Λευκορωσία: Πραγματικές σφαίρες κατά διαδηλωτών, στις 6.000 οι συλλήψεις

Δεν πτοούνται οι διαδηλωτές στη Λευκορωσία, παρά την άγρια καταστολή, την ώρα που οι ηγέτες της αντιπολίτευσης φυλακίστηκαν ή έφυγαν από τη χώρα.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν για ακόμα μία μέρα στους δρόμους της πρωτεύουσας και τουλάχιστον πέντε πόλεις καταγγέλλοντας τα εκλογικά αποτελέσματα που ανέδειξαν ξανά νικητή τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, γνωστό και ως «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης».

Σε πολλές περιοχές του Μινσκ, ομάδες εκατοντάδων ατόμων σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες, ενώ οδηγοί χρησιμοποίησαν τα αυτοκίνητά τους για να εμποδίσουν τη διέλευση αστυνομικών οχημάτων.

Το μεσημέρι, δεκάδες γυναίκες, ντυμένες στα λευκά και κρατώντας λουλούδια, σχημάτισαν αλυσίδα στο κέντρο της πρωτεύουσας. «Η αγάπη δεν επιβάλλεται με τη βία», ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πανό. Το πλήθος αποχώρησε προτού επέμβουν οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας.

Ap photo

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, επίσης, μπροστά από κέντρο κράτησης στο Μινσκ, επιχειρώντας να μάθουν νέα για δικούς τους ανθρώπους που είχαν πιθανόν συλληφθεί.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σήμερα σε περίπου 1.000 που συνολικά ξεπέρασαν τις 6.000 από την Κυριακή, χωρίς να είναι γνωστό πόσοι παραμένουν υπό κράτηση. Οργανώσεις καταγγέλλουν επίσης τις συλλήψεις δημοσιογράφων, ανεξάρτητων ή της αντιπολίτευσης.

Από το βράδυ της Κυριακής, η αστυνομία κάνει χρήση βομβών κρότου λάμψης και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τα πλήθη των διαδηλωτών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εκατοντάδες. Πολλά βίντεο με βίαιες επιθέσεις αστυνομικών κατά διαδηλωτών αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο Μπρεστ μάλιστα η αστυνομία έκανε χρήση και πραγματικών πυρών εναντίον των διαδηλωτών, επειδή σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ήταν «επιθετικοί», οπλισμένοι με μεταλλικές ράβδους.

Ap photo

«Δεν έχουν υπάρξει ποτέ διαδηλώσεις τέτοιου μεγέθους και τέτοιας διάρκειας και δεν έχει ποτέ υπάρξει (καταστολή) τέτοιας βιαιότητας», λέει ο Όλεγκ Γκούλακ, της Επιτροπής του Ελσίνκι στη Λευκορωσία, μιας ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το όργιο καταστολής και το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα της κάλπης θα βρεθεί στο τραπέζι των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ε.Ε. την Παρασκευή, ενώ οι Βρυξέλλες απειλούν με κυρώσεις εναντίον του Μινσκ λόγω της εκλογικής νοθείας. 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αναρτήθηκαν οι πίνακες με όλες τις τιμές ρεύματος Μαιου 2024

Αναρτήθηκαν οι πίνακες με όλες τις τιμές ρεύματος Μαΐου 2024, που προσφέρονται από τους προμηθευτές …