Τακίμ: Θέλουμε να ζεστάνουμε ξανά τις καρδιές των ανθρώπων

TAKIM/George Spanos Photography

Στη σκηνή του Βεάκειου θα ανέβουν την ερχόμενη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου οι Τακίμ (Θωμάς Κωνσταντίνου - ούτι, λαούτο, Πάνος Δημητρακόπουλος - κανονάκι, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος - κλαρίνο, Γιώργος Μαρινάκης - βιολί, Κώστας Μερετάκης - λαϊκά και παραδοσιακά κρουστά, Γιάννης Πλαγιαννάκος - κοντραμπάσο), για τη μουσική παράσταση «Περιπλανώμενο». Σε αυτήν το εξαιρετικό συγκρότημα, που μας ξανασυστήνει με ιδιαίτερη επιτυχία παραδοσιακές μουσικές με φρέσκια ματιά και σύγχρονο ήχο, θα κάνει μια περιπλάνηση στις μουσικές αλλά και στην ιστορία του τόπου μας όπως την αφηγούνται τα τραγούδια, συμπράττοντας με μια πολύ σημαντική τραγουδίστρια της παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής, την Κατερίνα Παπαδοπούλου. Συμμετέχει επίσης ο τραγουδιστής Γιάννης Νιάρχος και χορεύουν μέλη της ΕΛΕΤΕΠ, με υπεύθυνο τον Γιώργο Λιάρο. Για όλα αυτά μιλήσαμε με το... ένα έκτο του σχήματος, τον Θωμά Κωνσταντίνου.

Αν και σας ελκύει περισσότερο η παραδοσιακή μουσική, καταπιάνεστε και με τη σύγχρονη με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο τρόπος π.χ. με τον οποίο μπολιάσατε το «Stray», το τραγούδι-σήμα κατατεθέν των Calexico, με ήχους από τη μικρασιάτικη μουσική και ουσιαστικά το μεταμορφώσατε σ' ένα καινούργιο τραγούδι είναι αριστοτεχνικός. Τι δυσκολίες εμπεριέχουν αυτά τα μουσικά ταξίδια στον χρόνο και τι συναισθήματα σας αφήνουν αυτού του είδους οι προσεγγίσεις; 

Οι Τακίμ είναι η κλασική περίπτωση ανθρώπων που μεγάλωσαν με το ένα πόδι στην Αθήνα και το άλλο στην επαρχία. Παράλληλα βιώματα από τα αυθεντικά πανηγύρια αλλά και την παγκόσμια μουσική σκηνή, κλασική, ροκ, jazz κ.ά. Αυτή η πραγματικότητα δημιούργησε μια ομάδα μουσικών «εύπλαστων» και ευπροσάρμοστων στις εκάστοτε ανάγκες και συνεργασίες, χωρίς αγκυλώσεις και ενοχές. Αυτό έκανε τη συνάντηση με τους Calexico να φαντάζει ως κάτι αυτονόητο και εντελώς φυσιολογικό με το αποτέλεσμα να είναι κάτι ξεχωριστό και με χαρακτήρα. Η μόνη δυσκολία που μπορεί να συναντήσει κανείς σε τέτοιες συνεργασίες έχει να κάνει με το πόσο έτοιμος είσαι να κρατήσεις τον χαρακτήρα σου και αυτό που είσαι χωρίς φτιασίδια και χωρίς την ανάγκη να αλλάξεις κάτι από τον εαυτό σου.

Τι σημαίνει για ένα ελληνικό συγκρότημα να συνεργάζεται με μια καταξιωμένη διεθνώς μπάντα, όπως είναι οι Calexico, πέρα από την ηθική ικανοποίηση;

Είναι η αίσθηση πως το ελληνικό πνεύμα παραμένει ενδιαφέρον, ζωντανό και άκρως λειτουργικό. Δεν πρόκειται απλώς για μουσικά ethnic «πασπαλίσματα» πάνω σε tex mex ήχους, αλλά για ισότιμη παρουσία δύο πολιτισμών. Μιλάμε για ουσιαστική επικοινωνία σε βαθύτερο επίπεδο που εκτός από περήφανους μας κάνει και καλύτερους μουσικούς.

Πώς θα ορίζατε μια επιτυχημένη διασκευή; Υπάρχουν «μυστικά»;

Επιτυχημένη διασκευή είναι αυτή που σε κάνει να ξεχνάς το original. Μυστικά στη μουσική δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο ταλέντο, σκληρή δουλειά και μπόλικη τύχη. Επιμένουμε στο ζήτημα του χαρακτήρα. Αν ο καλλιτέχνης διαθέτει χαρακτήρα, τότε τα τραγούδια ξεδιπλώνονται από μόνα τους και γίνονται έτσι οι καλύτερες διασκευές.

Τι θα ακούσουμε στο Βεάκειο και γιατί επιλέξατε τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της συναυλίας; 

Στο Βεάκειο έχουμε σκοπό να ζεστάνουμε ξανά τις καρδιές των ανθρώπων, ειδικότερα στο κομμάτι της παράδοσης που χτυπήθηκε όσο κανένα άλλο από την κατάσταση. Είναι μεγάλο γεγονός για εμάς να συνεργαζόμαστε με την, σημαντική και πολύτιμη για τον χώρο μας, Κατερίνα Παπαδοπούλου και δεν κρύβουμε πως είμαστε ενθουσιασμένοι που μετά από τόσο καιρό θα μπορέσουμε να νιώσουμε ξανά τον παλμό της μουσικής μας. Τραγούδια από την ελληνική παράδοση και την ευρύτερη περιοχή της Mεσογείου και των Bαλκανίων αλλά και ένα κλείσιμο του ματιού σε πιο απρόσμενες επιλογές από το έντεχνο, το λαϊκό και το ρεμπέτικο με τη συμβολή βέβαια του μεγάλου αμανετζή και συνεργάτη μας Γιάννη Νιάρχου.

Πώς αποτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία σας; Είστε ευχαριστημένοι από την απήχηση που έχετε στον κόσμο;

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την αποδοχή και την αγάπη του κόσμου, κυρίως επειδή είναι σταθερή και αυξάνεται με αργούς ρυθμούς όπως αρμόζει άλλωστε σε ένα προϊόν «απόσταξης» σαν τους Τακίμ. Σαν το καλό τσίπουρο, χρειάζεται υπομονή και μεράκι και κυρίως συν-έχεια και συν-έπεια.

Αν και οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι (και) για τις τέχνες λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού των συνεπειών της, είναι χαρακτηριστικό της φύσης μας να κάνουμε σχέδια για το μέλλον. Ποια είναι τα δικά σας για το επόμενο διάστημα;

Τα σχέδιά μας πλέον έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής με αποτέλεσμα να έχουμε βάλει σε προτεραιότητα τη δισκογραφία, τις τηλεοπτικές εμφανίσεις αλλά και κάποια ειδικά projects, τα οποία θα μπορέσει να απολαύσει το κοινό μας χωρίς απαραίτητα να κάνουμε κάποιο live. Βέβαια όλοι ευχόμαστε να τελειώσει ο εφιάλτης αυτός σύντομα και να πάρει μπρος ξανά η ζωή μας και η μουσική μας.

INFO: «Τακίμ - Περιπλανώμενο». Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, Βεάκειο Θέατρο Πειραιά (Ηρακλείου 13, τηλ.: 210-4226330). Ώρα έναρξης: 21.00 (ακριβώς, οι πόρτες ανοίγουν στις 19.00). Εισιτήρια: προπώληση: 14€ - ταμείο: 16€. Προπώληση: TICKET SERVICES, PUBLIC, εκδοτήρια Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. 

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γέλεν: Η ανεξαρτησία της Fed, «κλειδί» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Στην ομιλία της την ερχόμενη Παρασκευή η Γέλεν θα επιχειρηματολογήσει ως προς τη διατήρηση της …