Και τώρα «Συγχρονισμός» ζωντανά και με streaming

Αντιμετωπίζοντας την πρωτόγνωρη συγκυρία που διανύουμε ως πρόκληση, παραμένοντας πιστοί στην ιδέα ότι η μουσική μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του χρόνου και του χώρου για να στείλει ένα μήνυμα δύναμης κι ελπίδας, έχοντας ετοιμάσει ένα πρόγραμμα που καταδεικνύει περισσότερο από ποτέ τον διεθνή χαρακτήρα τους και διαλέξει ως θέμα του φετινού φεστιβάλ τον «Συγχρονισμό», οι άνθρωποι του Διεθνούς Φεστιβάλ Μολύβου επιμένουν να γεμίσουν και φέτος το καλοκαίρι μας υπέροχες μουσικές και συμπράξεις.

«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το φεστιβάλ στις δύσκολες στιγμές να λειτουργεί για την κοινωνία της Λέσβου ως ένα σύμβολο ελπίδας, χαράς, να προσφέρει θετική ενέργεια», λέει η Δανάη Ντέρκεν, εξηγώντας γιατί δεν σκέφτηκαν την οριστική ματαίωση του φεστιβάλ. «Οταν ήταν πια ξεκάθαρο ότι η φετινή έκδοση δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί έτσι όπως είχαμε σχεδιάσει αρχικά, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε εναλλακτικούς τρόπους να ακουστεί μουσική στο νησί. Για λόγους ασφαλείας, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε τις συναυλίες χωρίς κοινό αλλά με streaming σε διάφορες πλατφόρμες. Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε τη μουσική και τις φανταστικές εικόνες του Μολύβου σε όλο τον κόσμο για να δείξουμε στους ανθρώπους αυτό το πανέμορφο μέρος και να τους δώσουμε λόγο να έρθουν στο νησί το επόμενο καλοκαίρι».

Το σημαντικό φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Λέσβου φέτος θα ενώσει Ελλάδα και Γερμανία και θα μεταδοθεί στο σύνολό του μέσω live streaming από τα social media του Φεστιβάλ καθώς στις 24 Ιουλίου η καθιερωμένη προφεστιβαλική συναυλία έγινε στην Στουτγάρδη με απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση από το γερμανικό κανάλι SWR.

«Διαλέξαμε τον “Συγχρονισμό” για να δείξουμε ότι, ακόμη και αν γεγονότα συμβαίνουν σε διαφορετικά μέρη, μπορούμε όλοι να είμαστε συνδεδεμένοι. Ετσι, αποφασίσαμε να γίνουν συναυλίες σε Γερμανία και Ελλάδα όπου εξαιρετικοί σολίστες θα ερμηνεύσουν μουσικά έργα ταυτόχρονα και από τις δύο χώρες. Για παράδειγμα, θα παίξουμε το “Piece for clarinet and bassett horn” του Mέντελσον με έναν κλαρινετίστα, τον Sebastian Manz, από τη Γερμανία και έναν άλλο κλαρινετίστα, τον Διονύση Γραμμένο από την Ελλάδα. Aκόμη και όταν η απόσταση μεταξύ μας παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, η μουσική συνδέει και ενώνει».

Σε ό,τι αφορά στο κυρίως φεστιβάλ φέτος θα περιοριστεί στο διήμερο 17 και 18 Αυγούστου και οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά επιλεγμένο σημείο του Μολύβου (ο οικισμός θα «φωτιστεί» από τον γνωστό σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη), ενώ το πρωί της 18ης θα πραγματοποιηθεί κονσέρτο μπροστά από το «Βοστάνειο» νοσοκομείο στη Μυτιλήνη προς τιμήν των γιατρών και νοσοκόμων του νησιού, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας Ελληνες και ξένοι μουσικοί θα συγχρονιστούν για να ερμηνεύσουν το μουσικό πρόγραμμα. Επίσης, θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο του συνθέτη Νίκου Χαριζάνου «Moments», op. 219.

Ποιες, όμως, είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες και κίνδυνοι για τη φετινή διοργάνωση; «Το σημαντικότερο είναι να καταφέρουμε να μεταδώσουμε στο κοινό το συναίσθημα ότι είναι μαζί μας στον Μόλυβο», λέει η Κυβέλη Ντέρκεν. «Το φεστιβάλ μας ζει από τη σύνδεση της ατμόσφαιρας του πανέμορφου Μολύβου και της συναρπαστικής κλασικής μουσικής. Γι’ αυτό θα είναι πολύ σημαντικό αυτή η ατμόσφαιρα της λεσβιακής φιλοξενίας, ιστορίας, ομορφιάς και του πολιτισμού, η τόσο αυτονόητη για όσους είμαστε εκεί, να μεταδοθεί μέσα από τις οθόνες όλων. Αφού δεν μπορούμε να φέρουμε το κοινό μας στον Μόλυβο, τουλάχιστον ας φέρουμε λίγο Μόλυβο στο κοινό μας. Επίσης μην παραβλέπουμε πως η διεθνής φύση του Μολύβου σίγουρα δυσκολεύει τα πράγματα σ’ αυτούς τους καιρούς, που οι μετακινήσεις καλλιτεχνών δεν είναι αυτονόητες και εύκολες. Αλλά αυτή είναι και η πολυμορφία σε όλα τα επίπεδα που φτιάχνει τη μοναδική ατμόσφαιρα του φεστιβάλ. Είμαστε, λοιπόν, πολύ χαρούμενοι που θα γεμίσουμε το μέρος και πάλι με νότες, σε μία στιγμή που η Τέχνη και η μουσική είναι για την κοινωνία περισσότερο σημαντικές και αναγκαίες από ποτέ».

Τέλος, μην παραβλέπουμε πόσο πιο δύσκολο είναι εν μέσω πανδημίας να στηρίξει κάποιος οικονομικά έναν πολιτιστικό θεσμό. «Σε τέτοιες συνθήκες, η προσοχή και η σκέψη των ανθρώπων και των επιχειρήσεων επικεντρώνεται στον τομέα της υγείας, παραμελώντας εξαιτίας της επικρατούσας κατάστασης άλλους τομείς, εξίσου σοβαρούς για την ομαλή και αρμονική ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Δυστυχώς ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι για τη μακροχρόνια ισορροπία του ανθρώπου, όχι μόνο η σωματική, αλλά και η πνευματική και η ψυχική υγεία του», λέει η Λητώ Ντάκου, διευθύνουσα σύμβουλος του Φεστιβάλ.

«Οπως διαπιστώσαμε πρόσφατα, ο πρώτος τομέας που πλήττεται είναι οι τέχνες. Η εύρεση οικονομικών μέσων για την υλοποίηση ενός πολιτιστικού θεσμού γίνεται ένα δύσκολο εγχείρημα. Προσπαθούμε να κάνουμε σαφή και κατανοητή την αναγκαιότητα στήριξής του, όχι μόνο επειδή συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, αλλά και επειδή είναι ένα Φεστιβάλ που πραγματοποιείται στα βορειοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, εκπροσωπώντας τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και αναδεικνύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ανδρουλάκης στον ΣΚΑΪ: Τραγικά λανθασμένος ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε για την ακρίβεια, την υγεία καθώς αλλά και για τις …