Ο Μάριο Βίττι επίτιμος δημότης Υδρας

ΕΦ.ΣΥΝ.

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στο νησί της Υδρας που ξεκινούν στις 23 Αυγούστου.

Aφιέρωμα στον σπουδαίο ποιητή Μίλτο Σαχτούρη αλλά και έκθεση φωτογραφίας του διακεκριμένου ελληνιστή Μάριο Βίττι, τον οποίο θα ανακηρύξει επίτιμο δημότη, οργανώνει ο Δήμος Υδρας, φέρνοντας κι αυτόν τον Αύγουστο άνεμο πολιτισμού στο γραφικό νησί.

● Την Κυριακή 23 Αυγούστου στις 9 μ.μ. η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Υδρας και η ομάδα των συντελεστών του Συμποσίου για τον Μίλτο Σαχτούρη οργανώνουν μια βραδιά-φόρο τιμής στον Λευτέρη Ξανθόπουλο, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στην αρχή του φετινού καλοκαιριού και ο οποίος ήταν ο πρωτεργάτης του περσινού αφιερώματος στον ποιητή με την υδραίικη καταγωγή. Στο θερινό σινεμά «Γαρδένια», η Κινηματογραφική Λέσχη Υδρας θα προβάλει την εμβληματική ταινία του σκηνοθέτη, ποιητή και πεζογράφου Λευτέρη Ξανθόπουλου «Καλή πατρίδα σύντροφε (1986 ). Θα προλογίσει ο Γιάννης Μπασκόζος, διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η σκηνοθέτρια Εύα Στεφανή και η μεταφράστρια Ρίτα Κολαΐτη. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα» (1978), ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου, όπου επιχειρεί να καταγράψει τους μύθους της ρωμιοσύνης, εντός και εκτός Ελλάδας.

● Στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς του Δήμου Υδρας και στον περίβολό της θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 24 Αυγούστου (12 το μεσημέρι) το λογοτεχνικό συμπόσιo «Κληρονόμος πουλιών, Μίλτος Σαχτούρης». Οι ποιητές Βερονίκη Δαλακούρα, Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Λίνα Τσουκαλά, Αργύρης Παλούκας, Χρήστος Δασκαλάκης θα διαβάσουν νέα, αδημοσίευτα ποιήματά τους, αφιερωμένα στον Μίλτο Σαχτούρη. Ο διάσημος σολίστας Φλώρος Φλωρίδης θα συνοδεύσει στο κλαρινέτο τις απαγγελίες των λογοτεχνών.

Αριστερά: Κυριάκος Ρόκος, «Τιμή στον ποιητή Μίλτο Σαχτούρη», 2004 Δεξιά: Γιάννης Ψυχοπαίδης, «Σαχτούρης», 1994

Συλλογή του καλλιτέχνη

Το βράδυ της ίδιας μέρας (9 μ.μ.) θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Κληρονόμος πουλιών, 15 καλλιτέχνες για τον Μίλτο Σαχτούρη» στα καταστήματα της Αγοράς, σε επιμέλεια της ιστορικού Τέχνης Ευγενίας Υφαντή και σχεδιασμό της έκθεσης από τον ζωγράφο Αλέξη Βερούκα. Από το έργο και τη μορφή του ποιητή έχουν εμπνευστεί οι εικαστικοί: Αλέξης Ακριθάκης, Μιχάλης Αναστασίου, Ελενα Βότση, Γιάννης Κόττης, Αφροδίτη Λίτη, Τάσος Μαντζαβίνος, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Ρένα Παπασπύρου, Εύα Περσάκη, Παναγιώτης Ράππας, Κυριάκος Ρόκος, Εδουάρδος Σακαγιάν, Νίκος Τρανός, Αλέκος Φασιανός, Γιάννης Ψυχοπαίδης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Ωρες λειτουργίας: 11.00-14.00 και 19.00-23.30.

● Την Τρίτη 25 Αυγούστου (στις 7 μ.μ.) στο Λογοτεχνικό Καφενείο της Αγοράς θα μιλήσουν για το έργο του Μίλτου Σαχτούρη η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, η Ιωάννα Ναούμ, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, ο Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, και ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Στη συνέχεια η μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά θα αναφερθεί στον μελοποιημένο Σαχτούρη, ενώ ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης θα παρουσιάσει στο πιάνο πρωτότυπη μουσική του, πάνω στο έργο του ποιητή.

● Την Τετάρτη 26 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στην ανακαινισμένη αίθουσα τέχνης και πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη» (παλιό λοιμοκαθαρτήριο) θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Γραφείο με θέα. Φωτογραφίες 1948 – 1981» του Μάριο Βίττι, ενώ στον ίδιο χώρο θα γίνει η εκδήλωση για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη της Υδρας. Για τον μεγάλο ελληνιστή θα μιλήσουν ο Διονύσης Καψάλης, ποιητής και διευθυντής του ΜΙΕΤ, η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, και ο Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

Στην έκθεση, που οργανώνεται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, μέσα από τις φωτογραφίες του Βίττι παρουσιάζονται πρόσωπα και πράγματα της λογοτεχνίας μας μιας τριακονταετίας, αλλά και του κοσμοπολίτικου λόγιου περιβάλλοντος στο οποίο έζησε ο συγγραφέας-φωτογράφος. Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενοι –ο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, ο Τζουζέπε Ουνγκαρέτι, o Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, η Μαργαρίτα Λυμπεράκη, ο Στρατής Τσίρκας, ο Τάκης Σινόπουλος κ.ά.– ζωντανεύουν στον μαυρόασπρο κόσμο του Μάριο Βίττι, στους δρόμους της Ρώμης, του Παρισιού και της Αθήνας ή σε εσωτερικούς χώρους. Διάρκεια έκθεσης μέχρι 14 Σεπτεμβρίου. Ωρες λειτουργίας: 11.00-14.00 και 19.00-22.00.

● Η έκθεση του Γιάννη Κόττη με τίτλο «Lockdown», με έργα μικρής κλίμακας που δημιουργήθηκαν στο σπίτι του καλλιτέχνη στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω του κορονοϊού, θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 27/8, στις 9.30 το βράδυ στον χώρο κεντρικού καφενείου του λιμανιού της Υδρας (Café Grande), σε επιμέλεια της Ελυας Τσουβελεκάκη.

● Ακόμα το Σάββατο 29 Αυγούστου στις 7 μ.μ. διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Η πολιτειακή υποδομή της προεπαναστατικής Υδρας και της υπόλοιπης Ελλάδας», με τον δήμαρχο του νησιού Γιώργο Κουκουδάκη, την καθηγήτρια Εγκληματολογίας Χριστίνα Ζαραφωνίτου, την καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου, τον υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας Μηνά Αντύπα και συντονιστή τον Ανδρέα Αδριανόπουλο στον εξώστη της ιστορικής οικίας Λάζαρου Κουντουριώτη στην Υδρα.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Τέλος χρόνου – Λήγει την Μ. Τρίτη η προθεσμία

Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία άλλη παράταση και στις …