Μέτρα παντού κατά του ασυγκράτητου νέου κορονοϊού

Ανησυχητικός είναι ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη, την ώρα που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ανά τον κόσμο και οι αρχές πόλεων και χωρών σχεδιάζουν την ενίσχυση των μέτρων προστασίας, ενώ σχέδια για lockdown βρίσκονται στο τραπέζι των κέντρων διαχείρισης της κρίσης σε ευρωπαϊκές και μη χώρες. 

Δρακόντεια υγειονομικά μέτρα τέθηκαν από χθες σε ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.

«Τα νούμερα του Σεπτεμβρίου πρέπει να χρησιμεύσουν ως κώδωνας συναγερμού για όλους στην Ευρώπη», όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πλέον μεγαλύτερος από τα στοιχεία του Μαρτίου και του Απριλίου, προειδοποίησε από την Κοπεγχάγη ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Χανς Κλούγκε.

Η ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ που περιλαμβάνει 53 χώρες - ανάμεσά τους και η Ρωσία - μετρά περί τα 5 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα και περισσότερους των 227.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού.

Τι μέτρα λαμβάνουν οι χώρες

  • Αυστρία: Μέχρι 10 άτομα οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους. Υποχρεωτική η μάσκα στα μέσα συγκοινωνίας και σε όλα τα καταστήματα και τα δημόσια κτίρια.
  • Γαλλία: Απαγόρευση φοιτητικών πάρτι, σχολικών εκδρομών και επισκέψεων, συγκεντρώσεων άνω των 10 ατόμων και πιθανό κλείσιμο των μπαρ ή απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων. Στα 5.000 άτομα η υποδοχή στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, της άφιξης του Ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας. 
  • Ηνωμένο Βασίλειο: Απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των έξι ατόμων τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Πιθανή απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα. Απαγόρευση συναντήσεων μεταξύ ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 σε τόπους ψυχαγωγίας. Ματαιώθηκε η παραδοσιακή δημόσια εκδήλωση της αλλαγής του έτους στο Λονδίνο με το θέαμα των πυροτεχνημάτων.
  • Τσεχία: Μείωση του ωραρίου λειτουργίας των μπαρ, απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων ορθίων σε εσωτερικούς χώρους και επέκταση της χρήσης της μάσκας στα σχολεία.
  • Δανία: Μείωση του ορίου των συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις στους 50 (από 100), κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων στις 22.00.
  • Ισλανδία: Κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας και των παμπ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ για τέσσερις ημέρες, από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου.
  • Ολλανδία:  Απαγόρευση των μεγάλων δημοσίων συναθροίσεων και κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ νωρίς το βράδυ.
  • Ισραήλ: Δεύτερο εθνικό lockdown για τρεις εβδομάδες, μετά το πρώτο στα τέλη Μαρτίου που χαλάρωσε τον Μάιο. Βάσει των νέων κανόνων, οι Ισραηλινοί πρέπει να παραμένουν σε απόσταση έως 500 μέτρων από τα σπίτια τους, με εξαίρεση δραστηριότητες όπως η μετακίνηση προς την εργασία, η αγορά των απαραίτητων προμηθειών και ο περίπατος σε εξωτερικούς χώρους για άσκηση. Οι χώροι εργασίας λειτουργούν με περιορισμούς. Από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα των 9 εκατ. κατοίκων, 1.169 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
  • Αυστραλία: Το εθνικό lockdown έχει μετατραπεί σε τοπική απομόνωση. Από τον Ιούλιο ισχύει στην Μελβούρνη η απαγόρευσης μετακίνησης σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χιλιομέτρων από το σπίτι.
  • Νέα Ζηλανδία: 21 Σεπτεμβρίου αίρεται το δεύτερο lockdown. Τα μέτρα θα παραμείνουν στο Οκλαντ εν αναμονή νέας αξιολόγησης της κατάστασης.

Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να αναθεωρήσει την διάρκεια των 14 ημερών καραντίνας που ισχύει για τα άτομα που έχουν έλθει σε επαφή με τον ιό.

Ωστόσο στη Γαλλία, η διάρκεια της απομόνωσης κατέβηκε στις 7 ημέρες σε περίπτωση επαφής και διαρκεί πλέον 10 ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, σχεδιάζουν τη μείωση της διάρκειας της καραντίνας, όπως η Πορτογαλία και η Κροατία.

Κρούσματα και θύματα ανά τον κόσμο

6.065 νέα κρούσματα κορονοϊού κατέγραψε η Ρωσία το 24ωρο που πέρασε, με τον ημερήσιο αριθμό περιστατικών να ξεπερνά τα 6.000, για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες και το σύνολό τους να διαμορφώνεται περίπου στο 1,1 εκατομμύριο (1.097.251).

Σύμφωνα με το ρωσικό κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων, 144 άνθρωποι πέθαναν από COVID-19 το τελευταίο 24ωρο και με αυτούς ανήλθε σε 19.339 ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα.

Η Πολωνία κατέγραψε 1.002 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στον λογαριασμό στο Twitter του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται σε ένα 24ωρο στη χώρα, από τότε που άρχισε η πανδημία.

Το νέο αυτό ρεκόρ καταγράφεται μέρες μετά την επιβολή αυστηρότερων όρων υπό τους οποίους οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να συνιστούν στους ασθενείς να κάνουν διαγνωστικό τεστ για τον SARS-CoV-2.

Μειώθηκε την Παρασκευή ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Τσεχία, έπειτα από τέσσερις ημέρες που παρουσίαζε αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας. Με τα τελευταία 2.111 κρούσματα, ο συνολικός αριθμός τους έφτασε τα 46.262 στη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Τσεχία αντιμετωπίζει μια ταχεία εξάπλωση της COVID-19. Σε αναλογία πληθυσμού, από τις χώρες της Ε.Ε. μόνον η Ισπανία και η Γαλλία έχουν δει μεγαλύτερη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 2.297 τις προηγούμενες 24 ώρες και πλέον ανέρχεται σε 270.070 συνολικά, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι έξι ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να αυξάνεται σε 9.384 νεκρούς.

Στη Δανία, ανακοινώθηκαν 454 νέα κρούσματα, κοντά στον αριθμό ρεκόρ των 473 που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο. Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού βρίσκεται στο 1,5 σε ολόκληρη την χώρα.

Η Ολλανδία κατέγραψε χθες 1.972 νέα κρούσματα, αριθμό ρεκόρ για τέταρτη συνεχή ημέρα.

AP Photo/Eraldo Peres

Στη χώρα που πλήττεται περισσότερο, στη Λατινική Αμερική, τη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 858 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 39.797 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε τους 135.793 θανάτους επί συνόλου 4.495.183 επιβεβαιωμένων μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Οι δημοτικές αρχές στο Ρίο ντε Τζανέιρο ανακοίνωσαν ότι επαναφέρουν σε λειτουργία 100 μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες είχαν παροπλιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των ασθενών με COVID-19, παρότι ο αριθμός των θανάτων έμοιαζε να μειώνεται.

Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην COVID-19 στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το Ρίο είναι το τρέχον διάστημα αντιμέτωπο με την απειλή δεύτερου κύματος, όταν χαλάρωσε πολλά από τα μέτρα που επιβάλλονταν, καθώς οι θάνατοι έμοιαζαν να μειώνονται, κάτι όμως που ήταν ψευδές, όταν στην πραγματικότητα παρέμεναν σταθεροί· η τάση οφειλόταν στην καθυστέρηση της δημοσιοποίησης των δεδομένων για τα θύματα.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 4.841 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 624 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει επισήμως ως αυτό το στάδιο τους 72.803 νεκρούς επί συνόλου 688.954 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Στην Κολομβία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 6.526 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να ξεπερνά τις 750.000, φθάνοντας τις 750.471.

Άλλοι 188 ασθενείς υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 23.850 νεκρούς.
Μία ημέρα νωρίτερα, οι κολομβιανές υγειονομικές αρχές ανακοίνωναν 187 θανάτους και 7.568 μολύνσεις.

Αριθμό νέων κρουσμάτων άνευ προηγουμένου - 1.556 - ανακοίνωσε το κοσταρικανό υπουργείο Υγείας για τις προηγούμενες 24 ώρες. Ως αυτό το στάδιο, έχουν εντοπιστεί 62.374 περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. 623 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, οι 245 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι αρχές κατέγραψαν παράλληλα 20 νέους θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στην Κόστα Ρίκα να φθάνει τους 686 νεκρούς.

Η Ινδονησία κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε 4.168 νέα κρούσματα, στη μεγαλύτερη αύξηση του ημερήσιου αριθμού περιστατικών στη χώρα. Με τα νέα κρούσματα ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 240.687 στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 112 άνθρωποι πέθαναν το 24ωρο που πέρασε από COVID-19, ανεβάζοντας σε 9.448 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τη νόσο στη χώρα, ο οποίος είναι ο υψηλότερος στην νοτιοανατολική Ασία.

100 θάνατοι από COVID-19 και 3.962 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το 24ωρο που πέρασε στις Φιλιππίνες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι και οι δύο αυτοί αριθμοί είναι οι υψηλότεροι σε διάστημα πέντε ημερών.

Με τα νέα κρούσματα, το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε σε 283.460, που είναι ο υψηλότερος αριθμός στην νοτιοανατολική Ασία, ενώ οι θάνατοι από COVID-19 στους 4.930, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή ενημερώθηκε για 14 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, από 32 την προηγουμένη, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν «εισαγόμενα».

AP Photo/Mark Schiefelbein

Έκανε επίσης λόγο για τον εντοπισμό 24 ασυμπτωματικών φορέων, από 20 μία ημέρα νωρίτερα, αν και το Πεκίνο δεν καταγράφει ως επιβεβαιωμένα κρούσματα τις περιπτώσεις αυτές. Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα, όπου ο νέος κορονοϊός μόλυνε άνθρωπο για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 85.269 ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2.

Η πολιτεία της Αυστραλίας που βρίσκεται στο επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού στη χώρα, η Βικτόρια, κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων από τον Ιούνιο.

Η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, όπου διαμένει το ένα τέταρτο των 25 εκατομμυρίων πολιτών της, κατέγραψε 21 νέα κρούσματα κορονοϊού το περασμένο 24ωρο, λιγότερα από τα μισά από αυτά που είχαν αναφερθεί την προηγούμενη ημέρα. Σε όλη την Αυστραλία, τα κρούσματα νέου κορονοϊού ανέρχονται πλέον σε μόλις λιγότερα από 26.900.

Ωστόσο, η Βικτόρια ανακοίνωσε επτά θανάτους από την COVID-19 το 24ωρο που πέρασε, με τους οποίους ανεβαίνει το σύνολο των νεκρών από τη νόσο στη χώρα σε 844, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Η πολιτεία αυτή έχει πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα όσον αφορά την επιδημία του νέου κορονοϊού, καθώς εκεί έχει καταγραφεί το 90% των θανάτων από την COVID-19 στη χώρα.
 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΠΑΣΟΚ: Απαιτούνται απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα για τη διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ

H γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη υποστηρίζει ότι το υπουργείο Εσωτερικών …