Φόβοι για πραξικόπημα στο Μαλί, στρατιώτες συνέλαβαν πρόεδρο και πρωθυπουργό

Στρατιωτική στάση είναι σε εξέλιξη στο Μαλί, όπου έχουν συλληφθεί ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της αφρικανικής χώρας και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδο στο Κατί. Προς το παρόν δεν είναι σαφές πόσοι στρατιώτες εμπλέκονται στη στάση, ωστόσο εκπρόσωποι κατά της κυβέρνησης της χώρας μιλούν για λαϊκή εξέγερση κατά του προέδρου της χώρας.

Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης ακούγονταν πυροβολισμοί στη βάση του Κατί, περίπου 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, από την οποία προέρχονται οι στρατιωτικοί που ξεκίνησαν τη στάση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στρατιώτες μπήκαν στην πρωτεύουσα της χώρας Μπαμακό, συνέλαβαν υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και τον πρωθυπουργό, Μπούμπου Σισέ.

Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ξεχύθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μπαμακό για να «γιορτάσουν» την κίνηση των στρατιωτικών, δηλώνοντας ότι είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσει ο πρόεδρος Κεϊτά.

AP Photo/Mohamed Salaha

Αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός Μπουμπού Σισέ, είχε εκδώσει μια λακωνική ανακοίνωση με την οποία ζητούσε τη διεξαγωγή διαλόγου για να τερματιστεί η κρίση, χωρίς να διευκρινίζει με ποιους θέλει να κάνει διάλογο. «Το ξέσπασμα που παρατηρείται αντικατοπτρίζει μια κάποια απογοήτευση που μπορεί να είναι δικαιολογημένη», σχολίαζε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Δυτικούς διπλωμάτες, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Μπαμακό, γύρω από το Μνημείο της Ανεξαρτηρίας, επιτέθηκαν στα γραφεία του υπουργείου Δικαιοσύνης και έβαλαν φωτιά.

Επίσης, άλλα κυβερνητικά κτίρια αλλά και τα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης ORTM  εκκενώθηκαν και ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού. Το κανάλι έχει σταματήσει να μεταδίδει πρόγραμμα.

Σύμφωνα με μάρτυρες, ένοπλοι απέκλεισαν την πρόσβαση σε δύο γέφυρες του ποταμού Νίγηρα.

Καταδικάζει η Αφρικανική Ένωση

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (AU) Μούσα Φάκι Μαχάματ καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τη σύλληψη του προέδρου και του πρωθυπουργού του Μαλί από στασιαστές στρατιώτες, ζητώντας της άμεση απελευθέρωσή τους.

Ωστόσο, ο συνασπισμός που οργάνωνε τις τελευταίες ημέρες μαζικές κινητοποιήσεις στη χώρα, ζητώντας την παραίτηση του Κεϊτά, υποστηρίζει ότι η σύλληψη του προέδρου από τους στασιαστές «δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα αλλά λαϊκή εξέγερση». 

«Ο ΙΒΚ δεν ήθελε να ακούσει τον λαό. Προτείναμε εναλλακτικές λύσεις αλλά εκείνος απάντησε με δολοφονίες», είπε ο Νουχούμ Τόγκο, εκπρόσωπος του συνασπισμού M5-RFP, αναφερόμενος στον πρόεδρο με τα αρχικά του ονόματός του.

Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε επίσης τα γεγονότα τα οποία χαρακτήρισε «απόπειρα πραξικοπήματος».

«Η Ε.Ε. καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος και απορρίπτει κάθε αντισυνταγματική αλλαγή. Δεν μπορεί,σε καμία περίπτωση, να είναι αυτή η απάντηση στη βαθιά κοινωνικοπολιτική κρίση που πλήττει το Μαλί εδώ και πολλούς μήνες», ανέφερε.

Για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Μαλί συγκλήθηκε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών.

Επίσης στο ζήτημα παρενέβη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει κατηγορηματικά αυτές τις ενέργειες και ζητά την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και του κράτους δικαίου στο Μαλί», ανέφερε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία τονίζει ότι ο γ.γ. του Οργανισμού «ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του προέδρου Κεϊτά και των μελών της κυβέρνησής του», καλώντας όλες τις πλευρές και ιδίως τις δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας «να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Ο Γκουτέρες εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή του στην Αφρικανική Ένωση και στην ECOWAS, στην προσπάθειά που καταβάλλουν ώστε να καταλήξουν σε μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Ήδη Γαλλία και ΗΠΑ έχουν εκδώσει ανακοινώσεις με τις οποίες καταδίκασαν τη στάση ενώ η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) κάλεσε τους στρατιώτες να επιστρέψουν στους στρατώνες τους. Ο Στεφάν Ντουζαρίτς, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες «καλεί όλους τους Μαλινέζους να διαφυλάξουν την ακεραιότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς» της χώρας τους.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των ξένων χωρών έχουν ήδη καλέσει τους πολίτες τους που ζουν στη χώρα να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Να σημειωθεί ότι η Γαλλία έχει αναπτύξει 5.100 στρατιώτες στην περιοχή, στο πλαίσιο της επιχείρησης Μπαρκάν κατά των τζιχαντιστών.

Η εξέγερση του 2012

Εξέγερση στη βάση στο Κατί είχε οδηγήσει το 2012 σε πραξικόπημα που είχε ανατρέψει τον τότε πρόεδρο Αμαντού Τουμανί Τουρέ και είχε συμβάλει στο να πέσει το βόρειο Μαλί στα χέρια μαχητικών τζιχαντιστών.

Αντίπαλοι του σημερινού προέδρου, του Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, έχουν πραγματοποιήσει από τον Ιούνιο μαζικές διαδηλώσεις ζητώντας την παραίτησή του Κεϊτά, κατηγορώντας τον ότι απέτυχε να αποκαταστήσει την ασφάλεια και να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΠΕΚΑ: Αυξημένο επίδομα σε 59.000 μητέρες – Τη Μεγάλη Τρίτη η καταβολή

Οι 58.912 γυναίκες που γέννησαν εντός του 2023 και έχουν λάβει ήδη το πλήρες ποσό …