Συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο ης Ν.Δ. για τον πολύπαθο χώρο της δημόσιας υγείας, που σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζει τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας - Ιδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.) και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», αρκείται στη δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρείας Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.) «για τη διενέργεια αξιολόγησης όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας της χώρας» -δημοσίων και ιδιωτικών- με προσχηματικό στόχο «την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».
Η ΟΔΙΠΥ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα καταγράψει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα αναπτύξει διαδικασίες και πρότυπα ποιότητας, θα διαμορφώσει διεθνώς αποδεκτούς δείκτες αξιολόγησης, θα αξιολογήσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, θα υποβάλει προτάσεις στο αρμόδιο όργανο του υπουργείου Υγείας για παροχή ανταμοιβών και επιβολή κυρώσεων, θα εκπαιδεύσει και θα καταρτίσει τους Παρόχους Υπηρεσιών Υγείας, θα ερευνήσει τις ανάγκες υγείας, θα εντοπίσει τις ελλείψεις στις υπηρεσίες υγείας και θα διατυπώσει προτάσεις για την κάλυψή τους -μέσα στις αρμοδιότητες περιλαμβάνεται η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και το Κοινωφελές Ιδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος (σύμφωνα με την από 6.9.2018 κύρια σύμβαση δωρεάς)- και, τέλος, θα συστήσει και θα τηρεί μητρώο πιστοποιημένων Παρόχων Υπηρεσιών Υγείας.
Στη σύζητηση έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημόσιων δομών.
Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας ανέφερε πως ο ΟΔΙΠΥ έρχεται να αντιμετωπίσει μια προφανή ανάγκη στο χώρο της υγείας, τη διασφάλιση και πιστοποίηση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται σε όλους τους πολίτες. Αναφερόμενος δε στους ιατρούς και το προσωπικό του δημόσιου συστήματος που σήκωσαν το βάρος της αντιμετώπισης του πρώτου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας, ανέφερε πως σαφώς και «το βάρος της πανδημίας σήκωσε το δημόσιο σύστημα υγείας, θα συμφωνήσω μαζί σας με τη στενή όμως έννοια του όρου. Καθώς, οφείλω να σας καταστήσω γνωστό ότι τον καιρό της πανδημίας τα τμήματα επειγόντων περιστατικών για αρκετό καιρό ερήμωσαν και όσοι είχαν τη δυνατότητα να τα αποφύγουν, απευθύνθηκαν για άλλα προβλήματα υγείας τους στον ιδιωτικό τομέα, για να μην βρεθούν κοντά σε κρούσματα. Εάν αυτό δεν το ομολογήσουμε, δεν αδικούμε τους επιχειρηματίες της υγείας, αδικούμε τους 72.000 εργαζόμενους στην ιδιωτική υγεία, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, για να ανακουφίσουν τους συναδέλφους τους του δημόσιου συστήματος».
Επικριτικός προς την κυβέρνηση για την αύξηση των κρουσμάτων, ήταν ο εισηγητής της μειοψηφίας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος μίλησε «για μια ανησυχητική έξαρση κρουσμάτων» σημειώνοντας πως «απαιτεί εγρήγορση και βελτιωμένα αντανακλαστικά». Φάνηκε, είπε, πως «μετά την πρώτη φάση της καραντίνας, του lock down κ.λπ., που παρείχε μια ασφάλεια, προφανώς, και στην κοινωνία και έδωσε και στην κυβέρνηση το περιθώριο να θριαμβολογήσει, τώρα είμαστε σε μία δύσκολη φάση».
Υποχώρησε, είπε κατά την άποψή του «ο ρόλος της επιστήμης, της παρουσίας και των συστάσεων των ειδικών και ενισχύθηκε ο ρόλος της πολιτικής διαχείρισης. Αυτό δημιούργησε προβλήματα. Όποτε, παίρνει το πάνω χέρι η πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης, εμφανίζονται παλινωδίες, αντιφάσεις, καθυστερήσεις, ολιγωρίες, προβλήματα».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός τόνισε πως «δεν έχει νόημα απλώς να εκφράζουμε την ανησυχία μας, αλλά το σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσουμε ξανά και να συνομολογήσουμε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η δημόσια υγεία. Δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στην υγειονομική ασφάλεια και στη βιώσιμη λειτουργία της οικονομίας, του τουρισμού κ.λπ. Χρειάζεται απόλυτη προσήλωση στα στάνταρ δημόσιας υγείας, κλίμα κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, που το δηλητηριάσατε με δικές σας πρωτοβουλίες την προηγούμενη περίοδο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Στην πρώτη φάση τα πράγματα πήγαν καλά και επειδή ελήφθησαν έγκαιρα τα μέτρα, αλλά και επειδή υπήρχε ένα κλίμα και στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα συνεννόησης και συναίνεσης. Όμως αυτό το κλίμα το έχετε δηλητηριάσει αυτήν την περίοδο με πρωτοβουλίες».
Ο κ. Ξανθός, μάλιστα, επισήμανε ότι «πλέον δεν έχουμε καλή επιδημιολογική εικόνα […] Μας λέτε κάθε ημέρα “Έχουμε τόσα νέα κρούσματα. Τόσα από αυτά είναι στις πύλες εισόδου”. Επί πόσων ελεγχθέντων; Από ποιες χώρες; Πόσες εισαγωγές γίνονται κάθε ημέρα στα νοσοκομεία. Έχουμε, όντως, εικόνα μειωμένης νοσηρότητας και επιβάρυνσης στην υγεία των ανθρώπων που νοσούν ή όχι; Αυτά είναι σημαντικά και νομίζω ότι εδώ υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης και από τον ΕΟΔΥ και επίσημα από το υπουργείο». Τόνισε δε ότι απαιτείται «σταθερότητα και όχι αμφιταλαντεύσεις, παλινωδίες και εξαιρέσεις». Και υπογράμμισε πως «εάν συμφωνούμε ότι το κρίσιμο θέμα και η κρίσιμη πηγή μετάδοσης είναι οι μαζικές συναθροίσεις, εκεί πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί και απαγορεύσεις οριζόντιες και χωρίς να εξαιρείται κανένας, συμπεριλαμβανομένων λατρευτικών χώρων, πανηγυριών, πάρτι κ.λπ.».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς τόνισε πως «χωρίς αμφιβολία, η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας της COVID-19 απέδειξε ότι μία σύγχρονη δυτική κοινωνία δεν μπορεί να μη διαθέτει ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Η πράξη απέδειξε, επίσης, ότι το ιδιωτικό σύστημα υγείας μπορεί να λειτουργεί συμπληρωματικά και παραπληρωματικά του δημοσίου, το οποίο οφείλουμε να στηρίζουμε και να διατηρούμε υπαρκτό και ισχυρό, όπως επιτάσσουν τόσο το Σύνταγμά μας όσο και οι ευρωπαϊκές συνθήκες». Ζήτησε δε ουσιαστική και μεγαλύτερη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας ειδικά κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Σχετικά με την ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΑΕ (ΟΔΙΠΥ ΑΕ) έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης.
Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας υπογράμμισε ότι αξιολόγηση του συστήματος και των υπηρεσιών και της αποτελεσματικότητας πρέπει να υπάρξει και να μετρώνται με συγκεκριμένους δείκτες εάν θέλουμε να βελτιώνουμε την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Ο ΟΔΙΠΥ που θα κάνει αυτό το έργο, θα εστιάσει στην αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας και θα είναι ένας δημόσιος οργανισμός κοινής ωφέλειας που ανήκει 100% στο ελληνικό Δημόσιο και θα ελέγχεται αποκλειστικά από αυτό. Θα στελεχωθεί μέσω ΑΣΕΠ, είπε ο κ. Μαραβέγιας, και απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη νομική μορφή της ΑΕ που θα έχει σημειώνοντας ότι αυτό δεν αλλοιώνει το δημόσιο χαρακτήρα. Προσέθεσε δε πως «υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο για να δώσουμε στους ευσυνείδητους επαγγελματίες ένα μέσο για να επιβραβευθούν και να αναδειχθούν και στους λιγότερο συνεπείς ένα κίνητρο για να βελτιωθούν. Η υγεία στην Ελλάδα κάποτε πρέπει να γίνει και στην ουσία της ασθενοκεντρική».
Ο εισηγητής της μειοψηφίας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε πως ΟΔΥΠΙ, όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο, δεν υπηρετεί την αναγκαία παρέμβαση ενίσχυσης, ενδυνάμωσης, αναδιοργάνωσης, βελτίωσης της αποδοτικότητας, της χωρητικότητας -του capacity- του δημοσίου συστήματος υγείας. «Δεν κάνετε», είπε, «καμία φοβερή μεταρρύθμιση. Μια ανώνυμη εταιρεία συστήνετε για να αξιολογεί υποχρεωτικά το δημόσιο σύστημα και τις δημόσιες δομές και προαιρετικά τις ιδιωτικές». Επίσης, τόνισε, πως στο νομοσχέδιο δεν καθορίζονται με ποια δεδομένα θα εργάζεται αυτός ο Οργανισμός, με ποιες υπηρεσίες του υπουργείου θα συνεργάζεται. Ποια θα είναι η σχέση με τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο των ασθενών κ.λπ. Δήλωσε μάλιστα πως κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ο Οργανισμός αυτός έρχεται για να υπηρετήσει το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της κυβέρνησης.
Την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς λέγοντας πως το κόμμα του είναι υπέρ της αξιολόγησης των υπηρεσιών, δημόσιων και ιδιωτικών, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για την κυβέρνηση, να δώσει συγχωροχάρτι και λευκή επιταγή. Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, πως το ΚΙΝΑΛ «δεν μπορεί να συναινέσει σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που οδηγεί σε απαξίωση και ίσως αναστολή λειτουργίας δημόσιων δομών υγείας. Δεν αποδεχόμαστε τη σπατάλη 3 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία μιας ακόμα ΑΕ, τη χρησιμοποίησή της ως μεσάζοντα εκτέλεσης δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το να γίνεται μία προσχηματική και επιλεκτική αξιολόγηση ανάμεσα στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υγείας, έναν μηχανισμό αξιολόγησης με κρυφές ατζέντες για την πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα αντί του δημοσίου τομέα υγείας».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε πως ο ΟΔΙΠΥ «θα αποτελέσει εργαλείο, μηχανισμό επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην υγεία για την προώθηση και υλοποίηση των δεκάδων νόμων της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που στο σύνολό τους υπηρετούν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας». Πρόκειται, προσέθεσε, ξεκάθαρα «για μέτρο κλιμάκωσης της επίθεσης σε βάρος της υγείας του λαού, με την κυβέρνηση να αξιοποιεί και να βαθαίνει παραπέρα το αντιλαϊκό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης». Στόχος σας, τόνισε «είναι η εναρμόνιση των δημόσιων μονάδων υγείας με τους νόμους της αγοράς, η εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών τους και η απαλλαγή χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερο του κόστους χρηματοδότησης για το κεφάλαιο και το κράτος του».
Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, ανέφερε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς για να επιτύχει η βελτίωση της ποιότητας Υγείας θα πρέπει τόσο η αντιμετώπιση των επιμέρους θεμάτων που αφορούν τον κόσμο, όσο και η στρατηγική εκ μέρους του κράτους και της Πολιτείας να είναι ρεαλιστικές και προπαντός ειλικρινείς. Αναφορικά με την ίδρυση του ΟΔΙΠΥ εγείρονται βαθιά ζητήματα νομιμότητας, δεν γίνεται λόγος αν τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα υπαχθούν και αυτά στο πλαίσιο αξιολόγησης και αναρωτήθηκε γιατί αυτή η αξιολόγηση να μην γίνεται από το υπουργείο και χρειάζεται ένας νέος Οργανισμός.
Την καταψήφιση του νομοσχεδίου δήλωσε και η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο αυτό «ομοιάζει με την πιο άκαιρη υλοποίηση των πιο αλλόκοτων ιδεοληψιών και μάλιστα, εν μέσω μιας βαθύτερης κρίσης».
Κικίλιας για χρήση μάσκας: Είναι θέμα φιλότιμου και ατομικής προσπάθειας
Φοράμε τις μάσκες μας, πλένουμε τα χέρια μας και κρατάμε τις αποστάσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προσερχόμενος στη Βουλή.
Όταν σε εξωτερικούς χώρους δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις αποστάσεις, φοράμε και εκεί μάσκες, πρόσθεσε.
«Δεν καταλαβαίνω, χρειάζεται ειδική διάταξη, νόμοι, πρόστιμα και ποινές για να κάνουμε το προφανές και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Είναι θέμα φιλότιμου και ατομικής προσπάθειας, έτσι ώστε να τα καταφέρουμε τόσο καλά όπως τα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα», κατέληξε.