Μαντινάδες, διαδηλώσεις κι ανησυχία για κρούσματα

Κινητοποιήσεις από επαγγελματικούς κλάδους που συνδέονται με τον τουρισμό ● Στο Ηράκλειο νοσηλεύεται το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού που συνδέεται με τον εισερχόμενο τουρισμό.

Με παραδοσιακή μουσική αλλά και διαδηλώσεις υποδέχτηκε χθες η Κρήτη τους πρώτους τουρίστες με το άνοιγμα των πτήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια. Στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου πραγματοποιήθηκαν 33 αφίξεις αεροσκαφών από το εξωτερικό που μετέφεραν περίπου 5.500 επισκέπτες, ενώ αντίστοιχα στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν αφίξεις 9 αεροσκαφών από το εξωτερικό με περίπου 1.700 επιβάτες.

Περίπου 7.500 τουρίστες υποδέχτηκε χθες η Κρήτη, σε Ηράκλειο και Χανιά

Για την υποδοχή των πρώτων επισκεπτών στο Ηράκλειο είχε προβλεφθεί μουσική υπόκρουση με λύρα, λαούτο και τοπικά εδέσματα, ενώ η πρώτη ημέρα στοχευμένων ελέγχων σε ταξιδιώτες με βάση το QR Code, που είχαν παραλάβει μετά τη συμπλήρωση της ειδικής φόρμας, κύλησε ομαλά σε γενικές γραμμές. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.000 τεστ, που όμως δοκίμασαν τις αντοχές του ιολογικού εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σημείο τριβής αποτελεί η υποχρέωση των ταξιδιωτών που υποβλήθηκαν σε τεστ να παραμείνουν στα ξενοδοχεία τους για 24 ώρες μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, κάτι που είναι προφανές πως δεν θα τηρηθεί παρά τη σχετική «σύσταση» που τους γίνεται. Ο ίδιος ο Γιώργος Δήμας, διευθυντής του Γραφείου Κρήτης της εταιρείας TUI, μέσω της οποίας έφτασε μεγάλος αριθμός επισκεπτών, δήλωσε πως αν και τους έχει γίνει η σχετική σύσταση κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα τηρήσουν την οδηγία.

Εισερχόμενο κρούσμα

Εν τω μεταξύ, στην Κρήτη νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση ένας 74χρονος Ελληνοαμερικανός, ο οποίος ταξίδεψε πριν από 10 μέρες στην Ελλάδα από το Τέξας των ΗΠΑ (προφανώς με πτήση τράνζιτ και όχι απευθείας). Ο ηλικιωμένος αποτελεί επιβεβαιωμένο εισερχόμενο κρούσμα, που προφανώς δεν εντοπίστηκε κατά την άφιξή του. Από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναχώρησε για την Κάρπαθο, τόπο καταγωγής του.

Τα τελευταία 24ωρα παρουσίασε συμπτώματα της νόσου και χθες διακομίστηκε με Super Puma στο Ηράκλειο, όπου και υποβλήθηκε σε τεστ, το οποίο βγήκε θετικό. Μαζί του στο Ηράκλειο έφτασαν και τρεις συγγενείς του, οι οποίοι μέχρι χθες βράδυ αναζητούνταν από τις Αρχές. Αν και η περίπτωση του 74χρονου δεν καταγράφεται ως κρούσμα σχετιζόμενο με το χθεσινό άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων, ωστόσο καταγράφεται ως το πρώτο κρούσμα σχετιζόμενο με τον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα.

Η χθεσινή άφιξη των τουριστών συνέπεσε με τις διαμαρτυρίες των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, που βρίσκονται σε απεργία καθώς οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αρνούνται εδώ και πέντε μήνες να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας.

Και διαμαρτυρίες

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Λεωφορείων «Ερμής», Σταύρος Σεραφειμίδης

Περίπου 100 οδηγοί είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του αεροδρομίου πραγματοποιώντας ειρηνική διαμαρτυρία, ενώ ισχυρότατη ήταν η δύναμη της αστυνομίας που απέτρεψε την είσοδό τους στον χώρο του αεροσταθμού έχοντας προφανώς οδηγίες να μην αφήσουν τίποτα να χαλάσει το θετικό κλίμα της επανεκκίνησης του τουρισμού.

«Θα έπρεπε να είμαστε μέσα και εμείς, να οδηγούμε τα λεωφορεία και να αρχίσει με αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους μας η τουριστική σεζόν» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ερμής» Σταύρος Σεραφειμίδης. «Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες οδηγούν σήμερα μόνοι τους τα λεωφορεία και πηγαίνουν τους τουρίστες στα ξενοδοχεία κρατώντας άκαμπτη στάση, καταπατώντας τα εργασιακά μας δικαιώματα» προσθέτει, ενώ για σήμερα εξαγγέλθηκε νέα 24ωρη απεργία.

Σε απεργιακή κινητοποίηση θα βρίσκονται σήμερα και οι ξεναγοί, που ζητούν οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση αλλά και χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στους αρχαιολογικούς χώρους, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης σε Ηράκλειο και Λασίθι, που διαμαρτύρονται για την επιβολή προστίμων σε συναδέλφους τους για συνωστισμό και μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Ξενοδοχεία καραντίνας

Αντιμέτωπος με όλα αυτά θα βρεθεί ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, που έφτασε χθες το βράδυ στο Ηράκλειο, και το απόγευμα θα έχει σύσκεψη με τους φορείς του τουρισμού, ενώ θα περιοδεύσει επί τρεις μέρες στην ανατολική και δυτική Κρήτη. Στο αεροδρόμιο περίμεναν να τον «υποδεχτούν» οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων.

Επίμαχο ζήτημα, όμως, είναι και τα ξενοδοχεία καραντίνας, για τα οποία υπάρχουν ήδη μεγάλες αντιδράσεις από φορείς του τουρισμού και της Αυτοδιοίκησης καθώς βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό τουριστικών περιοχών (π.χ. Χερσόνησος, Αγιος Νικόλαος) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

POS: Ραγδαία αύξηση των συναλλαγών με κάρτες,

Κατά μέσο όρο ο Έλληνας έκανε το 2023 107 συναλλαγές με την κάρτα του έναντι …