Πακέτο κλιμακούμενων κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία, αν επειμείνει στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, συζήτησαν χθες Παρασκευή, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, δίνοντας περιθώριο ενός μήνα στην Άγκυρα. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και είπε πως η αποκλιμάκωση είναι βασική προϋπόθεση για να υπάρξει διάλογος.
«Η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το Συμβούλιο. Μία κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική έως το Συμβούλιο Κορυφής που θα εξετάσει το ζήτημα των κυρώσεων.
Διπλωματικές πηγές, ανέφεραν ότι η στήριξη στις ελληνικές και κυπριακές θέσεις σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα ήταν ομόθυμη.
Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Ολλανδία στήριξαν πλήρως κι έβαλαν «πλάτη» για την Ελλάδα, ενώ περισσότερο επιφυλακτικές εμφανίστηκαν η Γερμανία και η Μάλτα. Καμία όμως από τις χώρες της Ε.Ε δε δημιούργησε πρόβλημα εκφράζοντας αντιρρήσεις για το κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος κυρώσεων που παρουσίασε ο Μπορέλ στους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες
5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
Πηγή: skai.gr