Η συμφωνία για την ΑΟΖ έφερε χαμόγελα αλλά και αντιδράσεις

Βολές αντιπολίτευσης που ζητούν ενημέρωση από την κυβέρνηση για τους όρους της συμφωνίας Αθήνας - Καΐρου ♦ Έντονη αντίδραση από πλευράς Άγκυρας

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν σήμερα (Πέμπτη) συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που επιχειρεί να μπλοκάρει το μνημόνιο μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. 

Αμέσως μετά τις υπογραφές, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για μία συμφωνία συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία «αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις θαλάσσιες ζώνες τους».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως η σημερινή συμφωνία «δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο».

Σε ανάλογο ύφος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που υπέγραψε τη συμφωνία, καθώς τόνισε μεταξύ άλλων πως η συμφωνία αυτή ακυρώνει επί της ουσίας το «ανυπόστατο» –όπως το χαρακτήρισε– μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης. 

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση το κείμενο της συμφωνίας, προκειμένου να γίνουν γνωστοί οι όροι στους οποίους κατέληξαν οι δύο πλευρές. Αυτό που έχει διαρρεύσει είναι ένας άτυπος χάρτης που φέρεται να απεικονίζει τη γραμμή οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Άτυπος χάρτης της συμφωνίας. Με μπλε χρώμα, η γραμμή οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου.

Ζήτησαν ενημέρωση, άφησαν αιχμές

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δέχθηκε βολές από την πλευρά της αντιπολίτευσης για τις παραχωρήσεις στις οποίες φέρεται να προχώρησε η Αθήνα έναντι του Καΐρου. ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ παρουσιάστηκαν τουλάχιστον επιφυλακτικά, ζήτησαν ενημέρωση για το κείμενο της συμφωνίας και επανέλαβαν το αίτημά τους για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Με σχετική του ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως μια συμφωνία άρον - άρον δεν αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα αλλά δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Επικαλούμενο πληροφορίες που διοχετεύονται από κυβερνητικές πηγές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση αποδέχεται μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, ενώ κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Μια συμφωνία άρον - άρον δεν αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα αλλά δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον - άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις. Ειδικά δε καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αντ' αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η Κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου.

Εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό τη χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα. Περιμένουμε άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της Συμφωνίας.

Η μερική συμφωνία «μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της Ελληνο-Αιγυπτιακής συμφωνίας», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής.

Σημείωσε επίσης πως ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη των επιλογών του, όσο δεν επιδιώκει τη συνεννόηση για διαμόρφωση εθνικής γραμμής και αρνείται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

Η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής

Η σταθερή θέση μας είναι ότι τα Ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση και το διεθνές δίκαιο.

Η επιδίωξη τα τελευταία 15 χρόνια της χώρας μας ήταν η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Η μερική συμφωνία ενώ διεμβολίζει το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της Ελληνο-Αιγυπτιακής συμφωνίας.

Όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν επιδιώκει τη συνεννόηση για διαμόρφωση Εθνικής γραμμής και αρνείται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη των επιλογών του.

Σε κάθε περίπτωση τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση και επιφυλασσόμαστε για την αξιολόγηση μετά από πλήρη ενημέρωση μας σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ επισήμανε πως «πίσω από τα μεγάλα λόγια περί "ιστορικής συμφωνίας" καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Επίσης, υπογράμμισε πως ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο «επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή».

Το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι ακριβώς σηματοδοτεί η συμφωνία για τα νησιά του Αιγαίου και εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του πως το γεγονός αυτό είναι ενταγμένο στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ε.Ε. και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Η κυβέρνηση επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες για τη συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Πίσω από τα μεγάλα λόγια περί «ιστορικής συμφωνίας» καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή.

Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει :

· Έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που πετάει έξω το Καστελόριζο, το οποίο έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, όπως οι ηπειρωτικές ακτές;

· Στη Συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και με τι επήρεια;

· Τι επήρεια έχει συμφωνηθεί για την Κρήτη;

Καθαρά λόγια και όχι υπερφίαλους πανηγυρισμούς.

Το ΚΚΕ εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του ότι και η συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία, με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης.

Το ΚΚΕ θα επανέλθει μόλις ενημερωθεί για το κείμενο της συμφωνίας.

Άκυρη η συμφωνία, λέει η Άγκυρα

Εξάλλου, όπως ήταν αναμενόμενο, η Άγκυρα αντέδρασε με έντονο τρόπο: χαρακτήρισε άκυρη τη συμφωνία Αθήνας - Καΐρου, υποστήριξε πως η αναφερόμενη περιοχή βρίσκεται εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και προειδοποίησε πως στο σημείο εκείνο δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, επαναλαμβάνοντας πως θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. 

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η Άγκυρα ενημέρωσε την Αθήνα ότι ματαιώνονται οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες ήταν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νάντια Καλβίνο: Ενισχύει τη συνεργασία ΕΤΕπ-Ελλάδας για στρατηγικές επενδύσεις

Ο όμιλος ΕΤΕπ έχει επενδύσει σχεδόν 50 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το 1963, προωθώντας …