Ολλανδικό μπλόκο στις Βρυξέλλες |

Francois Lenoir, Pool Photo via AP

Μακρύς είναι ο δρόμος που έχουν να διανύσουν οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ καθώς οι αποστάσεις που τους χωρίζουν για μια τελική συμφωνία σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό είναι μεγάλες. Η Ολλανδία, που ηγείται της ομάδας των «φειδωλών» της Ευρώπης, θέτει συνεχώς ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και παραμένει άγνωστο αν τελικά, έστω και την Κυριακή, θα φτάσουμε σε μια πρόταση που θα ικανοποιεί όλους.

Η νύχτα στην πρωτεύουσα του Βελγίου δεν κύλησε ήρεμα. Οι συζητήσεις διακόπηκαν καθώς ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απαίτησε ένα κράτος μέλος να μπορεί να μπλοκάρει εκταμιεύσεις από το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης στην περίπτωση που άλλα κράτη του ευρωπαϊκού μπλοκ οπισθοχωρούν από μεταρρυθμίσεις.

«Αν θέλουν δάνεια και ακόμη και επιχορηγήσεις, νομίζω ότι είναι λογικό να μπορώ να εξηγήσω στον λαό της Ολλανδίας... ότι σε αντάλλαγμα έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ρούτε, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες για μια συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής είναι πενήντα-πενήντα.

Ο Ρούτε, απέρριψε μια συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, και έβαλε «φωτιά» στη σύνοδο με το νέο γύρο διαπραγματεύσεων να ξεκινά σήμερα στις 12.00 (ώρα Ελλάδος) και όλα να παραμένουν ρευστά. Ακόμη και ο χρόνος που θα ολοκληρωθούν.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε

AP Photo/Peter Dejong

Η πρόταση Μισέλ περιλαμβάνει έναν μηχανισμό σαν «φρένο εκτάκτου ανάγκης». Ουσιαστικά, θα επιτρέπει στις πρωτεύουσες να ζητούν… ακρόαση από το Συμβούλιο, στην περίπτωση που εκτιμούν ότι άλλες χώρες δεν συμμορφώνονται με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η σύνοδος κορυφής που για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας γίνεται με τη φυσική παρουσία των ηγετών είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί το Σάββατο (18/07) ωστόσο δεν αποκλείεται να φτάσουμε μέχρι και την Κυριακή (19/07). Σε περίπτωση που οι ηγέτης των «27» αποτύχουν και πάλι να καταλήξουν σε συμφωνία δεν αποκλείεται στο τέλος του μήνα να βρεθούν εκ νέου σε μια έκτακτη σύνοδο προκειμένου να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έκρηξης οργής για τη στάση της Ολλανδίας

Η απαίτηση του Ολλανδού πρωθυπουργού να μπορεί μία χώρα να θέτει βέτο για τις μεταρρυθμίσεις άλλης χώρας πριν από την εκταμίευση των δόσεων του πακέτου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιταλού ομολόγου του.

Ο Τζουζέπε Κόντε χαρακτήρισε την πρόταση «μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο» και «μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες»

«Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζουν διαρροές από συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού στα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα, φέρεται να απείλησε επίσης με βέτο βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ., εάν δεν επιτευχθεί ικανοποιητική λύση.

Claudio Furlan/LaPresse via AP

Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε χαρακτηριστικά στο politico ότι τρία βασικά σημεία παραμένουν πλήρως ανοικτά: η κατανομή των πόρων, τα  rebate και η σύνδεση του Ταμείου με το κράτος δικαίου.

Ήδη, πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι το πακέτο 750 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια θα μειωθεί για να καμφθούν οι αντιστάσεις Ολλανδίας, Σουηδίας, Δανίας, Αυστρίας, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα αποτελέσει σημαντική απομάκρυνση από τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το ύψος 1,073 τρισ. του επόμενου προϋπολογισμού της Ε.Ε. ενδέχεται να μείνει απαράλλαχτο.

Άλλωστε για πολλές χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, αλλά και η Γαλλία η πρόταση της Κομισιόν θεωρείται ως το μίνιμουμ για μία τελική συμφωνία.

Το «τυράκι»

Προς το παρόν, πάντως, κι ενώ η ιδέα του rebate είχε παρουσιαστεί ως «τυράκι» προς την ομάδα των «φειδωλών» ώστε να αποδεχτούν τις αυξημένες επιχορηγήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, η συζήτηση φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο στις απαιτήσεις των συγκεκριμένων κρατών. 

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί, τουλάχιστον στην πρώτη ημέρα, είναι οι δηλώσεις του Τσέχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος λίγο πριν την έναρξη του δείπνου, ανέφερε ότι δεν έχει την αίσθηση πως οι «27» βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία.

Περιμένοντας το... Βερολίνο

AP Photo/Francisco Seco, Pool

Με το Βερολίνο να έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. για αυτό το εξάμηνο, κομβικός θα είναι ο ρόλος της Γερμανίδας καγκελάριου.

Η Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να πείσει τους ομολόγους της να υιοθετήσουν το σχέδιο της Κομισιόν που προβλέπει 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. σε δάνεια. Το σχέδιο αυτό «ακουμπά» στον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 1,074 τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Το σχέδιο των Βρυξελλών, άλλωστε, είναι εμπνευσμένο από την πρωτοβουλία Μέρκελ-Μακρόν, η οποία είχε χαιρετιστεί αρχικά ως ιστορική πρόταση για αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους.

Εμμένει στις θέσεις της η ελληνική πλευρά

EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διαρροή περί των συζητήσεων έκανε και η Αθήνα, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός εμμένει στις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

H United Group εισέρχεται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αρχική επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία

Η επένδυση της United Group στη Βουλγαρία περιλαμβάνει τρία φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και ένα αιολικό …