Κόπηκε στα δύο το τάνκερ που προκάλεσε οικολογική καταστροφή στον Μαυρίκιο

AP Photo/ Kooghen Modeliar-Vyapooree-L'express Maurice

Καύσιμα συνεχίζουν να χύνονται στον Ινδικό Ωκεανό, ανοιχτά του νησιωτικού συμπλέγματος του Μαυρίκιου από τις 25 Αυγούστου που προσάραξε ιαπωνικό πετρελαιοφόρο τάνκερ, το οποίο κόπηκε στα δύο σήμερα Σάββατο 15 Αυγούστου, ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση άντλησης του περιεχομένου του.

Η επιχείρηση καθαρισμού των υδάτων έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες, ενώ ειδικά σκάφη αντλούν τα καύσιμα από τις δεξαμενές του, ωστόσο έχουν ήδη διαρρεύσει μεγάλες ποσότητες καυσίμων και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η ζημία στους κοραλλιογενείς υφάλους και το οικοσύστημα της περιοχής μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες.

Από την επιχείρηση καθαρισμού των υδάτων από τα καύσιμα

AP Photo/ Kooghen Modeliar-Vyapooree-L'express Maurice

Το ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο MV Wakashio έπεσε σε ύφαλο στις 25 Ιουλίου και το κύτος του άρχισε να σπάει μετά από ημέρες , εξαιτίας της κακοκαιρίας και των δυνατών κυμάτων. Περίπου 1.000 τόνοι καυσίμων άρχισαν να διαρρέουν στις 6 Αυγούστου. Συνολικά μετέφερε 3.000 τόνους καυσίμων.

Η κυβέρνηση του Μαυρίκιου έχει κατηγορηθεί ότι άργησε πολύ να λάβει μέτρα ώστε να αδειάσει το πλοίο από τα καύσιμα, με τον πρωθυπουργό Πραβίντ Τζουγκνόθ να υποστηρίζει ότι η κακοκαιρία δεν επέτρεψε να αναληφθεί άμεσα δράση.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου, Nagashiki Shipping, από την οποία η κυβέρνηση του Μαυρίκιου ζητά αποζημίωση, δήλωσε ότι ακόμη κάποιες ποσότητες καυσίμου παραμένουν στο πλοίο μετά την άντληση και ότι κάνει έρευνα γιατί το πωσε ότι ακλοίο εξετράπη της πορείας του και έπεσε στον ύφαλο, ενώ έπρεπε να μείνει τουλάχιστον 10 μίλια από την ακτή. 

Η εταιρεία έστειλε εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν στον καθαρισμό των ζημιών ενώ ομάδα Ιαπώνων αξιωματούχων και ειδικών θα μεταβεί στον Μαυρίκιο για να αποτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής από τη διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα. Ο Ιάπωνας υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι πρόκειται για μια σοβαρή κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια βιοποικιλότητας. 

Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για τη χειρότερη οικολογική καταστροφή στη χώρα, η οποία βασίζεται στον τουρισμό και το φυσικό περιβάλλον της για να εξασφαλίσει εισόδημα για τους περίπου 1,3 εκατ. κατοίκους της.

Η μετακίνηση του πλοίου θα είναι μια πολύ ευαίσθητη επιχείρηση και αναμένεται να πάρει μήνες. Η Γαλλία, αποικία της οποίας υπήρξε κάποτε ο Μαυρίκιος, έχει πει ότι θα βοηθήσει με τον καθαρισμό.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γεωργούλης: Αν δεν ήμουν αθώος δεν θα κατέβαινα υποψήφιος

Η πενταετία ήταν δημιουργική και προσέφερα μέσα στο ευρωκοινοβούλιο, τόνισε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και εκ νέου …