωμα στη ζωή, την περιουσία και την ελεύθερη κίνηση. Να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα των λεγόμενων μπαχαλάκηδων. Κάποιοι με φαιδρότητες θέλουν να συντηρήσουν την ανομία. Αυτές τις θλιβερές κορώνες για τη Χούντα να τις εκτοξεύσετε αλλού από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη ΝΔ αυτές οι φαιδρότητες δεν την αφορούν.  Άλλο η Δημοκρατία κι άλλο η ανομία και η ατιμωρησία», τόνισε ο κ. Καραγκούνης.

Ακόμη πιο αυστηρές ποινές και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα για όσους προκαλούν φθορές σε ξένη περιουσία, ζήτησε ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση, ενώ  «ακροδεξιό αυταρχισμό» και πολιτική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε», καταλόγισε στην κυβέρνηση η Αγγελική Αδαμοπούλου εκ μέρους του ΜέΡΑ25.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φλωρίδης: Η ελληνική δικαιοσύνη μπαίνει οριστικά στον 21ο αιώνα

«Πλέον η ελληνική δικαιοσύνη μπαίνει οριστικά στον 21ο αιώνα από τον 19ο που βρίσκεται», τόνισε …