Ποιες σχολές προτιμήθηκαν στις φετινές πανελλαδικές

Πρώτες η Ιατρική και η Νομική της Αθήνας, ακολουθεί η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ ● Σε υψηλές θέσεις και τα Τμήματα Ψυχολογίας ● Βασικό κριτήριο των υποψηφίων οι δυνατότητες εξασφάλισης εργασίας ● Εντυπωσιακή ήταν φέτος η αναβίωση των Σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων και εξίσου εντυπωσιακή η άνοδος των Σχολών Διοίκησης Τουρισμού.

Στον δρόμο που οδηγεί με τις περισσότερες δυνατές εγγυήσεις στην αγορά εργασίας παραμένουν σταθερά οι υποψήφιοι των πανελλαδικών και μάλιστα από χρόνο σε χρόνο εμφανίζονται πιο καλά ενημερωμένοι, ρεαλιστές αλλά και αποφασισμένοι. Επιστήμες Πληροφορικής, Οικονομίας, Ψυχολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό προτιμήσεων, ενώ οι Ιατρικές και οι Νομικές παραμένουν πρώτη επιλογή για εκείνους που διεκδικούν πτυχία κύρους. Κατά τ’ άλλα, το στίγμα της κρίσης γίνεται κι αυτό πιο έντονο, κρατώντας τον μεγαλύτερο φοιτητικό πληθυσμό στα αστικά κέντρα, κοντά στις εστίες τους.

Τα στατιστικά των επιλογών που δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους οι φετινοί υποψήφιοι επιβεβαιώνουν ουσιαστικά την εικόνα που έδωσαν πριν από λίγες μέρες και οι βάσεις. Ολες οι διακυμάνσεις, είτε στην αγορά εργασίας είτε ειδικότερα σε διάφορους κλάδους, αρνητικές ή θετικές, έχουν άμεση επίδραση στις προτιμήσεις των υποψήφιων φοιτητών.

Ναι, φυσικά, οι Ιατρικές και Νομικές παραμένουν στο βάθρο της πρώτης επιλογής και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Είναι για συγκεκριμένο αριθμό υποψηφίων και είναι λίγες σχολές. Πρώτη σε προτιμήσεις σχολή είναι η Ιατρική του ΕΚΠΑ, με 1.985 υποψηφίους να την έχουν επιλέξει ως πρώτη προτίμηση, ενώ αποτέλεσε δεύτερη προτίμηση για 277 άτομα, τρίτη προτίμηση για 137 και άλλη σειρά για 890 άτομα. Συνολικά την επέλεξαν 3.289 άτομα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Νομική, επίσης του ΕΚΠΑ, που συγκέντρωσε 1.822 πρώτες προτιμήσεις. Αλλοι 209 την είχαν ως δεύτερη, 319 ως τρίτη επιλογή και 1.886 σε άλλη θέση. Συνολικά την προτίμησαν 4.236 άτομα.

Στις δημοφιλέστερες υψηλόβαθμες εντάσσεται και η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ που συγκέντρωσε 1.550 πρώτες προτιμήσεις και είναι το άρμα στο πεδίο σπουδών που εξακολουθεί να προσελκύει πλήθος νέων με φιλόδοξα επαγγελματικά σχέδια.

Την τετράδα με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις προτιμήσεων συμπληρώνει το Τμήμα Ψυχολογίας πάλι του ΕΚΠΑ, με 1.535 πρώτες επιλογές, το οποίο μπορεί διαχρονικά να αποτελεί πόλο έλξης για σπουδές, αλλά τα τελευταία χρόνια προσφέρει ακόμη καλύτερες εγγυήσεις για απορρόφηση στην αγορά. Ιδια εικόνα σε όλα τα Τμήματα Ψυχολογίας στη χώρα.

Κατά τ’ άλλα επιβεβαιώνονται τόσο οι σταθερές των τελευταίων ετών όσο και οι καίριες πρόσφατες αλλαγές στο σκηνικό σπουδών-εργασίας. Ναι, φυσικά παραμένουν δημοφιλείς οι σπουδές Πληροφορικής και Οικονομίας, ναι, τα Ναυτιλιακά κρατούν σταθερή θέση, ναι, οι σχολές που οδηγούν στο Δημόσιο ποτέ δεν χάνουν το κοινό τους. Εμποροπλοίαρχοι και μηχανικοί προσέλκυσαν συνολικά 2.206 και 1.954 άτομα, αντιστοίχως.

Μάρκετινγκ-τουρισμός

Οι καλά ενημερωμένοι υποψήφιοι, όμως, παρακολουθούν τον περιορισμό των υποσχόμενων επαγγελματικών πεδίων σε λιγότερους κλάδους. Μεταξύ αυτών, ο τουρισμός ή και οι επιχειρήσεις που χρειάζονται στελέχη. Εξ ου και η εντυπωσιακή αναβίωση των Σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων και μια εξίσου εντυπωσιακή άνοδος των Σχολών Διοίκησης Τουρισμού. Στον αντίποδα, οι καθηγητικές σχολές που κατατάσσονται πλέον στις χαμηλές θέσεις προτίμησης, ενώ τα Παιδαγωγικά πεσμένα μεν αλλά με συγκρατημένη πτώση λόγω των ελπίδων πρόσληψης, με τα Τμήματα όμως Προσχολικής να κερδίζουν έδαφος χάρη στις μεγαλύτερες ανάγκες προσλήψεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: Το Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού είχε 400 πρώτες προτιμήσεις, 267 δεύτερες, 264 τρίτες, 5.444 χαμηλότερα και συνολικά 6.375. Δηλαδή, ήταν χαμηλή προτίμηση για πολλούς αλλά δημοφιλής για έναν σημαντικό αριθμό. Η ίδια εικόνα σχηματίζεται σχεδόν σε όλα τα Τμήματα Τουρισμού.

Αντιστρόφως, καθηγητικές σχολές αποτέλεσαν πρώτη προτίμηση για 14 άτομα (Φυσικής Καβάλας) και για 46 άτομα (Χημείας Καβάλας). Ούτε στην Αθήνα πήγαν τόσο καλά. Το Φυσικό ήταν πρώτη επιλογή για 358 άτομα, το Χημικό για 443. Την ίδια στιγμή, το Οργάνωσης και Διοίκησης στο ΟΠΑ ήταν πρώτη προτίμηση για 889 άτομα, το Τουριστικών Σπουδών Πειραιά για 305, στο Ηράκλειο για 205.

Κοινός παρονομαστής, βέβαια, σε όλα τα πεδία, η γεωγραφία. Στις πρώτες επιλογές βρίσκονται οι σχολές προτίμησης αλλά και η εντοπιότητα. Οσο πιο κοντά στο σπίτι, όσο πιο κοντά στα αστικά κέντρα τα οποία συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό, τόσο πιο ψηλά στο μηχανογραφικό. Εκτός κι αν πρόκειται για σπουδές στην ίδια ή κοντά στην πόλη διαμονής. Δεν το διακινδυνεύουν παρά μόνον αν στοχεύουν σε συγκεκριμένα αντικείμενα σπουδών.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας: Καλό κλίμα, καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές στον 6ο γύρο

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία - Τι …