Μάχες στρατοπέδων στην Ε.Ε. πριν τη σύνοδο κορυφής

Σε σκληρό διπλωματικό παιχνίδι εξελίσσεται η υπόθεση για το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορά στα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης μετά το πρώτο κύμα πανδημίας του κορονοϊού. Η έντονη διπλωματική κινητικότητα γίνεται ουσιαστικά παραμονές της συνόδου κορυφής (17-18 Ιουλίου), με την επίτευξη συμφωνίας να αποτελεί ένα τεράστιο ερώτημα. 

Στο επίκεντρο του Βερολίνου και των χωρών του Νότου βρίσκονται οι προσπάθειες να καμφθούν οι αντιστάσεις των χωρών του Βορρά (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία) για το σχέδιο της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ. Να συναινέσουν, δηλαδή, οι σκληροί του Βορρά, αποδεχόμενοι τις χρηματοδοτήσεις με μορφή χορηγήσεων προς τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Ωστόσο, ενώ κάποιοι φαίνεται να συγκλίνουν προς την επιλογή ενός συμβιβασμού (όπως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ), κάποιοι άλλοι τον απορρίπτουν κατηγορηματικά (με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιταλία).

Προωθούν συμβιβασμό

Σήμερα (Τετάρτη), η Μέρκελ –παρουσιάζοντας τα σχέδια της εξάμηνης γερμανικής προεδρίας στην Ε.Ε. που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου– επανέλαβε το μήνυμα πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία εντός του καλοκαιριού. 

«Το βάθος της οικονομικής ύφεσης απαιτεί να δράσουμε με ταχύτητα», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, που μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν ήταν οι εμπνευστές του Ταμείου Ανασυγκρότησης, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως η κατάσταση απαιτεί συμβιβασμούς: «Ελπίζω ειλικρινά ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία μέσα στο καλοκαίρι και αυτό θα απαιτήσει από όλους μας, και από το Ευρωκοινοβούλιο, την ετοιμότητα να κάνουμε συμβιβασμούς».

AP PHOTO

Σημειώνεται πως κι ο Σαρλ Μισέλ φαίνεται να προωθεί τη λύση ενός συμβιβασμού, με πληροφορίες να αναφέρουν πως θα χρησιμοποιήσει ορισμένους από τους... άσους που έχει στο μανίκι του, προκειμένου να «δελεάσει» τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμη «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά» για το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει προτείνει η Κομισιόν. «Η εκτίμησή μου μετά τις επαφές που είχα τις τελευταίες ημέρες είναι ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη τις διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ προσθέτοντας με νόημα ότι «μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι ορισμένα κράτη-μέλη θέλουν να συνεργαστούν περισσότερο από άλλα».

Σημειώνεται ότι η καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, αύριο (Πέμπτη), επιχειρώντας προφανώς να κάμψει τις αντιστάσεις του και να συναινέσει σε συμφωνία. Ωστόσο, ο Ρούτε –εκ των βασικών πολέμιων των επιχορηγήσεων– αφήνει τον χρόνο να κυλάει, καθώς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να φτάσουν οι 27 σε συμφωνία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Συνεχείς επαφές για τη Ρώμη

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιδίδεται σε ένα κρεσέντο επαφών, επιχειρώντας να οικοδομήσει σταθερές συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να απορρίψει έναν συμβιβασμό. 

Μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο Κόντε είχε επαφή σήμερα με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, κατά την οποία ξεκαθάρισε εκ νέου τις προθέσεις του. «Δεν θα δεχθούμε έναν αδύναμο συμβιβασμό που δεν θα δώσει λύσεις σε όλες τις χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο Κόντε, προσθέτοντας πως «εάν η Ευρώπη θέλει να μοιράζεται τις ίδιες αξίες... η απάντηση θα πρέπει να είναι πιο δυνατή... μια φιλόδοξη πολιτική λύση».

AP PHOTO

Από την πλευρά του, ο Σάντσεθ δήλωσε πως το σχεδιαζόμενο Ταμείο θα μπορούσε να είναι «ιστορικό» και συγκρίσιμο με τη σημασία της ίδρυσης της Ε.Ε. ή της δημιουργίας του ενιαίου νομίσματος του ευρώ. Υπογράμμισε πως απαιτείται συναίνεση μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. και κάλεσε να λυθεί το θέμα εντός του τρέχοντος μηνός.

«Η ανάκαμψη και η ενότητα είναι δύο πρόσωπα του ίδιου νομίσματος», είπε χαρακτηριστικά ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Χωρίς ενότητα, δεν θα υπάρξει ανάκαμψη... είναι σημαντικό να το μεταφέρουμε αυτό στους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Ταχεία δράση ζητά κι ο Τζεντιλόνι

Υπέρ της αναγκαιότητας για ταχεία δράση και δημιουργία του Ταμείου Ανασυγκρότησης τάχθηκε και ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais και άλλα τρία ευρωπαϊκά ΜΜΕ, δήλωσε ότι οι οικονομικές προβλέψεις για την Ε.Ε. (-8,7% το 2020) εν γένει και για την Ισπανία και την Ιταλία ειδικότερα δείχνουν το επείγον της κατάστασης.

Εξήγησε ότι μέσα στο φθινόπωρο οι χώρες-μέλη θα παρουσιάσουν τα σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας τους και για να εγκριθεί η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ., οι Βρυξέλλες θα πρέπει να λάβουν τις διαβεβαιώσεις ότι τα σχέδια αυτά δεν θα παραβαίνουν τις βασικές αρχές της Ε.Ε. «Πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα καταρρεύσουν οι πιο ευάλωτοι τομείς της οικονομίας και να λάβουμε υπ' όψιν τις κοινωνικές επιπτώσεις». 

Για αλληλεγγύη μιλά η φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εστίασε στη σημασία της αλληλεγγύης, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της γερμανικής προεδρίας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

«Αλληλεγγύη σημαίνει ότι εκείνοι που χρειάζονται λαμβάνουν περισσότερη στήριξη» είπε με νόημα η φον ντερ Λάιεν, συμπληρώνοντας πως «εάν θέλουμε να βγούμε πιο ισχυροί από την κρίση, πρέπει να αλλάξουμε όλοι προς το καλύτερο κι αυτό περιμένουν από εμάς οι Ευρωπαίοι».

Τέλος, έκανε λόγο για μια κρίση «βαθύτερη και ευρύτερη σε σχέση με την προηγούμενη πριν από δέκα χρόνια» υπογραμμίζοντας ότι η λέξη που χαρακτηρίζει αυτή την προεδρία είναι το «Μαζί», κάνοντας λόγο για τη «μηχανή της Ένωσης».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οι συνεργασίες... προκαλούν αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ

Διαφωνίες στη Χαριλάου Τρικούπη για το θέμα των συνεργασιών - Τα «ναι», τα «όχι» και …