Σε ισχύ η μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Χαμηλώνουν συνολικά κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες αναδρομικά από την 1η Ιουνίου 2020.

Σε ισχύ τίθεται, με την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου του e-ΕΦΚΑ, η μείωση, αναδρομικά από την 1η Ιουνίου 2020, των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη-εργαζόμενου κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες. H μείωση ισχύει για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και γίνεται σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 48 του Ν.4670/2020.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της διοίκησης του ΕΦΚΑ, οι μειώσεις, οι οποίες θα προκαλέσουν κι ένα πολύ χαμηλό μισθολογικό όφελος στην αμοιβή των εργαζομένων, θα γίνουν ως εξής:

  1. Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζόμενου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25% και κατανέμεται 2,69% στον εργοδότη και 1,56% στον εργαζόμενο.
  2. Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ), αποκλειστικά για το ασφάλιστρο του εργαζόμενου. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο υπέρ ΕΛΕΚΠ διαμορφώνεται σε 1,20% και κατανέμεται 0,85% υπέρ πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και 0,35% υπέρ πρώην Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω μείωση αφορά αποκλειστικά τον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ. Δεν αφορά κλάδους ή λογαριασμούς ανεργίας ενταχθέντων φορέων οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν (π.χ. ειδικός λογαριασμός ανεργίας τ. ΤΣΠΕΑΘ, κ.λπ.).

Με χθεσινή του εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι εποχικά εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του 2019 σε εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, 12μηνης λειτουργίας, μπορούν να υποβάλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση για κάθε μήνα από 01/06/2020 και σε κάθε περίπτωση μέχρι 30/09/2020, προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, εφόσον:

■ Δεν έχουν επαναπροσληφθεί και δεν απασχολούνται από τους ανωτέρω εργοδότες-επιχειρήσεις ή

■ δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη

■ ή οι εργοδότες-επιχειρήσεις τούς επαναπροσέλαβαν αλλά αποφάσισαν να διακόψουν οριστικά τις εργασίες τους νωρίτερα, πριν από το πέρας της θερινής τουριστικής περιόδου, λόγω των συνεπειών του κορονοϊού.

Σε αυτήν την περίπτωση οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση από την οριστική διακοπή των εργασιών της επιχείρησης-εργοδότη και έως 30/09/2020.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Εξαγωγές, τουρισμός και Ταμείο Ανάκαμψης

Η δημοσιονομική πειθαρχία θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, εάν η χώρα επιθυμεί να αποφύγει …