Κρήτη: 152 εκατομμύρια και 49 νέα έργα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Από την παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», από τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο.

Την ένταξη 49 έργων στην Κρήτη μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού προϋπολογισμού 152 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε από το Ηράκλειο ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σε εκδήλωση που οργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι «η Κρήτη θα είναι στο πρώτο βαγόνι της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε την εντατικοποίηση των ελέγχων από τους δήμους για τον κορονοϊό, ενώ ζήτησε να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε οι δημότες να ενημερωθούν για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

«Το πιο σημαντικό έργο είναι αυτό της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο Ηράκλειο. Είναι ένα έργο που θα δώσει σιγουριά, ασφάλεια, στους πολίτες και τους δημότες του Ηρακλείου και στους πολυάριθμους επισκέπτες της πόλης», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, σημείωσε: «Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης είναι ένα μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα, που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Προαπαιτούμενα η απλοποίηση των διαδικασιών για την υλοποίηση των έργων».

Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, οι άξονες κατανομής των έργων επιδιώκουν να καλύψουν το τρίπτυχο Ανάπτυξη- Κοινωνική Συνοχή- Ποιότητα Ζωής και δίνουν το στίγμα της περιβαλλοντικής λογικής και της βιώσιμης ανάπτυξης, που πρέπει να διαπερνά όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και δράσεις.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι, η υφιστάμενη δομή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνοδεύεται από έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού και ιδιαίτερα στους μικρότερους δήμους» ενώ σημείωσε ότι η διαφάνεια αποτελεί πρώτο στόχο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και η αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να αποτελέσουν βασικούς τομείς του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα έχει συλλογικό χαρακτήρα ενώ τόνισε ότι προϋπόθεση για όλα αυτά αποτελεί η εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων στους δήμους.

Ο κ. Κουράκης ανέλυσε τις προτάσεις της ΠΕΔ για τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση:

  • Πρώτον, στην άμεση ενίσχυση των ΟΤΑ με εξειδικευμένο τεχνικό και γενικότερα επιστημονικό προσωπικό για την απόκτηση της κατάλληλης διοικητικής, τεχνικής ικανότητας και διαχειριστικής επάρκειας.
  • Δεύτερον, στην ίδρυση παραρτήματος της ΕΕΤΑΑ στην Κρήτη για την μεταφορά της απαραίτητης τεχνογνωσίας,  και την αποτελεσματική στήριξη και συνεργασία με τους ΟΤΑ της Κρήτης
  • Τρίτον, στην έγκριση έκτακτων χρηματοδοτικών ροών για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στους ΟΤΑ της Κρήτης που έχουν πληγεί καθώς λόγω της διάρθρωσης της οικονομίας στο νησί μας, οι πιέσεις είναι εντονότερες και με μεγαλύτερη διάρκεια.
  • Τέταρτον, είναι αναγκαίο να επισπευσθεί ο επανακαθορισμός του τρόπου υπολογισμού και κατανομής των ΚΑΠ με κριτήρια που θα αποκαθιστούν αδικίες
  • Πέμπτο, καταγραφή και απόδοση στους ΟΤΑ των παρακρατηθέντων πόρων
  • Έκτο, να δοθεί νέα παράταση του προγράμματος επιχορήγησης των Δήμων για την αποπληρωμή και εξόφληση υποχρεώσεων σε βάρος τους, από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή διαταγές πληρωμών (πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ) .
  • Έβδομο, τροποποίηση του Ν. 4412/16. Προκειμένου να εκσυγχρονιστεί κα να απλοποιηθεί η νομοθεσία και το πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ο περιφερειάρχης Κρήτη, Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, τόνισε ότι ξεπερνούν κάθε φαντασία και υπογράμμισε ότι ο αγώνας για μη επέκταση του ιού «δεν είναι αγώνας επιβίωσης. Είναι ένας μαραθώνιος για να αλλάξουμε τα πάντα». Όπως είπε, «για να υλοποιηθεί αυτή η αναγκαιότητα απαιτείται σαφής προσδιορισμός των προτεραιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, την οποία χαρακτήρισε «βατήρα» για να κάνει η χώρα το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, αλλά και «αντίβαρο» στο απρόσωπο κράτος».

Όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, «οι περιφέρειες και οι δήμοι μπορούν να γίνουν οι φορείς υλοποίησης του νέου εθνικού στόχου για ανάπτυξη. Και κάλεσε όλους να αποσυνδέσουν το στόχο αυτό από πελατειακές σχέσεις και αχρείαστους τοπικισμούς». Τόνισε, επίσης, ότι η επένδυση στην Αυτοδιοίκηση είναι η πλέον πρόσφορη και αποτελεσματική. 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας: Καλό κλίμα, καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές στον 6ο γύρο

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία - Τι …