Μητσοτάκης: Θα ξαναφτιάξουμε το Μάτι, πολύ καλύτερο από ό,τι πριν

Η μεγάλη μας πρόκληση είναι να ξαναφτιάξουμε την περιοχή αυτή πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν και αν δεν έχουμε ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Μάτι, όπου 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της φονικότερης πυρκαγιάς στην νεότερη ελληνική ιστορία, τον Ιούλιο του 2018.

Μία εβδομάδα μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή και συνομίλησε με κατοίκους για τα έργα ανάπλασης και τις βελτιωτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση αυτή έχει ασχοληθεί πολύ συστηματικά με το ζήτημα του Ματιού. Και δεν μιλάω μόνο για τον καθαρισμό των οικοπέδων, για την απομάκρυνση του αμιάντου, για την τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων που είχαν να κάνουν με τους εγκαυματίες», είπε ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, στους κατοίκους.

Αιχμή των συζητήσεων ήταν οι νεότερες παρεμβάσεις που δρομολογούνται: Η αξιοποίηση δύο οικοπέδων για την εξυπηρέτηση αναγκών της τοπικής κοινωνίας, αφενός για κατασκευή πρότυπου συγκροτήματος κοινωνικής κατοικίας, που θα διατεθεί σε άστεγους πυρόπληκτους, και αφετέρου για τη δημιουργία ενός άλσους, που θα αποτελεί επίσης πάρκο μνήμης.

Τα έργα θα γίνουν με την αρωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιοποιώντας δωρεά συνολικά 12 εκατομμυρίων ευρώ που έχει γίνει από την Κυπριακή κυβέρνηση και Κύπριους πολίτες. Οκτώ εκατομμύρια θα διατεθούν για την ανέγερση των οικιστικών μονάδων, τρία εκατομμύρια για την εκπόνηση της μελέτης και τα τεχνικά έργα που απαιτούνται ώστε να διαμορφωθεί ο χώρος του πάρκου, ενώ οι υπόλοιποι πόροι θα διοχετευτούν σε τυχόν συμπληρωματικές ανάγκες, όπως η συντήρηση του άλσους.

Κατά την επίσκεψή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο για τους 102 νεκρούς, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν πριν λίγες ημέρες. Εναπόθεσε ένα λευκό τριαντάφυλλο πάνω από την επιγραφή «Και με το φως της κάθε μέρας ρωτάμε τι πώς και γιατί. Πώς να τα φέρουμε σε πέρας, το χρέος, την αλήθεια, την τιμή».

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε αρχικά τον χώρο που προορίζεται για το άλσος, στην έκταση των πρώην κατασκηνώσεων που είναι ιδιοκτησίας ΝΑΤ-ΕΦΚΑ. Το οικόπεδο θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και αναψυχής, που θα λειτουργεί και ως αντιπυρικό μέτωπο.

«Θα γίνει ένα πολύ ωραίο μεγάλο πάρκο εδώ. Και απολύτως αναγκαίο για την περιοχή. Κύριε Πρέσβη, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σε συνεννόηση και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μία από τις δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Κύπρος θα είναι να φτιάξουμε εδώ, για τους κατοίκους της περιοχής, ένα πάρκο το οποίο θα έχει και τα χαρακτηριστικά πάρκου μνήμης. Αλλά ταυτόχρονα, βέβαια, θα είναι ένας χώρος πρασίνου υποδειγματικός και απολύτως αξιοποιήσιμος από τους κατοίκους της περιοχής», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό είναι μία μεγάλη παρακαταθήκη», προσέθεσε.

«Ακόμα κι από τα τραγικά, αναδεικνύεται η σχέση» μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, σημείωσε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος συνόδευσε τον Πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το σημείο όπου σχεδιάζεται η κατασκευή των κοινωνικών εστιών, κοντά στη λεωφόρο Μαραθώνος. Η έκταση ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδας, η οποία την παραχωρεί για τις ανάγκες πυρόπληκτων, με αποτέλεσμα να διατεθεί οικοδομήσιμη έκταση περίπου 40 στρεμμάτων.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αποδείξει πολλές φορές ότι θέτει την περιουσία της όποτε χρειάζεται στη διάθεση του κοινού καλού, και αυτό κάνει και τώρα», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Είναι πολύ ωραία έκταση και ευχαριστούμε πάρα πολύ που παραχωρείτε ένα τμήμα της για να γίνει μία πολύ σημαντική παρέμβαση, ένα καινούργιο συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών για να μπορέσουμε να παρέχουμε στέγη με κριτήρια, τα οποία θα τα ορίσουμε με αυστηρό τρόπο ώστε να είναι απολύτως δίκαια σε συμπολίτες μας οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχασαν την κύρια κατοικία τους στην πυρκαγιά και και θέλουν να εξακολουθούν να παραμένουν στην περιοχή», ανέφερε.

Οι νεότερες πρωτοβουλίες για το Μάτι εντάσσονται σε μία ευρεία δέσμη παρεμβάσεων που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, από την απομάκρυνση της επικίνδυνης καύσιμης ύλης που είχε εγκαταλειφθεί στην περιοχή έως τη γρήγορη εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, από τη μέριμνα για την οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων ως την απρόσκοπτη συνταγογράφηση σκευασμάτων για τους εγκαυματίες, και από τη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασής τους στο Δημόσιο έως τη συλλογή του αμίαντου.

Η δημόσια διαβούλευση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει παραταθεί έως τις 17 Αυγούστου. Στόχος είναι να υλοποιηθεί ένα βιώσιμο ρυμοτομικό σχέδιο που θα θεραπεύει αστοχίες της παλαιότερης χάραξης, θα προστατεύει τους κατοίκους από φυσικές καταστροφές και ταυτόχρονα θα σέβεται τις ιδιοκτησίες τους.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος αρμόδιος για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης, ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος και ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

K. Xατζηδάκης: Δεν είμαστε έθνος αποτυχημένο - 5 συλλογικές εθνικές επιτυχίες

«Αλλά μία στιγμή. Η τάση ορισμένων να τα βλέπουν όλα μαύρα θα δημιουργήσει το τέλος …