ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ με το διπλωματικό πόκερ να κορυφώνεται. Μηνύματα ευρωπαίων αξιωματούχων στην Άγκυρα και νέες προκλήσεις Ερντογάν. Στα Χανιά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, θα επισκεφθεί τη βάση της Σούδας.
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη χώρα μας που θα ολοκληρωθεί στα Χανιά και την αμερικανική βάση της Σούδας δίνει στην ελληνική κυβέρνηση μια πρώτης τάξης ευκαιρία να παίξει ένα καλό χαρτί στο διπλωματικό πόκερ που εξελίσσεται στο τραπέζι της Ε.Ε. για την πολιτική που θα ακολουθήσει έναντι της Τουρκίας.
Η Αμερική στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για οικοδόμηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνει ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση μεταξύ Δένδια - Πομπέο. Λίγο νωρίτερα, «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής για την επίτευξη συμφωνιών οριοθέτησης στη θάλασσα μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Σαρλ Μισέλ: Η σχέση μας με την Τουρκία δοκιμάζεται
Ενόψει της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Bruegel έδωσε το περίγραμμα των ζωηρών συζητήσεων που αναμένουμε χωρίς να κάνει αναφορά σε πιθανές κυρώσεις στη γειτονική μας χώρα.
«Στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιμετωπίζουμε εντάσεις και απρόβλεπτα. Η Λιβύη και η Συρία είναι εστίες ανασφάλειας και αστάθειας» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνοντας ότι «ασκούνται πιέσεις στην κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου» και υπογράμμισε: «Η σχέση μας με την Τουρκία δοκιμάζεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εστιάσει στην υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής θέσης σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο».
Η Αθήνα επιμένει ότι χωρίς τον κατάλογο κυρώσεων έτοιμο προς εφαρμογή δεν θα υφίσταται «η πολιτική του μαστίγιου και του καρότου» που οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών έχουν προβάλει όλο το προηγούμενο διάστημα.
Μήνυμα Ερντογάν
Στην αντίπερα όχθη και με κάθε ευκαιρία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φροντίζει να στείλει τα δικά του μηνύματα προς τους ηγέτες της ΕΕ. Στην ομιλία του σε διεθνές συμπόσιο για το Δίκαιο της Θάλασσας και την Ανατολική Μεσόγειο φρόντισε να επαναλάβει πως η χώρα του είναι «υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας», σημειώσει πως η χώρα του είναι Μεσογειακή και πως δεν είναι «φιλοξενούμενοι» αλλά «οικοδεσπότες» και τόνισε προς πάσα κατεύθυνση πως «κάθε κίνηση, κάθε βήμα που γίνεται στη Μεσόγειο έχει άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα» της χώρας του. «Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους» είπε σε μια προσπάθεια να βάλει τους δικούς του όρους στο τραπέζι.
► Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ανησυχούσε για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καλωσορίζοντας την είδηση ότι Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν να επαναρχίσουν διερευνητικές συνομιλίες.