Πεζοπορικοί μαραθώνιοι για τη σωτηρία των βουνών από τα αιολικά

Ο Γιάννης Δημητράκης και η Πηνελόπη Παρασκευοπούλου διασχίζουν μια διαδρομή από τον Νότο προς τον Βορρά με σκοπό να διαδώσουν στους κατοίκους των ορεινών χωριών το μήνυμα του επερχόμενου κινδύνου αλλοίωσης της ομορφιάς των βουνών από την αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις πιο ψηλές ράχες και κορυφές. Στο εγχείρημά τους, 30 ορειβάτες έχουν πλαισιώσει τμηματικά τη διαδρομή και περίπου άλλοι τόσοι θα συμμετάσχουν μέχρι το τέλος της

Ενας πεζοπορικός άθλος βρίσκεται σε εξέλιξη από δύο ορειβάτες, δραστήρια μέλη του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών (ΠΟΑ), που αποφάσισαν να διασχίσουν την ορεινή Ελλάδα από τον Νότο προς τον Βορρά, από την Καρδαμύλη μέχρι τη Φλώρινα, για τη σωτηρία των ελληνικών βουνών από την αιολική καταστροφή, μεταφέροντας το μήνυμα «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά».

Αυτή η μαραθώνια πεζοπορία, που ονομάστηκε HellasTrek - Save Greek Mountains, ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και θα κρατήσει 54 ημέρες, θα περιλαμβάνει 970 χιλιόμετρα, πολλές ώρες σκληρής πεζοπορίας και 49.000 μέτρα ανάβασης.

Το εγχείρημα ξεκίνησε από την Καρδαμύλη και στην πρώτη του φάση οι δυο ορειβάτες, που σε διάφορα τμήματα της διαδρομής πλαισιώνονται και από άλλους, διέσχισαν τον Ταΰγετο, το Μαίναλο, κομμάτι του Ερύμανθου και όλο το Παναχαϊκό όρος, το βορειότερο βουνό της Πελοποννήσου, κατέληξαν σε 17 μέρες στην Πάτρα μετά από περίπου 350 χιλιόμετρα και 15.000 υψομετρικά μέτρα. Μετά από μία μέρα ξεκούρασης πέρασαν στη Ναύπακτο και στη Ρούμελη απ’ όπου ξεκίνησαν την ανάβαση στην Ορεινή Ναυπακτία, στη νότια Ευρυτανία και στη συνέχεια, περνώντας από το Καρπενήσι, στα Αγραφα κι έπειτα στη Νότια Πίνδο, για να βρεθούν μετά από 20 μέρες, μετά από 370 χιλιόμετρα και 22.000 υψομετρικά μέτρα, στο Μέτσοβο για άλλη μια μέρα ξεκούρασης.

Στο τελευταίο κομμάτι θα ξεκινήσουν στις 9 Αυγούστου και περνώντας από τη Βάλια Κάλντα, τον Σμόλικα, τον Γράμμο, τις Πρέσπες και τον Βαρνούντα θα τερματίσουν στη Φλώρινα μετά από 13 ημέρες, διασχίζοντας 250 χιλιόμετρα με 12.000 υψομετρικά μέτρα.

Ο Γιάννης Δημητράκης, που μαζί με την Πηνελόπη Παρασκευοπούλου πραγματοποιούν τη διαδρομή, είχε στο μυαλό του πολλά χρόνια την ιδέα της διάσχισης όλης της ορεινής Ελλάδας από τον Νότο προς τον Βορρά, καθώς είχε ολοκληρώσει τις επιμέρους διασχίσεις της Βόρειας και της Νότιας Πίνδου, της Ρούμελης κι ενός μέρους της Πελοποννήσου. Ετσι, θεώρησε ότι είχε έρθει η ώρα να ενωθούν όλα αυτά τα κομμάτια σε μια ενιαία γραμμή.

Μόνιμη καταστροφή

Αυτή η ιδέα αποτέλεσε το πρώτο κομμάτι του εγχειρήματος, το «HellasTrek», και το δεύτερο, το «Save Greek Mountains». Ετσι το εγχείρημα της διάσχισης της ορεινής Ελλάδας από άκρη σε άκρη περιέλαβε και το μήνυμα της σωτηρίας των ελληνικών βουνών από την αιολική λαίλαπα.

Σκοπός των δύο και των συνοδοιπόρων τους είναι να διαδώσουν στους κατοίκους των ορεινών χωριών το μήνυμα του επερχόμενου κινδύνου αλλοίωσης της ομορφιάς των βουνών από την αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις πιο ψηλές ράχες και κορυφές, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν και να είναι έτοιμες να εναντιωθούν.

Μέχρι σήμερα, κατά τη διάρκεια της διαδρομής πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στους Σουστιάνους (Λακωνία), στη Δημητσάνα (Αρκαδία), στην Κλειτορία (Αχαΐα), στη Βλασία (όρος Ερύμανθος), στην Κλεπά (Αχαΐα), στην Πάτρα και στην Ανω Χώρα (Ναυπακτία).

Μιλήσαμε με τον Γιάννη Δημητράκη τη στιγμή που είχαν καλύψει σχεδόν τα δύο τρίτα της διάρκειας της διαδρομής: «Επίκειται μια μόνιμη καταστροφή του ορεινού περιβάλλοντος για το οποίο δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να αποκατασταθεί αν γίνουν τέτοιες παρεμβάσεις. Θα χαθεί για πάντα η μορφολογία που ξέραμε για τα βουνά, τις κορυφογραμμές και τα δάση. Είμαστε ορειβάτες και τα βουνά είναι το πεδίο όπου κινούμαστε. Αν αυτό καταστραφεί, δεν θα έχουμε λόγους ύπαρξης. Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να πάει ένας ορειβάτης σε ένα βουνό που έχει ισοπεδωθεί από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Υπάρχει μια γενικότερη ευαισθητοποίηση των ορειβατών για το ζήτημα. Δυστυχώς, δεν είναι γενικευμένη, αλλά αρκετοί είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι», ανέφερε.

Τη στιγμή που μιλήσαμε μαζί του, η ομάδα συνέχιζε το ταξίδι της με 12 άτομα. Περίπου 30 ορειβάτες είχαν πλαισιώσει τμηματικά τη διαδρομή και περίπου άλλοι τόσοι θα τη συνοδέψουν μέχρι το τέλος της. Ρωτήσαμε τον Γιάννη για τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που έγιναν σε κάποια χωριά και τη δυσκολία του εγχειρήματος.

«Οπου σταματάμε πιάνουμε κουβέντα με τους ντόπιους. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται πολύ για το ζήτημα των αιολικών. Δυστυχώς στα χωριά έχουν μείνει πια μόνο ηλικιωμένοι. Οι νέοι είναι ελάχιστοι. Ομως, οι περισσότεροι το γνώριζαν. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι όταν παρευρίσκονταν άνθρωποι της “εξουσίας”, όπως πρόεδροι κοινοτήτων, όλοι τους κρατούσαν μια ουδέτερη στάση. Σε ό,τι αφορά το εγχείρημά μας, είναι δύσκολο και πρέπει να βγει μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Κάποιες μέρες περπατάμε για 5 ώρες, αλλά τις περισσότερες από 7 έως 10 ώρες και σε ορειβατικές διαδρομές. Για να μην κουβαλάμε πολλά πράγματα πρέπει να πηγαίνουμε σε σταθμούς όπου μπορούμε να βρούμε φαγητό, οπότε κάποιες μέρες οι πορείες είναι μεγαλύτερες. Ομως, πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και θεωρούμε ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τη διαδρομή».

Και 314 χιλιόμετρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη διάσχιση ακόμη μιας μεγάλης διαδρομής, μήκους 314 χιλιόμετρων, από μια πρωτοβουλία ανθρώπων που θέλουν να διαδώσουν το μήνυμα του αγώνα για την προστασία των βουνών, των ανθρώπινων οικισμών και της φύσης. Το «Οδοιπορικό Ενάντια στη Λεηλασία των Βουνών και της Φύσης» θα ξεκινήσει από τον Κιθαιρώνα στις 21 Αυγούστου. Θα περάσει από τον Ελικώνα, την Κίρφη, τον Παρνασσό, την Γκιώνα, την Οίτη, τα Βαρδούσια, την Οξιά, τη δυτική Ευρυτανία και θα καταλήξει στο διάσελο της Νιάλας στα Αγραφα, έχοντας περάσει από περισσότερες από 30 πόλεις και χωριά. Στα σημεία διέλευσης και στάσης θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις.

Το εγχείρημα θα βασιστεί σε μία ομάδα πεζοπορίας και μία ομάδα υποστήριξης, με δυνατότητα εναλλαγής από τη μία στην άλλη.

«Το βουνό είναι πολύτιμο συλλογικό αγαθό και κανένα κράτος ή οι λειτουργοί του δεν νομιμοποιούνται να το αντιμετωπίζουν μόνο ως “αναξιοποίητη γη” και να το “παραχωρούν” με τα κριτήρια της αγοράς. Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα βουνά στην Ελλάδα είναι η σχεδιαζόμενη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Βήμα με βήμα μετράμε τις πληγές που η αδηφάγος “ανάπτυξη” έχει ανοίξει στα σώματα των βουνών και των ορεινών κοινοτήτων. Δρασκελίζουμε τις κορυφές και τις ράχες που προορίζονται να έχουν την ίδια τύχη και φωνάζουμε “όχι” στην καταστροφή τους», αναφέρει η πρωτοβουλία που διοργανώνει το οδοιπορικό.

📍 Info:Το Hellastrek - Save the Greek Mountains τελεί υπό την αιγίδα του ΠΟΑ, της Περιφέρειας Ορειβατικών Συλλόγων Αττικής και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας

Η απόφαση παραπέμπεται στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ και αύριο Τετάρτη θα διαβιβαστεί στον …