ΣΥΡΙΖΑ: Κρύβεστε πίσω από τη μάσκα • Κίνημα Αλλαγής: Θράσος και ανεπεξέργαστα μέτρα • ΚΚΕ: Λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα • Ελληνική Λύση: Αντιφάσεις • ΜέΡΑ25: Απογοητευτική εικόνα
Στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά την ενημέρωση των επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων εν μέσω πανδημίας. Βασικό σημείο κριτικής, το μέγεθος των αιθουσών σε αντιστοιχία με τον αριθμό των μαθητών, ενώ η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη χρήση μάσκας.
Η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, ενώ επανέλαβε ότι οι τελικές αποφάσεις για την ακριβή ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς θα αποφασιστεί την 1η Σεπτεμβρίου.
Οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας
Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι «υλοποιείται η συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων και επισημάνσεων που έγιναν αναφορικά με το άνοιγμα των εκπαιδευτικών μονάδων», αναφέροντας ότι δίνεται έκτακτο κονδύλι από τον Προϋπολογισμό για τα ολοήμερα σχολεία, για επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών και για να καλυφθούν οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και για να καλυφθούν οι ανάγκες τηλε-εκπαίδευσης για τα παιδιά που θα βρίσκονται σπίτι επειδή τα ίδια βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Επιπλέον, είπε, έχουν προβλεφθεί δειγματοληπτικά τεστ για εκπαιδευτικούς στη βάση του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ, ότι θα δοθούν δωρεάν μάσκες και αντισηπτικά, ότι θα υπάρχει σχολαστική καθαριότητα και μετά το πέρας των σχολείων και κατά τη διάρκεια λειτουργίας αυτών, ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες για το διορισμό 10.500 μόνιμων εκπαιδευτικών.
Αν και έχει δεχθεί κριτική για τη δήλωσή της ότι στη χώρα ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη είναι 17, όσο και για την απουσία πρόβλεψης για το πώς θα τηρηθούν οι αποστάσεις όταν στις σχολικές αίθουσες των 30 τ.μ. βρίσκονται 22 ή και 25 παιδιά, η Νίκη Κεραμέως επέμεινε να χρησιμοποιεί μέσους όρους λέγοντας ότι στις πολυπληθέστερες περιοχές της Ελλάδας, οι μαθητές είναι από 18 έως 22 ανά τμήμα, κατά μέσο όρο, ανά βαθμίδα.
Επίσης, σχολιάζοντας το ζήτημα που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για 15 παιδιά ανά σχολική αίθουσα, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «ουδείς αναφέρει πως ο ελάχιστος αριθμός μαθητών έχει προσδιοριστεί στα 15 παιδιά στην Α' Δημοτικού».
Όσον αφορά το θέμα της χρήσης μάσκας, είπε ότι «ομοφώνως οι ειδικοί συμφώνησαν στην πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων με τα αυξημένα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Η μάσκα είναι σημαντικό και πολύτιμο εργαλείο. Σε καιρό πανδημίας, το να λες ότι δεν φοράω μάσκα, είναι σαν να λες ότι δεν φοράω ζώνη στο αυτοκίνητο».
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, στο θέμα της χρήσης μάσκας και της πιθανής μη συμμόρφωσης κάποιων μαθητών, είχε αναφερθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, που είπε ότι «εάν δεν φορά κάποιος μάσκα, δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμμαθητές του στην τάξη. Το πλέγμα των μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων -που φυσικά θα υπάρχει- θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Αλλά σε μεγάλο βαθμό, μην κρυβόμαστε, εξαρτάται από το κάθε σχολείο, από τον εκπαιδευτικό και γι' αυτό τους θέλουμε όλους συμμάχους και πρεσβευτές όλων αυτών των πολιτικών που εφαρμόζουμε, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας».
ΣΥΡΙΖΑ: Κρύβεστε πίσω από τη μάσκα
Ο Νίκος Φίλης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι η ίδια η Βουλή έπρεπε να ενημερωθεί από τους εκπαιδευτικούς και τους λοιμωξιολόγους, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε το προηγούμενο διάστημα για τον τρόπο που θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία, παρά το γεγονός ότι το κύμα αύξησης των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενο.
«Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τη μάσκα. Βεβαίως η μάσκα είναι αναγκαία αλλά δεν αρκεί. Σωστό να υπάρχουν και αντισηπτικά στα σχολεία. Υπάρχει όμως και μια τρίτη και πολύ σοβαρή παράμετρος. Είναι οι αποστάσεις. Με τμήματα των 25 και 27 παιδιών σε τάξεις των 30 τ.μ., πώς θα δοθεί η μάχη αποτελεσματικά και με ασφάλεια; Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία απάντηση σε αυτό το θέμα», επισήμανε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά φοιτούν σε τμήματα άνω των 17 μαθητών και είναι στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Κίνημα Αλλαγής: Θράσος και ανεπεξέργαστα μέτρα
«Θέλει θράσος να επιβάλλετε μέτρα ανεπεξέργαστα, έωλα κρυβόμενη πίσω από την εσχάτως φορεμένη μάσκα σας, για να καλύψετε τη σοβαρή ανεπάρκεια και ανετοιμότητα του υπουργείου», υποστήριξε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής η Χαρά Κεφαλίδου.
«Είχατε 70 ημέρες να δουλέψετε, να συζητήσετε, να επεξεργαστείτε και να προετοιμάσετε ένα σχέδιο», πρόσθεσε, κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας ότι σπατάλησε το προηγούμενο διάστημα για να διορίσει δικούς του, κομματικούς Διευθυντές Εκπαίδευσης.
«Σε όλη την Ευρώπη αποφασίζονται και εφαρμόζονται συνδυαστικά μέτρα με τήρηση αποστάσεων, μικρότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές, περισσότερες σχολικές αίθουσες, εκ περιτροπής διδασκαλία, προσλήψεις εκπαιδευτικών, επιμορφώσεις γονέων και εκπαιδευτικών, προσαρμοσμένα μέτρα ανά Περιφέρεια και όχι μόνο οριζόντια, τήρηση αυστηρών υγειονομικών προδιαγραφών κ.ά. Δυστυχώς, η Ελλάδα, το παγκόσμιο παράδειγμα, έχει ένα υπουργείο Παιδείας που αυτοσχεδιάζει», είπε η Χαρά Κεφαλίδου.
ΚΚΕ: Λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα
«Το ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία αλλά με ποιον τρόπο πρέπει να ανοίξουν», επισήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής που κατηγόρησε την κυβέρνηση για άνευ προηγουμένου και χυδαία στοχοποίηση της νεολαίας για την εξέλιξη της πανδημίας, στοχοποίηση που γίνεται για να αποσείσει τις κυβερνητικές ευθύνες.
«Η κυβέρνηση όσο και αν προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της και όσο και αν το κουνάει στους νέους και τον ελληνικό λαό, οι δικές της ευθύνες είναι βαρύτατες γιατί επέτρεψε να γίνουν λάστιχο να υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό, τις μεταφορές, στα εργοστάσια και σε πολλούς εργασιακούς χώρους που κινείται και εργάζεται και νεολαία. Ασφαλώς και πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία αλλά με προϋποθέσεις ώστε να περιφρουρηθούν τα δικαιώματα της νέας γενιάς και στη μόρφωση και στη ζωή», πρόσθεσε.
«Το κυβερνητικό σχέδιο εξαντλείται στη χρήση της μάσκας με επίκληση και σήμερα της ατομικής ευθύνης που αυτή τη φορά απευθύνεται στα νήπια και τους μαθητές του Δημοτικού» επισήμανε, ενώ η κυβέρνηση, είπε, πρέπει να απαντήσει πως ενώ τον περασμένο Ιούνιο, με σχεδόν μηδενικά κρούσματα, τα σχολεία επαναλειτούργησαν με ανώτατο αριθμό 15 μαθητών ανά τμήμα, τώρα, με πάνω από 200 κρούσματα τη μέρα, θα επιτραπεί να λειτουργήσουν τάξεις με 20, με 25 και με 27 μαθητές.
Ελληνική Λύση: Αντιφάσεις
Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου μίλησε για αντιφάσεις στην πολιτική της κυβέρνησης αν και ο κόσμος θέλει απαντήσεις, για το αν προστατεύει και πόσο η μάσκα, για την τήρηση των αποστάσεων στις τάξεις.
«Το μόνο που ξέρουμε είναι πως οι μαθητές πρέπει να φορούν μάσκα την ώρα του μαθήματος αλλά όχι στο διάλειμμα που τα παιδιά δεν τηρούν αποστάσεις. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τη διάταξη των μαθητών στα θρανία. Αυτά ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα», είπε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προνοήσει για την εκ περιτροπής διδασκαλία, τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, την εντατικοποίηση της ενισχυτικής διδασκαλίας, τη διενέργεια δωρεάν τεστ για δασκάλους και καθηγητές.
Επίσης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις διατύπωσε για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους μαθητές του Δημοτικού ώστε να μην αποβεί επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών.
ΜέΡΑ25: Απογοητευτική εικόνα
Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα είπε πως η εικόνα σήμερα στα σχολεία είναι απογοητευτική. Επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει όριο 15 μαθητών ανά τμήμα, πρόσληψη εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες διάσπασης των τμημάτων, εξασφάλιση υποδομών στέγασης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ακόμη και σε άλλα κτήρια, παρουσία προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία στα ωράρια που βρίσκονται μέσα μαθητές.