Turkish Defense Ministry via AP
Ιδιαίτερα κρίσιμο αναμένεται το διάστημα μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 24-25 Σεπτεμβρίου εκτιμούν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα. Μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ ενώ η ένταση στη Μεσόγειο πυροδοτεί κούρσα εξοπλισμών.
Μακρία από ένα βήμα αποκλιμάκωσης συνεχίζονται να βρίσκονται οι ελληνουτουρκικές σχέσεις με την Άγκυρα να φροντίζει να δυναμιτίζει το κλίμα σχεδόν σε καθημερινή βάση. «Η Ελλάδα είναι ένα πειρατικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP) Ομέρ Τσελίκ, συντηρώντας τους υψηλούς τόνους απέναντι στη χώρα μας.
Ο Τούρκος αξιωματούχος, τη στιγμή που η ένταση στην περιοχή παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ισχυρίζεται πως η «Ελλάδα προσπαθεί να κάνει πράγματα πέρα από τις δυνάμεις της» ενώ όσον αφορά τις ενέργειες της Άγκυρας και τις παράνομες δραστηριότητές της λέει πως οι έρευνες που πραγματοποιεί στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται σε «θαλάσσια περιοχή της δικαιοδοσίας μας» και «αυτό δεν αφορά καθόλου την Αθήνα». Μάλιστα απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα επαναλαμβάνει πως «αν ψάχνετε για έναν αξιόπιστο συνομιλητή, αυτός δεν είναι άλλος από την Τουρκία».
Οι Τούρκοι θέτουν στο τραπέζι και θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ενώ με νέα Navtex για το «Ορούτς Ρέις» κοντά στο Καστελόριζο, η τουρκική κυβέρνηση επεκτείνει το πεδίο των αξιώσεών της από τα Δωδεκάνησα μέχρι τη Λέσβο.
Η ελληνική πλευρά απάντησε με αντι-NAVTEX την οποία εξέδωσε ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου. Σε αυτή τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική NAVTEX, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ανησυχία στην Ευρώπη
H συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας εντείνει την ανησυχία στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία.
«Κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ με απειλές ή κραυγές. Ψάχνουμε έναν τρόπο να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην Τουρκία» δήλωσε (Alpha) ο ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Αν στις 25 βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση είναι λογικό να επιβληθούν κυρώσεις. Αυτή τη στιγμή όλο το πλέγμα των κυρώσεων είναι πάνω στο τραπέζι».
Εξοπλισμοί και μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία
Η αυξανόμενη ένταση με ευθύνη της Τουρκίας φέρνει πιο κοντά νέες παραγγελίες εξοπλισμών και στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που η οικονομία της είναι ιδιαίτερη εύθραυστη και αναιμική, εξαιτίας και της πανδημίας του κορονοϊού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το πακέτο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου ενώ ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο κονδύλι που θα διατεθεί για τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων με εξοπλιστικά- και όχι μόνο- προγράμματα.
Και ενώ η Αθήνα ετοιμάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, στην απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Αναστασιάδης χαιρετίζει την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων εκτιμώντας πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που ενισχύει περαιτέρω τη διμερή σχέση ασφάλειας μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ.
Η απόφαση των ΗΠΑ προκάλεσε την ενόχληση της Τουρκίας με το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας να δηλώνει πως σε «μια περίοδο που γίνονται προσπάθειες αποκλιμάκωσης, η απόφαση των ΗΠΑ δηλητηριάζει το ειρηνικό περιβάλλον» και απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες με αντίμετρα.
«Η απόφαση των ΗΠΑ αγνοεί την ισότητα και την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί. Είναι βέβαιο ότι θα πλήξει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος», σημειώνει και υπογραμμίζει πως «είναι ασύμβατη με το πνεύμα της συμμαχίας».
Die Welt: Ο Ερντογάν ήθελε να προκληθεί θερμό επεισόδιο
Με την Άγκυρα να επιμένει επί μέρες στον πόλεμο νεύρων, η αποκάλυψη της Die Welt (01/09) προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα ο Ερντογάν ήθελε πριν από λίγες ημέρες να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος.
Η Welt, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές της γείτονος, σημειώνει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο στη Μεσόγειο χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες όμως έλαβε αρνητική απάντηση. Η επόμενη ιδέα, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, ήταν να καταρριφθεί ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος με τον πιλότο να κάνει χρήση του καθίσματος εκτόξευσης για να σωθεί. Και η περίπτωση αυτή απορρίφθηκε από τους Τούρκος στρατηγούς, αναφέρει η Die Welt.
► Να σημειώσουμε πως αναμένεται να καταπλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ». Την Τετάρτη (02/09) αναμένεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλ. Παρλί και στις 10 του μήνα αναμένεται συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Εμ. Μακρόν στη σύνοδο Med 7 που θα γίνει στην Κορσική, όπου πέραν των εξοπλιστικών αναμένεται να κλείσει και το θέμα της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.