Μια επίσκεψη με πολλά μηνύματα είναι αυτή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Στη Θεσσαλονίκη θα κάνει την πρώτη του στάση ο Πομπέο, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτεί την Κρήτη.
Το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ενώ το βράδυ θα φτάσει στα Χανιά όπου θα φιλοξενηθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο σπίτι του στο Ακρωτήρι.
Με τον πρωθυπουργό θα επισκεφτούν το πρωί της Τρίτης τη βάση στη Σούδα.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η επιλογή των δύο αυτών περιοχών.
Η Θεσσαλονίκη είναι στην καρδιά των νέων αμερικανικών σχεδιασμών για τα Βαλκάνια μαζί με την Αλεξανδρούπολη, ενώ η Σούδα περιλαμβάνεται στους νέους σχεδιασμούς για την αναβάθμιση όλης της Νατοϊκής αποστολής στην περιοχή.
Καθ’ οδόν για την Ελλάδα ο Πομπέο έστειλε ένα μήνυμα μέσω Twitter.
Back on the road and heading to Europe to reinforce our strong bilateral relationships and the importance of sustained regional cooperation. First stop: Thessaloniki, Greece. pic.twitter.com/eoIqdGmHso
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) September 27, 2020
«Καθ’ οδόν και πάλι προς την Ευρώπη, για να ενισχύσουμε τις ήδη δυνατές διμερείς μας σχέσεις και τη σημασία της διαρκούς περιφερειακής συνεργασίας. Πρώτος σταθμός: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.»
Επίσης, ενημέρωσε ότι συνομίλησε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία της ενότητας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Την Αθήνα και την Άγκυρα πρόκειται να επισκεφτεί και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, πιθανότατα μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Η αντίδραση της Τουρκίας
Η Άγκυρα θεωρεί την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία ως ένα μήνυμα των ΗΠΑ και δεν την καλοβλέπουν, ειδικά όσον αφορά την αναβάθμιση της Σούδας.
Ο Ερντογάν αφού κατηγορεί την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία ότι έχουν μαξιμαλιστικές θέσεις και ότι αυτές φταίνε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, δείχνει μια τάση ειρηνοποιού, λέγοντας ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση και στο θέμα του ενεργειακού τομέα.
Αναφέρει πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα ταμείο χωρίς την επίλυση τους κυπριακού και έτσι να κατανέμονται τα έσοδα από τους ενεργειακούς πόρους. Είναι υπέρ του διαλόγου, όπως αναφέρει στην επιστολή του προς την ΕΕ, στέλνοντας ένα μήνυμα για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
Πηγή: skai.gr