© Hanohiki | Dreamstime.com
Οι ανησυχίες για νέα έξαρση της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η λήψη νέων μέτρων, οι αρνητικές δημοσκοπήσεις για τον Τράμπ 100 ημέρες πριν τις προεδρικές της 3ης Νοεμβρίου, τα επικριτικά σχόλια του γερμανικού Τύπου για τον Ερντογάν και ο θάνατος της ηθοποιού Ολίβια ντε Χάβιλαντ σε ηλικία 104 ετών συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου.
Στη Βρετανία, ο Independent γράφει στο πρωτοσέλιδο του : «καλοκαίρι αβεβαιότητας» και στο σχετικό ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι οι παραθεριστές έλαβαν χθες προειδοποίηση για ένα καλοκαίρι αβεβαιότητας καθώς αυξάνονται οι αντιδράσεις των βρετανών πολιτών σχετικά με την αιφνίδια απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Τζόνσον να επιβάλλει 14ημερη καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από διακοπές στη Ισπανία και «καταστρέφοντας» τις διακοπές όσων είχαν κλείσει εισιτήρια και ξενοδοχεία για την Ισπανία. Επισημαίνει ακόμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράμπ δέχθηκε τα πυρά των τουριστικών πρακτόρων, οι οποίοι τον κατηγόρησαν πώς με την πολιτική που ακολουθεί θα υποστούν ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων. Στο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα δημοσιεύει μια φωτογραφία της ηθοποιού της αποκαλούμενης «χρυσής εποχής» του Χόλιγουντ, Ολίβια ντε Χάβιλαντ και πρωταγωνίστρια της διάσημης ταινίας «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», η οποία πέθανε χθες στο Παρίσι σε ηλικία 104 ετών.
Στη Γαλλία, η Le Monde έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Covid-19 : ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα» και στο σχετικό ρεπορτάζ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να σκληρύνει τα υγειονομικά μέτρα μεσούσης της τουριστικής περιόδου. Πρόσθεσε ακόμη ότι, οι Γάλλοι πρέπει να αποφεύγουν να επισκεφθούν την Καταλονία και παράλληλα ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων για δεκαέξι χώρες που βρίσκονται εκτός της Συνθήκης του Σένγκεν προσθέτοντας ότι, οι έλεγχοι στα γαλλικά αεροδρόμια θα ενταθούν. Όπως τονίζει ακόμη το δημοσίευμα, οι υγειονομικές αρχές διαπιστώνουν μια αυξημένη κυκλοφορία του κορονοϊού στη χώρα, με τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και των περιχώρων της να προετοιμάζονται για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αναφορικά με το εμβόλιο τέλος η κυβέρνηση Καστέξ ανακοίνωσε ότι, όταν αυτό βρεθεί, προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και οι ηλικιωμένοι. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Ντόναλντ Τράμπ. Εκατό ημέρες για να σωθεί» με το σχετικό ρεπορτάζ να υπογραμμίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε σχεδόν ελεύθερή πτώση σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς ο Δημοκρατικός του αντίπαλος Τζο Μπάιντεν ανεβαίνει διαρκώς στα γκάλοπ αποσπώντας τμήμα της μετριοπαθούς πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων.
Στη Γερμανία η εφημερίδα Express σχολιάζοντας τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κάνει λόγο «ένα μήνυμα αυταρέσκειας» του Ερντογάν. Επισημαίνει ότι, «με την Αγία Σοφία είναι σαν να έφτιαξε ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τη δική του σκηνή γνωρίζοντας τη δύναμη των συμβολισμών. Με την εκ νέου μετατροπή της σε τζαμί έστειλε στους πολίτες του αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο ένα μήνυμα που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών : η ισλαμοποίηση της χώρα καλά κρατεί. Στον πρόεδρο θα άρεσε προφανώς ότι οι φωτογραφίες από την προσευχή της Παρασκευής συνδέονταν και με ένα μήνυμα προς τους μουσουλμάνους εκτός Τουρκίας : ότι εδώ βρίσκεται ένας από τους ισχυρότερους άνδρες του ισλαμικού κόσμου. Πρόκειται για ένα μήνυμα κατά της συνύπαρξης των θρησκειών. Υπογραμμίζει ακόμη ότι η Ε.Ε. αντελήφθη εκ νέου πόσο δύσκολος συνομιλητής είναι ο Ερντογάν. Η εφημερίδα τονίζει ότι με δεδομένη την κακή διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Τουρκία ο Ερντογάν εκτίθεται όλο και περισσότερο. Οι άνθρωποι στην Τουρκία υποφέρουν από τον κακό τρόπο διακυβέρνησής του. Η ανάγκη τους ισοδυναμεί ενδεχομένως με την μεγαλύτερη ευκαιρία για αλλαγή στην Τουρκία». Από την πλευρά της Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι : «Στη μεγάλη αυτή παράσταση για την οθωμανική κληρονομιά το ζητούμενο δεν είναι μόνο η διεθνής απήχηση. Το κυρίαρχο είναι η εσωτερική πολιτική σκηνή. Λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τη νίκη του σε εκλογές. Με αυτό το ''πυροτέχνημα'' σε ένα από τα γνωστότερα μνημεία του κόσμου δημιουργεί την εικόνα μιας ισλαμικής υπερδύναμης και προκαλεί στους Τούρκους ένα συναίσθημα ασφάλειας εντός της ισλαμικής ταυτότητας».
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, τις ΗΠΑ τέλος, οι New York Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Οι πόλεις σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση καθώς οι ταραχές διογκώνονται από τις ενέργειες της κυβέρνησης» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι, καθώς οι διαδηλώσεις εντείνονται η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι στο δίλημμα να αναπτύξει ή όχι ομοσπονδιακούς πράκτορες με πολιτικά στις διαδηλώσεις, μια ενέργεια η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην ήδη εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση».