Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής και στο Ναγκόρνο -Καραμπάχ, όπου εδώ και τέσσερις ημέρες σημειώνονται εχθροπραξίες με απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων, άφησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία θα «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» αν το Αζερμπαϊτζάν ζητήσει υποστήριξη από την Άγκυρα, όταν ερωτήθηκε αν η Τουρκία θα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στους Αζέρους.
«Αν το Αζερμπαϊτζάν θέλει να λύσει το πρόβλημα επιτόπου, θα το υποστηρίξουμε», είπε ο Τσαβούσογλου, ενώ κατηγόρησε την Αρμενία πως «δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο» και «πρέπει να λάβει μια απάντηση».
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ακόμη πως η στήριξη που παρέχει η Γαλλία στην Αρμενία ισοδυναμεί με υποστήριξη της αρμενικής κατοχής στο Αζερμπαϊτζάν.
Η τουρκική στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν περιλαμβάνεται στο «ιστορικό σχέδιο» ένωσης των τουρκόφωνων λαών, όπως οι Αζέροι, το οποίο προωθούν οι Τούρκοι εθνικιστές, σχολιάζει ο Γάλλος ειδικός Ζαν Ραντβανί. «Είναι επίσης ένα μέσο ώστε η Τουρκία να δείξει ότι είναι μια αναπτυσσόμενη περιφερειακή δύναμη, η οποία μπορεί να παρέμβει σε πολλά μέτωπα», προσθέτει, αναφερόμενος στη Συρία και τη Λιβύη.
Τέταρτη ημέρα μαχών
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της αποσχιθείσας περιοχής του Ναγκόρνο- Καραμπάχ που στηρίζεται από την Αρμενία εισέρχονται σήμερα στην τέταρτη ημέρα τους.
Η εισαγγελία του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι επτά ακόμη άμαχοι τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στην πόλη Τάρταρ, που βρίσκεται στα σύνορα με το Ναγκόρνο- Καραμπάχ.
Εξάλλου το υπουργείο Άμυνας της χώρας επισήμανε ότι οι δυνάμεις της αποσχιθείσας περιοχής προσπάθησαν να ανακτήσουν τα εδάφη που έχουν χάσει εξαπολύοντας αντεπιθέσεις εναντίον της Μανταγκίζ, όμως οι αζέρικες δυνάμεις τους απώθησαν.
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο αζέρικος στρατός βομβάρδιζε στη διάρκεια της νύκτας όλη τη γραμμή του μετώπου και ότι δύο αζέρικα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στην πόλη Στεπανακέρτ, το διοικητικό κέντρο του Ναγκόρνο- Καραμπάχ.
Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.
Η Αρμενία ισχυρίστηκε χθες Τρίτη ότι ένα βομβαρδιστικό της Τουρκίας, που στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, κατέρριψε ένα στρατιωτικό της αεροσκάφος, κάτι που αμέσως διέψευσαν Άγκυρα και Μπακού.
«Η Αρμενία θα διασφαλίσει την ασφάλειά της, με τη συμμετοχή του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας ή χωρίς», τόνισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν έπειτα από συνομιλία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός επισήμανε ότι με τον Πούτιν δεν συζήτησε το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής παρέμβασης στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ.
«Δεν είναι προσήκον να μιλάμε για μια σύνοδο Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν- Ρωσίας την ώρα που διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις», δήλωσε παράλληλα ο Πασινιάν μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, εκτιμώντας ότι «για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων χρειάζεται η κατάλληλη ατμόσφαιρα και όροι».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Αρμενία και το Ναγκόρνο- Καραμπάχ δεν προτίθενται να λύσουν τη σύγκρουση «εις βάρος των εθνικών τους συμφερόντων και της ασφάλειάς τους».
Νέες κατηγορίες για κατάρριψη αεροσκάφους
Η Αρμενία δημοσιοποίησε σήμερα σε κυβερνητικό ιστότοπο φωτογραφίες από τα συντρίμμια ενός πολεμικού αεροπλάνου SU-25, όπως αναφέρει, που καταρρίφθηκε από τουρκικό F-16.
Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν αρνηθεί την κατηγορία του Γερεβάν ότι τουρκικό μαχητικό αεριωθουμενο F-16 κατέρριψε το αρμενικό αεροπλάνο σκοτώνοντας τον πιλότο του. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε σήμερα πως ο πιλότος ήταν ο επισμηναγός Βαλέρι Ντανέλιν.
Στο Μπακού, ένας βοηθός του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε πως δύο αρμενικά μαχητικά Su-25 καταστράφηκαν σήμερα, καθώς συνετρίβησαν σ' ένα βουνό, και κατηγόρησε το Γερεβάν ότι λέει ψέματα ότι ένα από τα αεροπλάνα του καταρρίφθηκαν.
«Τα δύο αεροπλάνα συνετρίβησαν αμφότερα σ' ένα βουνό και εξερράγησαν και καταστράφηκαν. Αυτό δείχνει πως η αρμενική στρατιωτική ηγεσία δεν παρέχει ακριβή πληροφόρηση στους πολίτες της και το κοινό», δήλωσε ο βοηθός του προέδρου Χικμάτ Χατζίγεφ.
Το παιχνίδι των ξένων δυνάμεων
Μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων η Άγκυρα εξέφρασε την πλήρη της στήριξη στον σύμμαχό της, το Αζερμπαϊτζάν, προκαλώντας ανησυχία για μια άμεση επέμβαση του τουρκικού στρατού.
Με δεδομένη τη σαφή στάση της Τουρκίας υπέρ του Αζερμπαϊτζάν, η Άγκυρα μοιάζει απίθανο να μπορέσει να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.
Από την πλευρά της η Ρωσία, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, προσφέροντας στρατιωτικό εξοπλισμό και στις δύο.
Σύμφωνα με τον Γκέλα Βασάτζε, έναν Γεωργιανό αναλυτή, το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η σύγκρουση για το Ναγκόρνο- Καραμπάχ, με περιοδικές εκρήξεις βίας, ωφελεί τη Μόσχα, η οποία μπορεί «να διατηρεί την επιρροή της εκεί» ως μεσολαβήτρια.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιμένει να κηρυχθεί κατάπαυση πυρός.
Όμως αυτή η θέση «κινδυνεύει» από την αυξανόμενη στήριξη της Άγκυρας στο Μπακού, η οποία μπορεί «να ανατρέψει την ισορροπία των δυνάμεων», υπογραμμίζει ο Ραντβανί.
Ο Γάλλος ειδικός αναφέρεται στην αγανάκτηση του Μπακού απέναντι στη Μόσχα, η οποία παρέχει «πιο εξελιγμένα όπλα» στο Γερεβάν, το οποίο συμμετέχει στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας.
Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάν Αλίεφ επέκρινε «την προτίμηση της Ρωσίας προς την Αρμενία», επισημαίνει.
Το Ιράν, που συνορεύει και με τις δύο χώρες, θα ήθελε να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στη σύγκρουση, όμως είναι μακριά από το να το πετύχει.
Το Αζερμπαϊτζάν, μια σιιτική χώρα, όπως το Ιράν, αλλά κοσμική, αντιδρά στον θρησκευτικό προσηλυτισμό της Τεχεράνης και στις περιφερειακές της φιλοδοξίες. Αντίστοιχα το Ιράν αντιμετωπίζει με ανησυχία τους δεσμούς μεταξύ του Μπακού και των πολλών Αζέρων μεταναστών που ζουν στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς φοβάται τη γέννηση εθνικιστικών κινημάτων.
Εξάλλου η Τεχεράνη βλέπει με κακό μάτι τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν.
Για τους λόγους αυτούς το Ιράν έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τους Αρμένιους, αν και είναι χριστιανοί, συμμετέχοντας κυρίως στην ανάπτυξη των δρόμων και των υποδομών φυσικού αερίου στη χώρα.
Σύμφωνα με τον Βαζάτζε, η ιρανική πρόταση μεσολάβησης έχει λίγες πιθανότητες να είναι επιτυχημένη.
Την ίδια ώρα οι μεγάλες δυτικές πρωτεύουσες κάλεσαν σε τερματισμό των εχθροπραξιών. Γαλλία και ΗΠΑ συμμετέχουν εδώ και σχεδόν 30 χρόνια στις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης, μαζί με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.
Όμως οι Δυτικοί έχουν και ενεργειακά συμφέροντα, καθώς προμηθεύονται μέρος του φυσικού τους αερίου μέσω αγωγών που συνδέονται με το Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα πλούσια σε υδρογονάνθρακες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η «πολεμική» ρητορική του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενθαρρύνει το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει το Ναγκόρνο- Καραμπάχ και είναι «απαράδεκτη», αν και πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει αποδείξεις σε αυτό το στάδιο για άμεση τουρκική επέμβαση στη σύγκρουση.
«Παρατήρησα τις πολιτικές διακηρύξεις της Τουρκίας (υπέρ του Αζερμπαϊτζάν), οι οποίες εκτιμώ ότι είναι απερίσκεπτες και επικίνδυνες», δήλωσε ο Μακρόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Λετονία.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το θέμα σήμερα το βράδυ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αύριο Πέμπτη.
Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) προειδοποίησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία κατά «των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των αμάχων τα οποία προστατεύονται βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Παρέμβαση για άμεση κατάπαυση του πυρός έκανε και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η Αθήνα αποδοκιμάζει την εμπλοκή τρίτων
Την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ ζήτησε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος με δήλωσή του τονίζει ότι «η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση» και ότι «στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία οφείλει να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή».
Με επιστολή του στην Αλβανική Προεδρία του ΟΑΣΕ ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την άμεση συζήτηση του ζητήματος και επισημαίνει ότι «στόχος παραμένει η επείγουσα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς».
Στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η ανωτέρω επιστολή σχετίζεται με την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στις προσπάθειες για την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης.
Ετοιμότητα που εκφράστηκε και από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, προς τον Αρμένιο ομόλογό του Zohrab Mnatsakanyan, στη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής τους συνομιλίας. Κατά την ίδια συνομιλία, επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας».
Επίσης γίνεται γνωστό πως αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα επικοινωνία με τον κ. Mnatsakanyan μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ αναφέται πως επίκειται προγραμματισμένη επίσκεψη του Ν. Δένδια στο Ερεβάν.