Ερντογάν σε Μέρκελ, Μισέλ: Ο διάλογος καθορίζεται από τις κινήσεις της Ελλάδας

Όλη η ατζέντα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας συζητήθηκε στην τριμερή του Τούρκου προέδρου με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η μεγάλη ένταση της Άγκυρας με την Αθήνα βρέθηκε στο επίκεντρο, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Επικοινωνίας ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε πως είναι έτοιμος να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα.

Σημείωσε ότι το καλό μομέντουμ που επικρατεί αυτή τη στιγμή θα πρέπει να προστατευθεί ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου, προσθέτοντας ότι η χώρα του πάντα δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις.

Υπογράμμισε, όμως, ότι, παρά την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες Μέρκελ-Μισέλ, ο διάλογος και η πορεία των συζητήσεων θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις της Ελλάδας.

Ο Ερντογάν σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας, φρόντισε να θυμίσει στους Ευρωπαίους συνομιλητές του πόσα θέματα έχουν ακόμα σε εκκρεμότητα: ευελπιστεί, είπε «ότι η Σύνοδος Κορυφής της 24-25 Σεπτεμβρίου θα δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης»  και ότι τα επιπλέον συγκεκριμένα βήματα «στην ανανέωση της τελωνειακής συμφωνίας και την ελεύθερη μετακίνηση χωρίς χρήση βίζας καθώς και το  μεταναστευτικό, θα βοηθήσουν ώστε να τεθούν οι σχέσεις σε θετική βάση».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Παράλληλα, τουρκικά μέσα μεταδίδουν ότι ολοκληρώθηκε και η πέμπτη συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για τεχνικές συζητήσεις. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται στη γειτονική χώρα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης του Oruc Reis, με το πλοίο να βρίσκεται, πλέον, έξω από το λιμάνι της Αττάλειας και να αναμένει περαιτέρω οδηγίες.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, ανέφερε ότι στην τριμερή συζητήθηκαν οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας υπό πολλές σκοπιές για να προσθέσει ότι «συζήτησαν επίσης το ζήτημα επανενεργοποίησης των διερευνητικών επαφών Τουρκίας-Ελλάδας, ενώ οι προετοιμασίες θα συνεχιστούν».
 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σεισμός τώρα στην Ζαχάρω Ηλείας

Σεισμός τώρα στην Ηλεία μεγέθους 3.1 Ρίχτερ με επίκεντρο βορειοδυτικά της Ζαχάρως Ηλείας   Γεωδυναμικό …