Γερμανοκυπριακή κόντρα για το… χαλούμι - Στο ψυγείο βάζει το θέμα το Βερολίνο

Στη μη επικύρωση της ευρωκαναδικής εμπορικής συμφωνίας CETA από την κυπριακή Βουλή με το επιχείρημα ότι δεν προστατεύονται επαρκώς το κυπριακό τυρί χαλούμι και άλλα αγροτικά προϊόντα του νησιού αναφέρεται η Tageszeitung υπό τον τίτλο «Η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει σε υπαναχώρηση» (της Λευκωσίας).

«Παρότι το κυπριακό Κοινοβούλιο απέρριψε την ευρωκαναδική εμπορική συμφωνία CETA, η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέες διαπραγματεύσεις. Αυτό προκύπτει από απάντηση σε επερώτηση της βουλευτή των Πρασίνων Καταρίνα Ντρέγκε. Δεδομένου ότι η Γερμανία έχει στην παρούσα φάση την προεδρία της ΕΕ, η γερμανική κυβέρνηση έχει τώρα ρόλο κλειδί στο ζήτημα. 

[…] Η Ντρέγκε ήθελε να μάθει, εάν η γερμανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη για επαναδιαπραγματεύσεις. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας Ούλριχ Νούσμπαουμ απάντησε στο ερώτημα με μια και μοναδική φράση: «Στην παρούσα φάση η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι σχετικές εσωτερικές διαβουλεύσεις στην Κύπρο δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί». Αυτό σημαίνει: η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία. Μέχρι στιγμής η Ceta έχει επικυρωθεί από μόλις 15 χώρες μέλη της ΕΕ. Στη Γερμανία η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, διότι εκκρεμεί απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Εδώ στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως τη Γαλλία και την Ιταλία υπάρχουν κοινωνικές και κοινοβουλευτικές αντιστάσεις επί της συμφωνίας».

 

Πηγή: Πηγή: DW - Κώστας Συμεωνίδης


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Διεθνείς αγορές: Αναταραχή από τις προβλέψεις για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Μετά τις προβλέψεις της Fed για αύξηση του πληθωρισμού το 2025, το ιδανικό αυτό σενάριο …