Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP
Άμεση ήταν η αντίδραση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την απόφαση της Ρωσίας να εγκρίνει το εμβόλιο Sputnik - V για τον νέο κορονοϊό, πριν αυτό περάσει από όλα τα στάδια δοκιμών. Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που εγκρίνει επίσημα εμβόλιο για τον ιό, ωστόσο η κίνηση αυτή έχει θεωρηθεί πολύ βιαστική τόσο από Ρώσους επιστήμονες, όσο και από ξένους, αλλά και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Η τρίτη φάση δοκιμών, η οποία αφορά στον εμβολιασμό χιλιάδων ανθρώπων, απαιτεί πολλούς μήνες, ενώ η Ρωσία έχει κάνει δοκιμές μόνο τους τελευταίους δύο, ολοκληρώνοντας μόλις το 10% των δοκιμών.
Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ρωσικές αρχές, έτσι ώστε να αναθεωρήσουν την έγκριση του εμβολίου, ενώ δεν το συγκαταλέγει στη λίστα με τα έξι εμβόλια που βρίσκονται στην τρίτη φάση.
Επιστήμονες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ εφιστούν την προσοχή σχετικά με το εμβόλιο, ενώ ανάλογη ανακοίνωση έκάνε σήμερα και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπανς.
«Το θέμα δεν είναι ποιος θα είναι πρώτος, είναι να έχουμε ένα αποτελεσματικό, δοκιμασμένο και ως εκ τούτου ασφαλές εμβόλιο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, ενώ εξέφρασε ανησυχία σχετικά με το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς να δοκιμαστεί το εμβόλιο σε εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια ανθρώπους, καθώς αν κάτι πάει στραβά, θα δημιουργηθεί θανάσιμο πλήγμα.
Την ίδια γνώμη εξέφρασε και η Ένωση Οργανισμών για τις Κλινικές Δοκιμές της Ρωσίας, η οποία ζητά από τις ρωσικές αρχές να ανακαλέσουν την απόφαση έγκρισης του εμβολίου. Στις ΗΠΑ, ο ανώτερος επιδημιολόγος της χώρας, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε πως αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ παράλληλα η Ιζαμπέλ Αμπέρ, ερευνήτρια στο Γαλλικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, ανέφερε πως δεν έχουν γίνει γνωστά ούτε η μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν ούτε τα αποτελέσματα των δοκιμών των Ρώσων.
Ωστόσο, αρκετές είναι και οι θετικές αντιδράσεις απέναντι στο εμβόλιο. Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ανακοίνωσε σήμερα πως δέχεται να γίνει πειραματόζωο και να δοκιμάσει το εμβόλιο, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην προσπάθεια της Ρωσίας να καταπολεμήσει τον ιό.
Παράλληλα, το Ισραήλ δήλωσε πως θα εξετάσει το εμβόλιο και στην περίπτωση που το θεωρήσει ως ένα σοβαρό προϊόν, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ώστε να το αγοράσει.
Σύμφωνα πάντως, με τον Ρώσο υπουργό Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, το εμβόλιο θα είναι άμεσα διαθέσιμο, ενώ ανακοίνωσε σήμερα (Τετάρτη) πως οι μαζικές δοκιμές θα ξεκινήσουν από τον Οκτώβρη. Σε απάντηση προς όλους όσους εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με το εμβόλιο, ο υπουργός δήλωσε πως «φαίνεται ότι οι ξένοι συνάδελφοί μας αντιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ρωσικού φαρμάκου και εκφράζουν απολύτως αβάσιμες γνώμες».