Παιχνίδι με τον χρόνο |

Για το πρωί της Παρασκευής διακόπηκε η συζήτηση στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βερολίνο, που θα εξέταζε την επιβολή δέσμης κυρώσεων απέναντι στην ακραία τουρκική προκλητικότητα.

Αποφάσεις έτσι κι αλλιώς δεν αναμένονταν λόγω του άτυπου χαρακτήρα της διήμερης συνεδρίασης με τους ευρωπαίους ηγέτες να έχουν κάνει εδώ και ημέρες γνωστό πως αν τελικά παρθούν αποφάσεις για κυρώσεις αυτό θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ευρωπαίοι υπουργοί επρόκειτο να συζητήσουν «διεξοδικά» το απόγευμα της Πέμπτης για τις σχέσεις «στο σύνολο τους» ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία, όπως επίσης και για το ποια στρατηγική σχέση θέλει να έχει η Ε.Ε. με αυτή τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα ενημέρωνε τους συναδέλφους του για τις πρόσφατες συνομιλίες του σε Αθήνα και Άγκυρα. 

Την Παρασκευή, αναμένεται ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, να παρουσιάσει εναλλακτικές δυνατότητες που έχει επεξεργαστεί για μέτρα σε βάρος της Τουρκίας.

Πέραν αυτού, το Βερολίνο θεωρεί ότι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας σε αυτή τη φάση θα τορπίλιζαν την όποια προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Πιο επιθετική έναντι του Βερολίνου ήταν η αντίδραση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών. «Νομίζω ότι σιγά- σιγά πρέπει να ξυπνήσει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας. Χρειαζόμαστε ένα "reality check" και η Ε.Ε. πρέπει να δείξει μια σαφή στάση, όταν η Άγκυρα συμπεριφέρεται έτσι και παρουσιάζει τέτοια ρητορική και τέτοια μέτρα, όπως αυτή τη στιγμή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία παραβιάζει με τις ενέργειές της το Διεθνές Δίκαιο, ο Αυστριακός υπουργός ανέφερε ότι χρειάζεται διάλογος μεταξύ των πλευρών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στις σχετικές συμβάσεις.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, εμφανίστηκε προσεκτικός στο θέμα των κυρώσεων. 

Τη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, όταν τον ρώτησαν εάν θα πει «ναι» σε κυρώσεις για τη Λευκορωσία σε περίπτωση που δεν αποφασιστούν κυρώσεις και για την Τουρκία. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ μίλησε για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κατά χωρών-μελών της Ε.Ε. και είπε ότι το διακύβευμα είναι η αξιοπιστία της Ευρώπης. Η αλληλεγγύη της Ε.Ε. πρέπει να είναι πραγματική και ουσιαστική, υπογράμμισε.

Για την στάση της Ελλάδας θα ενημερώσει τους ομολόγους του ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με την πρόεδρο Βουλής Αντιπροσώπων Κυπριακής Δημοκρατίας

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι νεότερες εξελίξεις στο Κυπριακό Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης …