Ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς, ενώ η Βηρυτός βράζει από οργή

Επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς, στη Βηρυτό

AP Photo/Felipe Dana

Ειρηνική πορεία και επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς της καταστροφικής έκρηξης που ισοπέδωση τη μισή Βηρυτό πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της πόλης, οι οποίοι τήρησαν και ενός λεπτού σιγή για τα θύματα. Η οργή ωστόσο παραμένει ξέχειλη, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και παρά την παραίτηση της κυβέρνησης του Λιβάνου και την παραδοχή του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ για τις ευθύνες του.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κι άλλοι νοσηλευόμενοι κατέληξαν στα νοσοκομεία, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 171, ενώ έχουν τραυματιστεί περίπου 6.000 άνθρωποι. Οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε περίπου 40. Πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

AP Photo/Felipe Dana

Η ειρηνική πορεία της Τρίτης, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από τρεις νύχτες βίαιων συγκρούσεων με την αστυνομία, δεκάδες συλλήψεις και τραυματισμούς, εξελίχθηκε σε διαδήλωση κατά όλου του πολιτικού συστήματος του Λιβάνου.

Οι πολίτες, που φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών ηγετών της χώρας, κρατούσαν και πλακάτ με το πρόσωπο του προέδρου, Μισέλ Αούν, και την επιγραφή: ΓΝΩΡΙΖΕ! Από κάτω έγραφε: «Μια κυβέρνηση φεύγει, μια άλλη θα έρθει. Θα συνεχίσουμε μέχρι να φύγει ο πρόεδρος και ο πρόεδρος της Βουλής».

Η αναφορά αυτή οφείλεται στα στοιχεία που ήρθαν στο φως, σύμφωνα με τα οποία αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν ενημερώσει από τον Ιούλιο την κυβέρνηση για τον κίνδυνο που εγκυμονούσε η αποθήκευση των 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Από κάτω έγραφε: «Μια κυβέρνηση φεύγει, μια άλλη θα έρθει. Θα συνεχίσουμε μέχρι να φύγει ο πρόεδρος και ο πρόεδρος της Βουλής».

Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν μέσω Twitter διαβεβαίωσε: «Υπόσχομαι σε όλους τους πολίτες που υποφέρουν ότι δεν θα ησυχάσω μέχρι να έρθουν όλα στο φως». Αλλά δεν φαίνεται να μπορεί να τους πείσει.

AP Photo/Felipe Dana

Στη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στο «σημείο μηδέν», εκεί δηλαδή όπου εξερράγησαν τα χημικά, διαβάστηκαν τα ονόματα των νεκρών, ενώ ήταν έκδηλες η οδύνη για τους θανάτους και η οργή των ανθρώπων που βρέθηκαν αντιμέτωπη με την καταστροφή ενώ ήδη πλήττονταν από τη φτώχεια, την οικονομική κρίση και τη διαφθορά. Η έκρηξη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

«Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν δούμε κρεμάλες» είπε ένας διαδηλωτής.

«Είναι καλό που παραιτήθηκε η κυβέρνηση, αλλά χρειαζόμαστε νέο αίμα, καθαρούς ανθρώπους», δήλωσε ένας άλλος.

«Είναι όλοι τους απατεώνες», πρόσθεσε ένας άλλος. «Δεν είδα ούτε έναν βουλευτή να επισκέπτεται την περιοχή».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αντέχει η ΕΕ νέα διεύρυνση προς τα ανατολικά;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει ξανά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της διεύρυνσης, 20 χρόνια …